Çilek bereketi: Kahramanmaraş'ta tersine göçü başlatan lezzet

Kahramanmaraş'ta çilek üretimi, bölgeye tersine göçü tetikliyor. Yılda 12 bin ton üretilen çilek, hem iç piyasada hem de ihracatta talep görüyor.

Yayınlanma:
Güncelleme: 06 Haziran 2024 15:18
Çilek bereketi: Kahramanmaraş'ta tersine göçü başlatan lezzet

Kahramanmaraş'ın Türkoğlu, Onikişubat ve Göksun ilçelerinde yetiştirilen, coğrafi işaret belgesi almak için çalışmalar yapılan özgün aroması, dayanıklılığı ve çekiciliğiyle dikkat çeken çilek, sofralarımızda kendine sağlam bir yer edinmeye başladı.

Hazine (2/B) arazileri, çilek tarlalarına dönüştü. Tarım ve Orman Bakanlığının çiftçilere sunduğu destek ve sağladığı bilgilendirme eğitimleri sayesinde çilek üretimine başlanıldı ve kısa sürede tersine göç başladı. Onikişubat İlçesi Dönüklü Mahallesi ile Türkoğlu ilçesine bağlı Muratçakıroğlu, Kaledibi, Büyükimalı, Beyoğlu, Yeşilyöre, Kılılı mahallelerinde yaklaşık 4 bin dönüm arazide yılda ortalama 12 bin tonun üzerinde çilek üretiliyor.

Bölgeye kazandırılan en önemli unsurlardan biri çilek üretiminin başlatmış olduğu tersine göç oldu. Eskiden Çukurova'ya ve çevre illere tarım işçisi olarak giden insanlar, devletin sağladığı desteklerle, arazilerin toplulaştırılması ve 2/B statüsündeki hazine arazilerinin çilek üretimine tahsis edilmesiyle birlikte bölgeye geri dönmeye başladılar. Artık herkesin evinin önünde 2 dönüm çilek bahçesi bulunuyor. Bu sayede afetzedeler kendi işlerini kurarak ürettikleri çileği çevre illere pazarlıyorlar.

HEM İHRACAT HEM İSTİHDAM

Açık ve kapalı alanlarda yetiştirilen, rengi, tadı, kokusu ve kendine özgü aromasıyla dikkat çeken Türkoğlu çileği, yurt içinde birçok zincir markette yerini alırken aynı zamanda Rusya, Mısır ve bazı Orta Doğu ülkelerine ihraç ediliyor. 2024 sezonunda çileğin tarla başı fiyatı 40 TL olarak belirlenmiştir. Günün ilk ışıklarıyla başlayan hasat işlemi, öğle vaktine kadar devam eder ve toplanan çilekler bölgeye gelen tırlara yüklenerek damaklarda eşsiz bir yolculuğa başlar.

İlgili Haberler

KAYNAK: Maraştanhaber

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.