Alaaddin Özdenören Caddesi adını Nereden Almıştır?


Kahramanmaraş’ın Onikişubat ilçesinde yer alan Alaaddin Özdenören Caddesi hakkında merak edilenler
Bediüzzaman Bulvarı ile Şeyh Edebali Bulvarı arasında yer alır. Kadın Doğum ve Çocuk Hastalıkları Hastanesi bu cadde üzerindedir.
Caddeye ismi verilen Alaaddin Özdenören, Maraş’ta 1940’da doğdu. İkizi Rasim Özdenören’dir. Annesi Nezahat Hanım’ın bir rüyasına dayanılarak Alaüddevle Bey’in anısına adı Alaeddin olur. Babanın memuriyeti dolayısıyla Tunceli ve Malatya’da bulunur. İlk ve orta öğrenimini Maraş’ta tamamlar. Öğrencilik yıllarında mahalli gazetelerde sanat edebiyat sayfaları düzenler. Henüz 15 yaşında roman yazmaya kalkışır. Maraş Lisesi Kültür Kolu’nun yayın organı Hamle Dergisi’nde ilk şiirleri yayınlanır. Kavgacı bir mizacı vardır. Maraş Lisesi eline tastiknameyi verince liseyi bitirmek için İstanbul’a gider. İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Felsefe Bölümü’nü bitirerek Maraş’a öğretmen olarak döner.
Mahalli gazetelerde başlayan yazı hayatı; İstiklal, Diriliş ve Edebiyat Dergisi’nde devam eder. 1976’da kurucuları arasında yer aldığı Mavera Dergisi çıkar ve orada yazmaya başlar. Yeni Devir, Milli Gazete ve Zaman Gazetelerinde köşe yazarlığı yapar.
İlk kitabı Güneş Donanması Edebiyat Dergisi yayınları arasında neşredilir. İkinci şiir kitabı Yalnızlık gide gide (1996) ile Türkiye Yazarlar Birliği’nin şiir ödülünü alır.
Emeklilik sonrası yerleştiği Balıkesir’de 23 Haziran 2003’de vefat eder.
Eserleri; Güneş Donanması (1975), İnsan ve İslam (1982), Batılılaşma Üzerine (1983), Devlet ve İnsan (1986), şiirin geçitleri (1996), Yalnızlık gide gide (1996) Bütün Şiirler (2002), Unutulmuşluklar (1999), Açılır/Yorum (2004), Geleceğin İnsanları (2004)’dır.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.