Darısı Kahramanmaraş Kalesine! Gaziantep Kalesi restorasyonu yıl sonuna kadar tamamlanacak

Depremde zarar gören Gaziantep Kalesi'ndeki restorasyon çalışmaları hızla ilerliyor ve yıl sonunda tamamlanması hedefleniyor. Kale, 2024'te yeniden turistlere açılacak.

Yayınlanma:
Güncelleme: 03 Haziran 2024 12:21
Darısı Kahramanmaraş Kalesine! Gaziantep Kalesi restorasyonu yıl sonuna kadar tamamlanacak

Depremde zarar gören Gaziantep Kalesi'nde restorasyon çalışmalarının yıl sonunda tamamlanması planlanıyor. Kahramanmaraş merkezli 6 Şubat 2023'teki depremlerden etkilenen tarihi kalede süren onarım çalışmalarının yıl sonuna kadar bitirilmesi hedefleniyor.

6. yüzyılda inşa edilen ve Bizans, Memluklular, Dulkadiroğulları dönemlerinde birçok tarihi olaya tanıklık eden Gaziantep Kalesi, Kurtuluş Savaşı'nda da önemli bir rol oynadı. Depremler nedeniyle kalenin bazı kısımlarında hasar meydana geldi.

Rölöve ve Anıtlar İl Müdürlüğü tarafından yapılan restorasyon ihalesi sonrasında, yaklaşık bir yıl önce başlayan çalışmalar kapsamında kale burçlarının onarımı tamamlandı. Şu anda kale duvarları ve iç kısımlarda restorasyon sürüyor. Ayrıca, kale içindeki alanlar ve çevre düzenlemeleri de yapılıyor. Ekipler, yüzde 75 ilerleme kaydederek, hava şartlarına rağmen çalışmalarını sürdürüyor.

Büyükşehir Belediyesi Koruma Uygulama ve Denetim Bürosu Daire Başkanı Serdar Murat Gürsel, çalışmaların hızlı bir şekilde devam ettiğini belirtti. Gürsel, "Burçların onarımı tamamlandı. İç kalede yapı izlerinin konsolidasyonu, yürüyüş yollarının yenilenmesi ve iç tünellerin yapılması gibi çalışmalar devam ediyor. Eksikler giderildikten sonra bu yıl sonu itibarıyla restorasyon tamamlanacak," dedi.

Gürsel, restorasyon çalışmalarının son aşamasına geldiklerini ve yıl sonunda tamamlanmasının hedeflendiğini vurguladı. Gaziantep Kalesi'nin, restorasyonun ardından yerli ve yabancı turistlere açılacağını belirten Gürsel, "Gaziantep'te turist sayısında artış yaşanıyor. Gaziantep Kalesi'ni hızlıca tamamlayıp ziyaretçilere gezme imkanı sunacağız," diye ekledi.

İlgili Haberler

KAYNAK: AA

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.