Bahşiş ve motokurye gelirlerine yeni vergi düzenlemesi, KDV muafiyeti uygulanacak

Yayınlanma:
Güncelleme: 22 Haziran 2024 10:55
Bahşiş ve motokurye gelirlerine yeni vergi düzenlemesi, KDV muafiyeti uygulanacak

Bahşiş ve motokurye gelirlerine yeni vergi getirilmeyecek, KDV muafiyeti uygulanacak. Motokuryeler için basit vergilendirme düzenlemesi öngörülüyor.


Hazine ve Maliye Bakanlığı, sektörden gelen talepler doğrultusunda, bahşiş gelirleri ve motokurye faaliyetlerinin vergilendirme usullerinde değişiklik yapmayı planlıyor. AA muhabirinin Bakanlıktan edindiği bilgilere göre, hazırlanan vergi paketi, vergilendirmede kolaylık talep eden sektörlerin isteklerini değerlendiriyor.

BAHŞİŞ GELİRLERİNDE DEĞİŞİKLİKLER

Bahşişlerin KDV'ye tabi olmasından dolayı sektörden gelen kolaylık taleplerini dikkate alan Bakanlık, ilgili bakanlıklarla işbirliği yaparak dünya örneklerini inceledi. Banka ve kredi kartı ile bahşiş ödemelerinin ayrı gösterilmesi halinde KDV matrahına dahil edilmediği tespit edildi.

Yeni düzenleme taslağına göre, bahşiş ödemeleri hizmet bedelinin yüzde 10'unu aşmaması şartıyla ödeme belgelerinde ayrı gösterilecek ve bu gelirler tamamen çalışanlara dağıtılacak. Asgari ücretin aylık brüt tutarına kadar çalışanlara dağıtılan bu paralar, normal ücret geliriyle ilişkilendirilmeyecek ve yalnızca yüzde 10 gelir vergisi tevkifatına tabi olacak. Ayrıca, işveren tarafından hizmet bedeline dahil edilmeyecek olan bu ödemeler KDV'ye tabi tutulmayacak.

Bu düzenleme yeme içme sektöründe faaliyet gösteren işletmeler ve müşteriye servis hizmeti sunan işletmeleri kapsayacak. Otel ve benzeri konaklama işletmelerinin yeme içme hizmeti sunan birimleri de bu kapsamda yer alacak.

MOTOKURYE GELİRLERİNDE DEĞİŞİKLİKLER

Motokurye faaliyetlerinden elde edilen kazançların vergilendirilmesinde de değişiklikler yapılıyor. Motokuryelerin defter tutma zorunluluğu olmayacak ve ticari kazançları tevkifat usulüyle basit bir şekilde vergilendirilecek.

Kuryeler, hizmet sözleşmesi kapsamında çalışmaları halinde elde ettikleri gelirler ücret olarak, bağımsız çalışmaları halinde ise ticari kazanç olarak değerlendiriliyor. Ticari kazanç mükellefi olarak faaliyet gösteren 126 bin 112 motokurye bulunuyor.

Motokuryelerden ve mesleki birliklerden gelen talepler üzerine, defter tutma, belge düzenleme, geçici ve yıllık beyanname verme gibi yükümlülükleri yerine getirmelerini kolaylaştıracak düzenlemeler tamamlandı. Ticari kazanç mükellefi olan motokuryelere yapılan ödemelerden belli oranda tevkifat yapılacak ve yıllık gelirleri belirli bir eşiği (bu yıl için 3 milyon lira) aşmayan kuryeler için bu tevkifat nihai vergi olacak.

Bu uygulamaya geçen motokuryeler, defter tutma, belge düzenleme, geçici ve yıllık beyanname verme gibi yükümlülüklerden muaf olacak ve hizmetleri KDV'den istisna tutulacak.

Kaynak: AA

İlgili Haberler
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.