Yabani Hindiba faydaları nelerdir? Yabani Hindiba neye iyi geliyor?
Şifalı bitkilerden Yabani Hindiba, Yabani Hindiba nasıl kullanılmalı, Yabani Hindiba nedir?
Latince Adı: Cichorium intybus.
Diğer adları: Hindiba, kara hindiba, güneyik, pincar, acı marul, narden marulu, catlahuş.
Hasat Zamanı Ve Şekli: Kökler sonbahar başlangıcında sökülür kurutulur. Yapraklar ilkbaharda toplanarak taze olarak tüketilir. Çiçekler toplanarak kurutulur.
Kurutma Usulü: Çiçekler gölgede, kökler gölgede veya güneşte ince tabaka halinde kurutulur.
Kullanma Usulü: Yapraklar sebze ve salata olarak tüketilir. Çiçekler 1 avuç olarak 1 lt su ile demlenip sabahları 1 fincan içilir. Kökler kaynatma ve demleme yoluyla kullanılır. 100 gr suda 5 gr kuru kök kaynatılıp içilir.
Kullanılan Kısımlar: Kök, yaprak ve çiçek.
Şifası: Karaciğer dostudur. Kanı temizler. İştah açıcı, idrar söktürür. Karaciğer ve safra kesesi ağrılarında etkindir. Lapa halinde çıban ve ekzemalara konursa iyi gelir. Köklerden kahveye karıştırılır. Gözlere kuvvet verir. Zehirlenmelerde, sarılıkta, kızılyara, iltihaplı hastalıklar, sindirim sisteminde faydalı ve idrar yollarını temizler. Midevidir. Yumuşatıcı ve peklik gidericidir, güçlendiricidir, ateşi düşürür. Solucan ve kurt düşürücüdür. Yapraklarda aynı etkileri gösterir. Şeker düşürücüdür.
Zehirlilik Durumu: Zehirli değildir.
Çeşitleri: 8 çeşidi vardır. Yaprak, boy ve çiçek renkleri farklıdır.
Yetişme Ortamı: Çayırlarda, yol kenarlarında, boş tarlalarda bol miktarda mevcuttur.
Uyarılar: Acı tadından dolayı tatlandırılabilir. Aşırı dozda bulantı ve kusma yapabilir.
Muhteviyatı: Uçucu yağ, inülin, acı maddeler, yağ, sepi maddeleri, şekerler, pentozonlar, kauçuk, laktopikrin, enzim, katı yağ, madeni tuzlar, amino asitler, B-C-P-K vitaminleri, tohumlar protokatehin aldehidi taşır.
Kaynak: Haber Merkez
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.