Şeftalinin faydaları nelerdir? Şeftali neye iyi geliyor?
Şifalı bitkilerden Şeftali, Şeftali nasıl kullanılmalı, Şeftali faydaları, Şeftali nedir?
Latince Adı: Prunus persica, Persica vulgaris.
Hasat Zamanı Ve Şekli: Meyveler olgunlaşınca toplanır. Çekirdekler ayrılıp kurutulur.
Kurutma Usulü: Güneşte.
Kullanma Usulü: Meyveler yenir. Meyve suyu çıkarılıp içilir. Komposto ve reçel yapılır. Çekirdek içleri günde 3 adet olmak üzere mide, bağırsak ağrılarını giderici olarak ve şekeri düşürmek için kullanılır.
Kullanılan Kısımlar: Meyve, çekirdek, yaprak.
Şifası: Besleyici bir meyvedir. Dış kabuğu ile yenirse ishali keser, kabuksuz yenirse müshildir. Çekirdek içleri mide bağırsak ağrılarını giderici ve şekeri düşürücü etkiye sahiptir. Yaprakları ekmek veya hamurla yoğrulup haplar halinde suya atılarak balık yemi yapılarak kullanılıyorsa da zararlı bir metottur. Çiçekleri bal vericidir. Meyve susuzluğu giderir, serinletir.
Zehirlilik Durumu: Çekirdek içleri zehirlidir (siyan hidrik asit) 3 taneden fazla alınmamalıdır.
Çeşitleri: Bir çok çeşidi vardır.
Yetişme Ortamı: Orta kuşak iklimde kuvvetli topraklarda iyi netice verir. Sulanmalıdır.
Uyarılar: Üç çekirdek içi 1 günlük dozdur. Fazlası zehirler. Zehirlenme durumunda kusturulmalıdır.
Muhteviyatı: Meyve şekerleri, vitaminler (A-B-C), koku maddeleri, tohumlarda yağ ve amigdalin (zehirli madde, siyan hidrik) bulunur.
Kaynak: Haber Merkezi
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.