Üvezin faydaları nelerdir? Üvez neye iyi geliyor?
Şifalı bitkilerden Üvez, Üvez nasıl kullanılmalı, Üvez faydaları Üvez nedir?
Latince Adı: Sorbus domestic, S. aucuparia (kuş üvezi) S. Torminalis.
Diğer Adları: Övez, yabani üvez.
Hasat Zamanı Ve Şekli: Yapraklar yaz boyunca, meyveler son baharda toplanır.
Kurutma Usulü: Yapraklar gölgede kurutulur.
Kullanma Usulü: Yapraklar demlenerek meyveler yemek suretiyle değerlendirilir. 1 lt suya 50 gr kuru yaprak haşlanıp demlenir. Meyvelerde aynı oranda demleme yapılır.
Kullanılan Kısımlar: Yapraklar ve meyveler.
Şifası: İshal kesici, kabız yapıcı, yumuşatıcı, balgam söktürücü, kan şekerini düşürücü etkileri vardır.
Zehirlilik Durumu: Zehirli değildir.
Çeşitleri: 10 civarında çeşidi ülkemizde var olup yaprak ve meyve farklılıkları vardır.
Yetişme Ortamı: Ormanlarda yabani olarak yetişmekte olup kültüre edilmektedir.
Uyarılar: Meyveler ham iken yenmez. Olgunlaşınca yenir. Ham iken boğucudur.
Muhteviyatı: Tanen, organik asitler (elma, limon) uçucu yağ, renk maddeleri, acı maddeler, şekerler, vitamin C bulunur.
Not: Halk arasında deri veremi, su toplanması, sivilce ve ekzemalarda banyo şeklinde, ezikler ve burkulmalarda lapa olarak kullanılmaktadır.
Kaynak: Haber Merkez
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.