Bu sefer de sermayeye vergi geliyor, doğrudan vergilerin payı artıyor
Sermaye üzerindeki vergi yükü artıyor, doğrudan vergilerin payı genişliyor. Türkiye'nin vergi sistemi adalet ve etkinlik sağlama hedefinde.
Sermaye üzerindeki vergi yükü artıyor, doğrudan vergilerin payı genişliyor
Hazine ve Maliye Bakanlığı tarafından hazırlanan reform paketinde, vergi sisteminin adaletinin artırılması ve sermayeye yönelik vergi düzenlemeleri öne çıkıyor. Bakanlık, vergide adalet ve etkinlik sağlama hedefi doğrultusunda uzun süredir üzerinde çalıştığı reform paketine son şeklini verdi.
Pakette öne çıkan başlıklar şunlar:
- Çok uluslu şirketlerden küresel asgari kurumlar vergisi alınacak. Bu vergi, yıllık konsolide hasılatı 750 milyon avro eşiğini aşan şirketlerin düşük vergi oranı uygulanan ülkelerdeki faaliyetlerine yönelik olarak belirlenecek.
- Yerel asgari kurumlar vergisi ve asgari gelir vergisi modelleri ile doğrudan vergilerin payı artırılacak.
- Kurumlar vergisi mükelleflerinin beyanlarının ve ödeme güçlerinin hibrit bir model ile kıyaslanarak vergi adaleti sağlanacak. Ödenecek vergi, beyan edilen kazancın belirli bir oranı ile gelir tablosundaki kazancın bir oranı esas alınarak belirlenecek.
- Yatırım teşvik belgesi kapsamındaki mükelleflerin hakları korunacak, yeni işe başlayan mükellefler için 3 yıl süreyle asgari vergiden muafiyet sağlanacak.
- Gerçek usulde vergilendirilen ticari, zirai ve serbest meslek kazançlarına asgari gelir vergisi getirilecek. Bu kapsamda mükelleflerin beyan edecekleri kazanç, belirlenen bir orandan az olamayacak şekilde düzenlenecek.
- YİD ve KÖİ projelerinden elde edilen kazançlar için kurumlar vergisi oranı yüzde 30 olarak belirlenecek, böylece vergi adaletinin güçlendirilmesi amaçlanacak.
Bu düzenlemelerle birlikte, Türkiye'de vergi sisteminin daha adil ve etkin hale getirilmesi hedeflenirken, doğrudan vergilerin toplam vergi geliri içindeki payının artırılması amaçlanıyor.
Kaynak: AA
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.