Kahramanmaraş'ta "Asrın felaketinden" etkilenip arama kurtarma gönüllüsü oldu

"Asrın felaketi" 6 Şubat 2023 Kahramanmaraş depremlerinde etkilenen Murat Can, arama kurtarma gönüllüsü oldu. Oğlu ile katıldığı eğitimlerde kendini bu alanda geliştirmeye devam ediyor.

Yayınlanma:
Güncelleme: 01 Temmuz 2024 15:32
Kahramanmaraş'ta "Asrın felaketinden" etkilenip arama kurtarma gönüllüsü oldu

"Asrın felaketi" olarak anılan 6 Şubat 2023 depremlerinde hayat kurtarmak amacıyla Ankara'dan mesai arkadaşlarıyla Kahramanmaraş'a giden Murat Can, burada yaşadıklarından etkilenerek arama kurtarma alanında kendisini geliştirmeye karar verdi.

Konya Büyükşehir Belediyesi ve Necmettin Erbakan Üniversitesi Sürekli Eğitim Uygulama ve Araştırma Merkezi tarafından verilen "Arama Kurtarma Eğitici Eğitimi"ne 17 yaşındaki oğluyla katılan Murat Can, AA muhabirine depremlerin arama kurtarmanın hayati önemini bir kez daha gösterdiğini söyledi.

Bir kamu kuruluşunda bilişim uzmanı olarak çalışan 2 çocuk babası Can, Kahramanmaraş merkezli depremlerin ardından arama kurtarma çalışmalarına katılmak üzere iş arkadaşlarıyla Elbistan'a gittiklerini anlattı.

Depremin yıkıcı etkisi ve insanlar üzerindeki çaresizlik hissinin kelimelerle ifade edilemeyeceğini vurgulayan Can, "Tam anlamıyla bir savaş alanıydı. Çok kötü bir durum. O duyguları anlatmak oldukça güç." dedi.

Deprem bölgesinden döndükten sonra oğlunun "Neden erken geldin? Daha fazla insana yardım etseydin." sözlerinden etkilenen Can, o günden beri arama kurtarma konusunda kendini geliştirmek için çalıştığını belirtti.

Büyük bir deprem yaşandığını ve arama kurtarmanın o an en önemli şey olduğunu ifade eden Murat Can, "Her şey yok olmuştu. Herkesin yardıma ihtiyacı vardı. Kimse sağlıklı düşünemiyordu. Herkes şoktaydı. Fiziksel olarak sağlıklı olan insanlar bile şoktaydı, ne yapacaklarını bilmiyorlardı. Biz gittiğimizde bize 'kurtarıcı' gözüyle bakıyorlardı ama biz de insanız sonuçta. Kendimizi onların yerine koyuyoruz, empati duygumuz had safhada. 'Daha hazırlıklı ve donanımlı hale nasıl gelebiliriz?' diye düşünerek bu tarz eğitimlere katılmaya başladık." diye konuştu.

OĞLU DA EĞİTİMLERE KATILIYOR

Bazı eğitimlere oğlu ile katıldığını dile getiren Can, "İnsan hayatı önemli, insan önemli, canlı önemli. Bunlara önem veriyorsanız, bir şeyler yapmak istiyorsunuz. Arama kurtarma da bu konuda en faydalı olabileceğiniz alan. Arama kurtarmada faaliyet gösterdiğinizde vicdani olarak daha fazla insana dokunduğunuzu düşünüyorsunuz. Orada görünmeseniz bile yaptığınız her şeyi bir görenin olduğunu düşünüyorsunuz. Bu da sizi vicdani olarak rahatlatıyor." ifadelerini kullandı.

Can, 1 hafta boyunca Konya'da oldukça profesyonel bir uygulamalı eğitim aldığını, Büyükşehir Belediye Başkanlığı itfaiye ekipleri ve Necmettin Erbakan Üniversitesi öğretim görevlilerinin afetler ve acil durumlarla ilgili detaylı uygulamaları gösterdiklerini söyledi.

Murat Can'ın lise öğrencisi oğlu Durhan Can da Konya'da deprem, yangın, trafik kazası gibi durumlarda hayat kurtarmak için yapılacakları deneyimleme imkanı bulduklarını belirterek, "Babam eğitim alırken ben de katılmak istedim. Oldukça iyiydi. Çeşitli ve farklı senaryolar hakkında bilgi edindik." dedi.

Kaynak: AA

İlgili Haberler
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.