Kahramanmaraşlı Yazar ve şair Mevlana İdris Zengin vefatının ikinci yılında anılıyor

Kahramanmaraşlı Mevlana İdris Zengin, çocuk edebiyatına ışık tutan bir yazar ve şair olarak anılıyor. Vefatının ikinci yılında eserleriyle hala hatırlanıyor.

Yayınlanma:
Güncelleme: 07 Haziran 2024 12:07
Kahramanmaraşlı Yazar ve şair Mevlana İdris Zengin vefatının ikinci yılında anılıyor

Çocuk edebiyatına birçok eser kazandıran Zengin, 1966 yılında Kahramanmaraş'ın Andırın ilçesinde doğdu. Eğitimini Kahramanmaraş İmam Hatip Lisesi ve İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesi'nde tamamladı.

İlk yazısı 1979'da Yeni Devir gazetesinde yayımlanan Zengin'in eserleri, Andırın Postası'nın sanat eki olan İkindiyazıları'nın yanı sıra Diriliş, Dergah, Albatros, Geniş Zamanlar, Gerçek Hayat, Gül Çocuk, Mavi Kuş ve Kaşgar gibi dergilerde şiir, hikaye ve denemeleriyle okurla buluştu.

"Mavi Masallar" (1989) ve "Sufi ile Pufi" (1990) öyküsü çizgi film olarak TRT'de yayımlandı. Ayrıca "Kuş Rengi Çocukluğum" isimli şiir kitabı ile 1987'de Gökyüzü Yayınları Çocuk Edebiyatı Ödülü'nü, "Korku Dükkanı" ile 1998'de Türkiye Yazarlar Birliği Çocuk Edebiyatı Ödülü'nü aldı. Prizren’de 2008’de düzenlenen etkinlikte Türkçeye katkı yapanlar kategorisinde uluslararası ödül kazandı.

1994 yılında İstanbul Büyükşehir Belediyesi'nde basın danışmanı olarak görev yaptı.

2018'de "Aklın Varsa Büyüme" sloganıyla hazırlanan "ÇETO-Çocuk Edebiyatı Tercüme Ofisi" dergisini okuyucuyla buluşturdu.

Eserleri dokuz dile çevrilerek dünya çocuklarına ulaştı. TRT'de 2010'da yayınlanan "Asla ve Daima Nuri Pakdil" belgeselinin metnini yazdı ve konsept danışmanlığını üstlendi.

Fantastik masallarında sıra dışı ve özgün bir anlatımı olan yazar, eserlerinde çocuk dünyasındaki imgeleri ve gerçeklikleri işledi. İyi ve kötü, güzel ve çirkin gibi kavramlar üzerinde durarak çocuklara hayatın farklı yönlerini öğretmeyi hedefledi.

Mevlana İdris Zengin, 7 Haziran 2022'de Kahramanmaraş'ta, tedavi gördüğü hastanede 56 yaşında vefat etti. Kabri Eyüpsultan'da bulunmaktadır. Bugün, vefatının ikinci yılında Eyüpsultan'daki kabri başında anma töreni düzenlenecek.

Eserlerinden bazıları şunlardır:

Şiir: "Kuş Renkli Çocukluğum" (1987), "İyi Geceler Bayım" (1997), "Şizofreni Risalesi" (2019)

Deneme - Düşünce - Araştırma: "Vay Canına" (1998), "Anayasa" (2019), "Kozmik Derkenar-Kozmik Mesele-Devlet İstihbarat Metodolojisine Giriş Üzerine Mütalaalar" (Hasan Basri Yalçın, Hasan Ürkmez, Hüseyin Kocabıyık, Elif Gültekin ile, 2021)

Mizah-Çocuk Kitabı: "Sufi ile Pufi", "Çınçınlı Masal Sokağı", "Kirpiler Şapka Giymez", "Tehlikeli Bir Kipat", "Hayal Dükkanı", "Korku Dükkanı" , "Ütüsüz Ayakkabılar", "Sinir Dükkanı", "Masal Alan Adam", "Para Dağıtan Adam", "Profesör Haşır Huşur", "Saçları Dökülen Adam", "Dokuz Düğmeli Adam", "Televizyonları Bozulan Şehir", "Kuş Adam", "Düşünen Adam", "Tersine Adam", "Yağmurlu Şehirdeki Adam", "Kardan Tavşan", "Dünyanın En Uğurböceği", "Filozof Köpek", "Kuyruğu Dumanlı Kedi", "Dondurmalı Matematik", "Bir Çuval Gözlük", "Behram Geri Dön", "Çocuk Kırmızı", "Sarı Telefon Sokağında Rüya", "Sessizlik Torbası", "Tuz", "Halepli Zeynep", "Havuç Havuç Havuç", "Öğrenci Eşek, Öğretmen Öküz", "Mardinli Saatçi ile Madridli Zapparo", "Dünyayı Delen Köstebek", "Küçük Süpermen", "Mavi Çocuk"

Kaynak: AA

İlgili Haberler
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.