ZEYNEP ARIKAN: KENT KONSEYİNİN KURULUŞ AMACI; HALKIN SESİ OLMAKTIR

Yayınlanma:
Güncelleme: 14 Temmuz 2020 12:51
ZEYNEP ARIKAN: KENT KONSEYİNİN KURULUŞ AMACI; HALKIN SESİ OLMAKTIR

Kent Konseyleri Birliği Dönem Başkanı Zeynep Arıkan, temelde cinsiyet ayrımına takılmadan herkesin insan hakları noktasında eşit olması gerektiğini özellikle vurgulayarak, kadınların da hem STK’larda hem de iş hayatında mecbur hissetmeksizin, kendi istek

Zeynep Arıkan ne iş yapar?

Zeynep Arıkan şu anda, Türkiye Kent Konseyleri Birliği Dönem Başkanlığını yürütmektedir. Aynı zamanda Kahramanmaraş Kent Konseyi başkanıyım ve Belediye Başkanımız Sayın Mustafa Poyraz’ın sosyal alandaki çalışmalarında danışmanlığını yapıyorum.

Bize Kent Konseyi’ni anlatır mısınız?

Kent Konseyleri, tüm Türkiye genelinde kurulması planlanan bir yapıdır. 2007 yılında 5393 sayılı Belediye kanunun 76. maddesine göre tüm belediyelerin, kurmakla zorunlu olduğu kurumlardır. Bu yapı, yöneticilerle ve idarecilerle beraber şehrin yönetimine katkıda bulunmaktadır. Kent Konseyi tüm şehri ilgilendiren bir yapıdır. Biz sadece belediye kanunu ile birlikte kurulan ve şehrin tamamına hitap eden bir kuruluşuz. Belediye, bunu kurmakla ve bir takım maddi destek sağlamakla mükelleftir. Kent Konseylerinin bütçesi olmamalıdır. Çünkü bu, tamamen gönüllü yapılması gereken bir iştir..

Kent Konseyi’ne kimler gelir ve neler yapılır?

Kent Konseyine bütün sivil toplum örgütleri, ilgili kurumlar ve siyasi parti temsilcileri Genel Kurul Üyesi olarak katılıyorlar. Ayrıca isteyen herkes de gönüllü olarak katılabiliyor. Bunun için, çalışma grupları oluşturuyoruz. Şu anda 9 ayrı çalışma grubumuzda 200 civarında vatandaşımız gönüllü olarak çalışıyor. Kent Konseyleri herkesi kapsayan ve içine alan bir yapıdır. Burada kadın ve gençlik ve engelli meclisimiz var. Bir kez daha vurgulamak isterim ki; Kent konseyinin kuruluş amacı; halkın sesi olmaktır.

Kent Konseyinin şehirlere kattığı değerler nelerdir?

Kent Konseyleri şehirde bulunan sivil inisiyatifin yönetimde ve karar mekanizmalarında aktif bir şekilde rol almasını sağlar. Ayrıca sivil toplum örgütleri ile seçilmiş ve atanmış yöneticiler arasında köprü vazifesi kurar.

Kent Konseyi bu zaman kadar neler yaptı?

Kent Konseyimizin kuruluşundan bu güne kadar yaptığı tüm faaliyetleri ve etkinlikleri burada teker teker saymam mümkün değil. Ancak şunu samimiyetle söyleyebilirim ki Kahramanmaraş Kent Konseyi şu anda Türkiye’nin en başarılı kent konseylerinin arasındadır. Daha iyisi mutlaka yapılabilir. Mevcut şartlar dâhilinde biz elimizden geleni yapmaya çalışıyoruz.

Gündeme getirdiğimiz ve gerçekleşmesine vesile olduğumuz birçok projenin içinde bizim için en önemlilerinden biri tüm Türkiye genelinde model olacağına inandığımız bir uygulamayla gerçekleştirdiğimiz ve Türkiye’nin 3 boyutlu tek dijital müzesi olma özelliğini taşıyan Kahramanmaraş Kent Kurtuluş Müzesidir. Bu gerçekten çok emek harcadığımız bir proje ve uygulanan yöntem Türkiye’de bir ilk olması hasebiyle de önemli.

Bunun dışında dört yıl önce hayata geçirdiğimiz Semt Eğitim Ocağı projesiyle şehrimize eğitim alanında katkı sağladık ve bu projemiz diğer birçok şehre de örnek olmuştur. Ayrıca öğrencileri ödüllendirmek ve onlara kaliteli eğitim ve spor alanları kazandırmakta da başarılı çalışmalarımız oldu.

Kent Konseyinde hangi gruplar var? Gruplar proje üretiyor mu?

Kent Konseyinin içinde 9 ayrı çalışma grubumuz var. Bunlar; kültür edebiyat, turizm tanıtım, şehir ve imar, sosyal yardımlaşma, kişisel istihdam ve gelişim, çevre ve sağlık, ulaşım, enerji ve eğitim

çalışma gruplarıdır. Bu gruplar da 200 gönüllü üyemiz, yürütme kurulu üyelerimizin başkanlığında düzenli olarak toplanıp şehrimizi ilgilendiren tüm konularda beyin fırtınası yaparak ve somut projeler üreterek çalışmalarını sürdürüyorlar. Biz de tüm bu düşünce ve projelerin içinden öncelikli ve gerçekleşebilecek olanları önce yürütme kurulumuzda müzakere edip daha sonra onayladıklarımızı Belediye Meclisimize sunuyoruz ve gerçekleşmesi konusunda da takipçi oluyoruz. ++++

Kent Konseyleri Dönem Başkanlığından bahseder misiniz?

Ben, Kent konseyleri Birliğinin 4. Dönem Genel Başkanıyım. Sosyal alandaki kadının girimciliğinin önemini de göz önüne alırsak Kent Konseyleri Birliğinin hem genel anlamda hem de il bazında ilk ve tek kadın başkanıyım. Konumuzla ilgisi olduğu için bunu da vurgulamak istedim. Çünkü girişimcilik sadece ticari anlamda algılanmamalıdır.

Dönem başkanlığı tüm Türkiye genelindeki Kent Konseylerinin koordinasyonu ve çalışmalarını takip etmek noktasında gerçekten büyük bir sorumluluk gerektiriyor. Aynı zamanda bu dönem başkanlığının şehrimizin tanıtımı noktasında da çok büyük prestij sağladığına inanıyorum. Biz dönem başkanlığımız süresince Kent Konseylerinin yereldeki bir takım sorunlarını ve eksiklerini gidermede elimizden gelen gayreti gösteriyoruz ve göstermeye devam edeceğiz. Ayrıca tüm Türkiye’deki Kent Konseylerinin beraber çalışabilmesi ve birbirleriyle iletişim içinde olmalarını sağlamak için de yurt genelinde organizasyonlar düzenliyoruz. Bizim için önemli olan Kahramanmaraş Kent Konseyinin böylesine kritik bir dönemde bölgeler, şehirler ve insanlar arasında uzlaştırıcı ve köprü olabilecek bir konumda olması. Bu çok vebal taşıyan bir görevdir. Bu noktada beklide bir ilk olacak ve ülkemizin içinden geçtiği süreçte çözüm odaklı bir sonuca vesile olabilecek bir organizasyonla Türkiye genelindeki Kent Konseyleri Kadım Meclislerini Kahramanmaraş’ta buluşturmak noktasında yoğun çalışmalarımız var. Bu mesajın Kahramanmaraş’tan verilmesi takdir edersiniz ki çok önemlidir.

Kadınlar STK’larda görev almalı mı?

Zaten sivil toplum alanında çalışmak isteyen kadınlar bir şekilde ilgi duydukları ve rol almak istedikleri alanlarda kendilerine fırsat bulabiliyorlar. Çalışmak istemeyenleri de zorla bu oluşumlara dahil edemiyorsunuz. Şahsen ben bu konuda cinsiyet ayrımı yapılmasına hep karşı olmuşumdur. Sadece kadınlar değil yaşadığı topluma duyarlı herkes sivil toplum kuruluşları içinde yer almalıdır.

Kadınlar iş hayatında olmalı mı?

Biliyorsunuz artık dünyada kadınların iş gücüne çok büyük talep var. Bu talepler neticesinde hem dünyada, hem de ülkemizde kadınlar elbette iş gücüne katılmalıdır. Zaten çalışmak isteyen bir kadın bununla ilgili alt yapıyı oluşturuyor. Çalışmak isteyen her kadın için imkân var. Projeler yapan, kendi alanlarında başarıya ulaşmış birçok kadın var. Kadınlara her konuda alan ve destek var.

Kadın Girişimciler Kurulu’nun üyesisiniz. Kuruldan neler bekliyorsunuz?

Kadın Girişimciler Kurulu, ilk kurulduğundan bu yana, kayda değer bir takım projeleri gerçekleştiren ve gerçekten elinden geleni yapan bir kuruldur. Ben buradan, Kadın Girişimciler Kurulu’nda bulunanların hepsini tebrik ediyorum. Ben daha bu yıl katıldım. Aslında ticari bir girişimci değilim. Ticari girişimcilik alanında bir çalışmam yok. Kurul da sosyal alandaki girişimcilik rolümle

Kurul neler yapmalı?

Kurul şu zamana yaptığı başarılı çalışmalarıyla kendine belirlediği rotada istikrarlı şekilde çalışmalarını sürdürüyor. Bu şekilde devam etmeli.

Ceylan Hanım’ın başkanlığını nasıl değerlendirirsiniz?

Kadın Girişimciler Kurulunun başarıyla yönettiğini düşündüğüm genç ve cesur bir girişimci. Bu alanda çok daha iyi yerlere geleceğine inanıyorum.

Eklemek istediğiniz bir şey var mı?

Son yıllarda çok fazla dile getirilen ve benim kullanmaktan kaçındığım “Maraş sevdalısı” tabirinin bendeki yansıması farklı. Ben Maraş’ı kendine dava edinmiş birisiyim. Maraş benim Dava’m. Bu nedenle son olarak kalbi Maraş için çarpan herkesi oturduğu yerden sadece laf üretip eleştiri yapmakla kalmayıp elini taşın altına koymaya davet ediyorum…

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.