Kahramanmaraş'ta ağır hasarlı binaların %90'ı yıkıldı ve enkazı kaldırıldı

Kahramanmaraş'ta 6 Şubat 2023 depremlerinde ağır hasar gören binaların %90'ı yıkıldı ve enkazları kaldırıldı.

Yayınlanma:
Güncelleme: 04 Haziran 2024 20:24
Kahramanmaraş'ta ağır hasarlı binaların %90'ı yıkıldı ve enkazı kaldırıldı

Kahramanmaraş'ta ağır hasar gören binaların %90'ı yıkılarak enkazları kaldırıldı. Vali Mükerrem Ünlüer, 6 Şubat 2023 depremlerinde ağır hasar alan binaların büyük kısmının yıkıldığını ve enkazlarının kaldırıldığını belirtti. Ünlüer, tüm hak sahiplerini ev sahibi yapmayı hedeflediklerini ifade etti.

Deprem Bölgesi Toparlanma Sürecinde İşgücü Piyasası ve TYP Değerlendirme Toplantısı'nda konuşan Ünlüer, deprem sonrası hayatın normalleşmesi için önemli adımlar attıklarını söyledi. Kentte enkaz kaldırma ve ağır hasarlı binaların yıkılması çalışmalarında önemli ilerleme kaydedildiğini vurgulayan Ünlüer, depremlerde ağır hasar gören binaların %90'ının yıkıldığını açıkladı. İl ve ilçe merkezlerinde 45 bin konut inşa ederek tüm hak sahiplerini ev sahibi yapmayı planladıklarını dile getirdi.

Mahkeme süreci devam eden binaların dosyaları sonuçlandıktan sonra yıkım çalışmalarını tamamlayacaklarını belirten Ünlüer, ağır hasarlı ve yargı süreci devam eden 6 bin binadan 3 bininin dosyasının neticelendiğini söyledi. Hafif hasarlı binaların kullanımına devam edileceğini, orta hasarlı binaların güçlendirileceğini ve ağır hasarlı binaların yıkılacağını açıkladı. 3 bin binanın dosyasının ise mahkemede karar beklediğini belirtti.

Kent merkezinde 24 bin 138 kalıcı konut yapılacağını ve depremde evleri ağır hasar gören veya yıkılan 16 bine yakın depremzedeye anahtar teslimi yapıldığını söyleyen Ünlüer, 10 bin köy evinin yapım sürecinin de devam ettiğini belirtti.

Kahramanmaraş genelinde 54 konteyner kent bulunduğunu ifade eden Ünlüer, bu kentlerde 130 bin depremzedeyi misafir ettiklerini ve kalıcı konutlar teslim edildikçe konteyner kentlerdeki yaşam oranının azalacağını söyledi. Kent genelinde 72 bin hak sahibi olduğunu, bunun 25 bininin kırsalda, 47 bininin ise il ve ilçe merkezlerinde bulunduğunu ekledi.

İlgili Haberler

KAYNAK: Maraştanhaber

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.