Türkiye’nin gururu Türksat 6A Amerika’da

Türksat 6A uydusu, Temmuz ayında SpaceX Falcon 9 roketi ile uzaya fırlatılacak. Türkiye'nin %81 yerli üretimi bu uydu, 15 yıl boyunca hizmet verecek.

Yayınlanma:
Güncelleme: 21 Haziran 2024 14:05
Türkiye’nin gururu Türksat 6A Amerika’da

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, Türksat 6A uydusunun 4 Haziran gecesi Antonov An-124 tipi uçakla yola çıkarak, SpaceX Cape Canaveral Hava Kuvvetleri İstasyonu'nda son testlerinin yapıldığını belirtti. Uraloğlu, "Türksat 6A uydumuz, Amerika Birleşik Devletleri’ne nakledildikten sonra yapılan standart testlerin ardından Temmuz ayının ikinci haftasında Falcon 9 roketi ile uzaydaki konumuna gönderilecek. Yüzde 81’in üzerinde yerlilik oranıyla geliştirilen uydumuz, 15 yılı aşkın süre hizmet verecek," dedi.

Bakan Uraloğlu, Türksat-6A Uydu Projesi'nin planlandığı şekilde ilerlediğini vurgulayarak, 4 Haziran’da Antonov An-124 tipi uçakla Türkiye’den uğurlanan uydunun, 19 saatlik yolculuğun ardından Florida'daki SpaceX Cape Canaveral Hava Kuvvetleri İstasyonu'na ulaştığını hatırlattı.

SPACEX FALCON 9 ROKETİYLE FIRLATILACAK

Uraloğlu, Türksat 6A uydusunun faaliyetlerinin Bakanlık, proje paydaşları ve ilgili kurumlar tarafından yakından takip edildiğini belirtti. Mevcut proje takvimine göre, Temmuz ayının ikinci haftasında Türksat 6A'nın Falcon 9 roketiyle uzaya gönderilmesinin planlandığını söyledi.

10 GÜNLÜK UZAY YOLCULUĞU VE YÖRÜNGE TESTLERİ

Türksat-6A'nın üretim sürecinde 400’e yakın çevresel ve fonksiyonel testi başarıyla tamamladığını hatırlatan Uraloğlu, "Türksat 6A uydusunu taşıyan Antonov An-124, yaklaşık 19 saatlik yolculuğun ardından SpaceX Cape Canaveral Hava Kuvvetleri İstasyonu'na indi. Yaklaşık 4 saat süren indirme işleminin ardından uydu, SpaceX’in hangarında yerini aldı ve burada seyahat sonrası testler gerçekleştiriliyor. Testler tamamlandıktan sonra, Temmuz ayının ikinci haftasında uydumuzu uzaya göndereceğiz," dedi.

Uraloğlu, uydunun uzaya gönderilmesinin ardından yaklaşık 10 gün sürecek yolculuğun başlayacağını ve yörüngesine ulaştıktan sonra yörünge testlerine başlanacağını belirtti. Bakan Uraloğlu şöyle devam etti:

"Testlerin ardından, Türksat tarafından yörüngede teslim alarak Türksat 6A uydusunu faaliyete geçirmeyi planlıyoruz. Faaliyete geçmesi ile birlikte Türksat 6A, Hindistan, Tayland, Malezya ve Endonezya'yı kapsayacak şekilde Türksat’ın hizmet verdiği kapsama alanını genişletecek. Bu sayede, Türksat 6A ile Türkiye’nin uydularının ulaştığı nüfus 3,5 milyardan 5 milyarın üzerine çıkacak. Türkiye, kendi haberleşme uydularıyla dünya nüfusunun yüzde 65’inden fazlasına ulaşabilir hale gelecek. Ku Band kapasitesi ile yayıncılık sektörüne hizmet verecek olan uydumuz, 7,2 kW güç kapasitesi ile 15 yıl boyunca hizmet verecek."

Kaynak: Haber merkezi

İlgili Haberler
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.