Kahramanmaraş'ta sadece 3 ay bulunuyor! Tarhana firiği sezonu başladı

Kahramanmaraş'ta sadece 3 ay boyunca tadına varılabilen tarhana firiği, sıra kuyrukları oluşturuyor. Avrupa Birliği tescilli Maraş tarhanasının özel hali olan firik, ceviz, fındık ve badem ile lezzetleniyor.

Yayınlanma:
Güncelleme: 04 Haziran 2024 13:47
Kahramanmaraş'ta sadece 3 ay bulunuyor! Tarhana firiği sezonu başladı

Kahramanmaraş'ta, sadece 3 ay boyunca tadına varılabilen meşhur tarhana firiği, adeta bir lezzet fırtınası yaratıyor. Vatandaşlar, bu eşsiz lezzete ulaşmak için iş yerlerinin önünde uzun kuyruklar oluşturuyor.

Osmanlı padişahı Yavuz Sultan Selim'in Mısır seferinde ordusuna güç veren, Avrupa Birliği tescilli "Maraş tarhanası", kentin vazgeçilmez lezzetleri arasında ilk sıralarda yer alıyor. Bu tarhananın özel bir sergide kurutulmuş ve tam kurumamış hali ise bölgede "firik" olarak adlandırılıyor.

Yılda sadece 3 ay boyunca satılan tarhana firiği, büyük bir ilgi görüyor. Vatandaşlar, bu lezzete ulaşmak için geç saatlere kadar sıraya giriyor.

FINDIK, CEVİZ VE BADEMLE LEZZETLENİYOR

İstiklal Üniversitesi Gastronomi ve Mutfak Sanatları Bölüm Başkanı Dr. Öğretim Üyesi Cihan Canbolat, Kahramanmaraş kültüründe tarhananın önemli bir yere sahip olduğunu vurguluyor. Canbolat, şu ifadelere yer veriyor:

"Kahramanmaraş tarhanası, çörek otu ve kekik ile sağlıklı bir akşam atıştırmalığına dönüşüyor. Güneşten aldığı D vitamini ile besin değeri de yükseliyor. Firiği yanında ceviz, fındık ve badem gibi çerezlerle tüketiyoruz. Bu sayede doyuruculuk ve besin değeri artıyor. Firik yapımı bölge halkı için büyük bir çarpan etkisi yapıyor. Ekonomide, süt ürünleriyle uğraşan kişiler firik sezonunda yoğurt yetiştiremiyor. Sağlık açısından da diğer atıştırmalıklar ve aburcuburlara göre kültürümüzdeki Kahramanmaraş tarhanası, tüm Türkiye'nin güvenle tüketebileceği, akşamları çayın yanında çocuklarına güvenle ikram edebilecekleri, önlerine koyabilecekleri bir yemektir."

TALEPLERE YETİŞMEK ZOR

Kentte tarhanacılık yapan Remzi Leblebici, 3 aylık firik sezonunun başlamasıyla işlerinin yüzde 80 arttığını ve taleplere yetişemediklerini ifade ediyor.

Murat Doboğlu da kaliteden ödün vermeden severek yaptıkları tarhana firiğinin kent dışından da yoğun talep gördüğünü kaydediyor.

FARKLI BİR LEZZET DENEYİMİ

Kahramanmaraş'a özgü bu eşsiz lezzeti denemek için 3 aylık firik sezonunu kaçırmayın! Tarhana firiğini yanında ceviz, fındık ve badem ile birlikte tüketerek unutulmaz bir deneyim yaşayabilirsiniz.

İlgili Haberler

KAYNAK: AA

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.