Kahramanmaraş'ta 150 kişinin öldüğü Palmiye Sitesi'ne ilişkin iddianame hazırlandı

Kahramanmaraş'ta Palmiye Sitesi'nde meydana gelen deprem faciasında 150 kişinin ölümüyle ilgili iddianame hazırlandı. 3 sanık hakkında hapis cezası isteniyor.

Yayınlanma:
Güncelleme: 27 Mayıs 2024 11:08
Kahramanmaraş'ta 150 kişinin öldüğü Palmiye Sitesi'ne ilişkin iddianame hazırlandı

Palmiye Sitesi'nde meydana gelen deprem felaketinde 150 kişinin hayatını kaybetmesiyle sonuçlanan trajik olaya ilişkin hazırlanan iddianame, Kahramanmaraş'taki 6 Şubat 2023 tarihli depremde A, B ve C bloklarının yıkılmasıyla ilgili üç kişi hakkında hapis cezası talebiyle dava açıldığını belirtiyor.

Kahramanmaraş Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından hazırlanan iddianamede, merkez Onikişubat ilçesi Şehit Abdullah Çavuş Mahallesi İsmet Karaokur Bulvarı'nda yer alan ve depremde yıkılan Palmiye Sitesi ile ilgili olarak A.B, H.M.E. ve Ö.T. isimli şüpheliler hakkında "bilinçli taksirle birden fazla kişinin ölümüne neden olma" suçlamasıyla dava açıldığı kaydediliyor. 5. Ağır Ceza Mahkemesi tarafından kabul edilen iddianamede, olay yerinde yaşamını yitiren 150 kişi ve yaralanan 7 kişiyle ilgili yapılan inceleme ve delil temininin bilirkişiler tarafından gerçekleştirildiği belirtiliyor.

Depremin ardından yapılan soruşturmada, binanın inşa aşamasında ve sonrasında sorumlulukları bulunan kişilerin tespit edilerek delillerin toplandığı ifade edilen iddianamede, A, B ve C bloklarının incelenmesi sonucunda 1998 Afet Bölgelerinde Yapılacak Yapılar Hakkında Yönetmeliğe tabi olduğu ve ilk ruhsatın 27 Haziran 2000 tarihinde alındığı vurgulanıyor.

Bilirkişi raporunda, suç kusurunun A.B. ve H.M.E.'ye asli, Ö.T.'ye ise tali olarak atfedildiği belirtilen iddianamede, A.B. için yakalama emri çıkarıldığı, H.M.E. ve Ö.T.'nin ise adli kontrol kararıyla serbest bırakıldığı bilgisi veriliyor. İddianamede, yapı sorumlusu müteahhitin, statik proje müellifinin ve fenni mesulün asli kusurlu olduğu, jeoloji mühendisinin ise tali kusurlu olduğu tespit ediliyor.

Sitenin müteahhidinin H.M.E. ve A.B., jeoloji mühendisinin ise Ö.T. olduğunun belirtildiği iddianamede, şüphelilerin, usulüne uygun olmayan yapı inşaatıyla bilinçli taksirle ölüm ve yaralanmalara sebep oldukları gerekçesiyle kamu davası açılmasını gerektirecek delillere ulaşıldığı ifade ediliyor.

Ayrıca, A.D, L.D. ve C.Ş. hakkında taksirle ölüme ve yaralanmaya neden olma suçundan takipsizlik kararı verildiği, kamu görevlilerinin ise soruşturma iznine tabi olmaları nedeniyle ayrıldıkları belirtiliyor. M.B, A.T.B, N.C.C, K.C.A, K.D, A.Z.D, Z.D, D,D, B.U. ve M.K.U.'nun yaralanmalarıyla ilgili kati raporların alınması için müzakere ve talimat yazıldığı ve dosyaya gönderileceği bilgisi paylaşılıyor.

İlgili Haberler

KAYNAK: AA

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.