Türkiye’nin ilk yerli uydusu Türksat 6A, uzay yolculuğuna hazır!

Yayınlanma:
Güncelleme: 03 Haziran 2024 12:17
Türkiye’nin ilk yerli uydusu Türksat 6A, uzay yolculuğuna hazır!
Yazı İşleri Müdürü

Türkiye’nin ilk yerli haberleşme uydusu Türksat 6A, 4 Haziran'da ABD'ye gönderiliyor. Yerli üretimle tamamlanan uydu, Temmuz'da SpaceX roketiyle uzaya fırlatılacak.

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, Türksat 6A’nın üretim ve test aşamalarının tamamlandığını ve paketleme sürecine geçildiğini açıkladı. Uraloğlu, uydunun 4 Haziran Salı günü Ankara’dan yola çıkarak ABD Florida’daki Cape Canaveral Hava Kuvvetleri İstasyonu'na gönderileceğini belirtti. Türksat 6A, Antonov An-124 tipi uçakla Florida’ya ulaştırılacak. Bu projenin Türkiye'nin uzay alanındaki geleceği için büyük önem taşıdığını vurgulayan Uraloğlu, uyduda kullanılacak alt sistemler, yer istasyonu ve yazılımların tamamen yerli imkanlarla gerçekleştirildiğini söyledi. Türksat 6A'nın hizmete girmesiyle Türkiye’nin haberleşme uydusu üreten ülkeler arasına katılacağını ve böylece uydu ihracatına başlanacağını ifade etti.

“TÜRKSAT 6A, SPACEX TESİSLERİNDEN UZAYA GÖNDERİLECEK”

Uraloğlu, Türksat 6A'nın üretiminin Türksat’ın öncülüğünde TÜBİTAK Uzay, Aselsan, TUSAŞ ve CTECH gibi yerli sanayi kuruluşlarının katkısıyla tamamlandığını belirtti. "Ülkemizin en büyük AR-GE projelerinden biri olan Türksat 6A’yı başarıyla tamamladık," diyen Uraloğlu, uydunun paketleme işlemlerinin USET’te tamamlanmak üzere olduğunu ekledi. 4 Haziran Salı günü uydunun Antonov An-124 tipi uçakla Ankara’dan Cape Canaveral’a taşınacağını ve yaklaşık 17 saatlik yolculuk sonrası SpaceX tesislerine ulaşacağını açıkladı. Burada, uydunun yolculuk testleri ve yakıt dolumu gerçekleştirilecek. Temmuz ayının ikinci haftasında Falcon 9 roketiyle uzaya fırlatılması planlanıyor.

c9abd50c-c04a-41b4-8138-1277deac7de2.jpg

TÜRKSAT TEKNOLOJİ TRANSFER EĞİTİM PROGRAMI

Bakan Uraloğlu, Türksat 6A’nın yüksek yerlilik oranıyla tamamlanmasının, Türksat tarafından başlatılan teknoloji transfer eğitim programı sayesinde mümkün olduğunu vurguladı. Bu programla Türksat mühendislerinin Türksat 3A, 4A, 4B, 5A ve 5B uydularının yapımında yer aldığını hatırlattı. Türksat mühendisleri, tasarım, üretim ve test aşamalarında görev alarak deneyim kazandı. Şimdi bu deneyim, Türksat 6A’nın yüksek yerlilik oranıyla üretilmesinde önemli bir rol oynadı.

"TÜRKİYE, ARTIK BİR HABERLEŞME UYDUSU ÜRETİCİSİ"

Türksat 6A’nın üretilmesinin Türkiye için bir dönüm noktası olduğunu belirten Uraloğlu, TÜBİTAK Uzay’ın uydu yönetim alt sistemi, yörünge yönelim kontrol alt sistemi, güç alt sistemi, elektrikli itki alt sistemi, arayüz kontrol birimleri ve haberleşme görev yükünü ürettiğini söyledi. C2TECH firması, telemetri/işaret sinyali vericisinden telekomut alıcıya, yönsüz alıcı anteninden alıcı test bağdaştırıcısına kadar tüm telemetri telekomut ve mesafe ölçüm alt sistemlerini yerli olarak üretti. ASELSAN, Türkiye Anteni, Almaç, INET ve Faydalı Yük Arayüz Birimi’ni imal etti. TUSAŞ ise yapısal ve ısıl sistemlerin tasarımından sorumlu olup, yapısal paneller ve pil panelini üretti. Bu Ar-Ge çalışmaları sayesinde Türkiye, haberleşme uydusu üretebilen sayılı ülkeler arasına girdi.

"35 BİN 786 KİLOMETRE UZAKLIKTA KONUMLANACAK"

Uraloğlu, Türksat 6A’nın Türkiye’nin uydu kapasitesini önemli ölçüde artıracağını ve 35 bin 786 kilometre uzaklıkta konumlanacağını belirtti. 7,5 kilovat güce sahip olacak Türksat 6A, TV yayıncılığı ve haberleşme hizmetleri gibi çeşitli alanlarda hizmet verecek. Hindistan, Tayland, Malezya ve Endonezya gibi mevcut uyduların kapsama alanı dışında kalan bölgeler de Türksat 6A’nın kapsama alanına girecek. Böylece Türkiye'nin uydularının erişim alanı 3,5 milyardan 5 milyara çıkacak. Türksat 6A’nın hizmete girmesiyle Türksat’ın bölgeye yönelik uydu hizmeti ihracatı da önemli ölçüde artacak.

İlgili Haberler

KAYNAK: Maraştanhaber

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.