Şifalı bitkiler: Süsen nedir? Faydaları Nelerdir?
Şifalı bitkilerden Süsen, Süsen nasıl kullanılmalı, Süsen faydaları, Süsen nedir?
Latince Adı: İris germanica, İ. florentine.
Diğer Adları: Yalancı zambak, zambak, mezarlık çiçeği, iris, susam.
Hasat Zamanı Ve Şekli: Bütün yıl topraktan sökülüp temizlenir, yıkanıp kabuğu soyulur veya soyulmadan kurutulur.
Kurutma Usulü: Güneşte havadar açık alanlarda.
Kullanma Usulü: 100 cc suya 5 gr kuru kök atılır, haşlanıp demlenir, günde 3 bardak içilir. Sanayide diş tozlarında ve pudralarda koku verici olarak kullanılır. Torna edilmiş kökler çocuklarda diş eti kaşıntılarında kullanılmaktadır. (Menekşe kökü).
Kullanılan Kısımlar: Kurutulmuş kökler (rizom).
Şifası: İdrar söktürücü , diş çıkaran çocuklarda kaşıntı giderici, safra arttırıcı, balgam söktürücü.
Zehirlilik Durumu: Zehirli değildir.
Çeşitler: Sarı, beyaz, mor renkli çeşitleri vardır.
Yetişme Ortamı: Mezarlıklarda, ev bahçeleri ve parklarda ve doğada bolca bulunur.
Muhteviyatı: Uçucu yağ, nişasta, organik asitleri, aridin, sepi maddeler, reçine, helme, C vitamini (yaprakta), şekerler.
Not: Kökler menekşe kokuludur. Anadolu’ da 40 kadar süsen türü mevcuttur.
Kaynak: Haber Merkezi
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.