Yedi Güzel Adam'ın zarif şairi: Kahramanmaraşlı Cahit Zarifoğlu

Kahramanmaraşlı Cahit Zarifoğlu, Türk edebiyatının önemli şairlerinden biridir. İçsel dünyasını ve insanı anlatan eserleriyle unutulmaz bir iz bırakmıştır.

Yayınlanma:
Güncelleme: 06 Haziran 2024 12:35
Yedi Güzel Adam'ın zarif şairi: Kahramanmaraşlı Cahit Zarifoğlu

Yedi Güzel Adam'ın zarif şairi: Cahit Zarifoğlu

"Yedi Güzel Adam", "Anlamını Arayan İnsan", "Serçekuş", "Hızla Akan Mızrak", "Güneşte Bir Gece", "Kuşların Dili" ve "Yaşamak" gibi eserlerin yazarı olan Abdurrahman Cahit Zarifoğlu'nun ölümünün üzerinden 37 yıl geçti.

Niyazi Bey ile Şerife Hanım'ın oğlu olarak 1 Temmuz 1940'ta Ankara'da doğan Zarifoğlu, okula başlamadan önce annesi, anneannesi ve mahalle hocalarından okuma-yazmayı, resim yapmayı ve Kur'an-ı Kerim okumayı öğrendi.

İlköğrenimine Şanlıurfa'da başlayan Zarifoğlu, 1951'de Kahramanmaraş'ta tamamladı. Babasının görevi nedeniyle çocukluk yıllarını Silvan, Baykan, Siirt, Siverek ve Kızılcahamam'da geçirdi. 1955'te başladığı liseyi, edebiyat ve matematik derslerinden bütünlemeye kaldığı için ancak 1961'de bitirebildi.

İLK ŞİİRLERİ KAHRAMANMARAŞ'TA YEREL GAZETE VE DERGİLERDE YAYINLANDI

Kahramanmaraş'a dönerek kısa süre vekil öğretmenlik yapan Zarifoğlu, bir gazetede çalışmaya başladı ve bu dönemde ilk şiirleri ile denemeleri yerel gazete ve dergilerde yayımlandı.

Zarifoğlu, Rasim Özdenören, Alaeddin Özdenören, Erdem Bayazıt, Mehmet Akif İnan ve Ali Kutlay ile Maraş Lisesi'nde başlayan arkadaşlığını "Diriliş", "Edebiyat" ve "Mavera" dergilerinde sürdürdü. Yazıları, Nuri Pakdil'in Maraş'ta çıkardığı "Hamle" dergisinde yayımlandı.

1956-1959 yıllarında "Yedi Güzel Adam" olarak bilinen bu grup, Yenilik, Yeni Ufuklar, Türk Sanatı, Seçilmiş Hikayeler, Varlık, Yeditepe, Dost ve Pazar Postası gibi yayınlarda eserlerini paylaştı.

Eskişehir'de Türk Hava Kurumu'nun uçuş kurslarına katılarak Milli Model Uçak B Sertifikası alan Zarifoğlu, jet pilotu olmak istediyse de kulağındaki rahatsızlık nedeniyle Hava Harp Okulu'na gidemedi.

"YAŞAMAK" KİTABI 1980'DE YAYINLANDI

"İnkılap" gazetesinde çalışırken yaptığı haberlerin yanı sıra günlük yazılar yazan Zarifoğlu'nun bu yazıları, 1980'de yayımlanan "Yaşamak" kitabında toplandı.

1961'de İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Alman Dili ve Edebiyatı Bölümü'ne giren Zarifoğlu, 1971'de mezun oldu. Üniversite yıllarında Necip Fazıl Kısakürek ve Sezai Karakoç'un Zarifoğlu'nun kişiliği ve şiiri üzerinde büyük etkisi oldu.

Cahit Zarifoğlu'nun şiirleri, 1966'da yeniden çıkan Diriliş dergisi ile Türk Dili ve Soyut dergilerinde, Cemal Süreya'nın Papirüs, Memet Fuat'ın Yeni Dergi'sinde de yer aldı.

1965'te Rasim Özdenören'in yönetimindeki Yeni İstiklal gazetesinin sanat sayfasında yazmaya başlayan Zarifoğlu, Abdurrahman Cem ve Cahit Zarifoğlu imzalarıyla 13 şiir kaleme aldı ve bu şiirleri 1967'de yayımladığı "İşaret Çocukları" kitabına aldı.

OTOSTOP YAPARAK AVRUPA'YI DOLAŞTI

Almanya'da Goethe Enstitüsü'nün dil eğitimi kurslarına katılan Zarifoğlu, otostop yaparak Avrupa'yı dolaştı ve kısa süre tercümanlık yaptı. 1969-1970 yıllarında "Hakimiyet" gazetesinde teknik sekreter olarak çalıştı.

1972-1973'te İstanbul'daki bir kolejde Almanca öğretmeni olarak çalışan Zarifoğlu, askerlik görevini 1973'te Tuzla'da yedek subay olarak başladı ve Kıbrıs'ta tamamladı. Ardından Makine Kimya Endüstrisi Kurumu'nda memur olarak çalışmaya başladı.

İlk kitabını kendi parasıyla bastıran ve yeterince dağıtamayan Zarifoğlu'nun ikinci kitabı "Yedi Güzel Adam" eylül 1973'te yayımlandı ve en bilinen eserlerinden biri oldu.

Zarifoğlu, kendisi hakkında yaptığı bir açıklamada, titiz bir insan olduğunu ama aynı zamanda düzensiz göründüğünü, ancak zihninde şaşırtıcı bir disiplin olduğunu belirtmişti.

1974'te "İns" adlı eseri Edebiyat Dergisi Yayınları'ndan çıkan Zarifoğlu, 1976'da TRT'ye mütercim sekreter olarak geçti.

NECİP FAZIL KISAKÜREK NİKAH ŞAHİDİ OLDU

Necip Fazıl Kısakürek'in aracılığıyla Van Müftüsü Kasım Arvas'ın kızı Berat Hanım'la tanışan Zarifoğlu, 19 Ağustos 1976'da evlendi. Van'da gerçekleşen düğünde Necip Fazıl Kısakürek nikah şahidi oldu. Şairin dört çocuğu dünyaya geldi: Fatma Betül, Ayşe Hicret, Ahmet ve Arife.

1983'te TRT İstanbul Radyosu'na atanan Zarifoğlu, alışılmadık söz dizimiyle Türk şiirine orijinal bir katkı sundu. Şiirleri İngilizce ve Arapçaya da çevrilen Zarifoğlu, çocuk edebiyatında kaleme aldığı "Yürekdede ile Padişah" ile 1984'te Türkiye Yazarlar Birliği Çocuk Edebiyatı Ödülü'nü kazandı.

Pankreas kanseri nedeniyle 7 Haziran 1987'de İstanbul'da vefat eden Zarifoğlu, ölümünden sonra Yedi İklim, Muhit, Mavera, Beyaz Bulut, Seferber, Kitap/Haber, Hece ve Bürde gibi dergilerde özel sayılarla anıldı ve adına şiir ödülleri verildi.

Cahit Zarifoğlu, "İşaret Çocukları", "Yedi Güzel Adam", "Menziller", "Korku ve Yakarış", "Şiirler" gibi şiir kitapları ile "Serçekuş", "Ağaçkakanlar", "Katıraslan", "Yürekdede ile Padişah", "Motorlu Kuş", "Küçük Şehzade", "Kuşların Dili", "Gülücük" ve "Ağaçokul" adlı çocuk kitaplarını kaleme aldı.

Günlük türünde "Yaşamak", roman türünde "Savaş Ritimleri" ve "Anne" eserlerini yazdı. Ayrıca deneme türündeki "Bir Değirmendir Bu Dünya" ve "Zengin Hayaller Peşinde" eserlerinin yanı sıra "Sütçü İmam" adlı tiyatro oyununu da kaleme aldı.

Zarifoğlu'nun üniversite tezi "Rilke'nin Romanında Motifler" adıyla kitaplaştırıldı. Beyan Yayınları, yazarın "Konuşmalar", "Romanlar," "Hikayeler", "Çocuklarımızla Atlara Biniyorduk", "Okuyucularla", "Mektuplar" ve "Radyo Oyunları"nı okuyuculara sundu.

Kaynak: AA

İlgili Haberler

KAYNAK: AA

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.