Maraş’ta Kelle Paça: Kelle Paça nasıl yapılır?

Kahramanmaraş'ın eşsiz lezzeti kelle paça, doğal antibiyotik etkisiyle gripten korur. Zengin protein ve vitamin kaynağı olan bu yemek, zahmetli bir yapım sürecine sahiptir.

Yayınlanma:
Güncelleme: 13 Temmuz 2024 15:15
Maraş’ta Kelle Paça: Kelle Paça nasıl yapılır?

Kahramanmaraş’ın en eşsiz lezzetlerinden biri olan kelle paça, zengin kemik suyu, baharatlar ve hayvansal yağlarla dolu bir protein ve vitamin kaynağıdır. Bu lezzet, sadece bir yemek olarak değil, sağlık açısından da önemli bir rol oynamaktadır. Eklem ağrıları ve halsizlik gibi sorunlara iyi geldiği bilinen paçanın grip aşısı etkisi de olduğuna inanılmaktadır.

Kış aylarında sıkça tüketilen paça, bazen kahvaltı sofralarının bazen de akşam yemeklerinin vazgeçilmezidir. Ancak yapımı oldukça zahmetlidir. Temizlenen küçükbaş kelleler ve paçalar, kazanlarda kaynatılarak etleri kemikten ayrılacak hale getirilir. Pişen kelle ve paçaların etleri ayıklanarak, dil, yanak, beyin ve göz gibi bölümler halinde sunulur. En değerli kısmı ise kazanda kalan bol vitaminli kemik suyudur. Her usta, paçanın suyunu kendi ustalığıyla hazırlayarak lezzetini artırır. Hazırlanan su, ayrılan etlerle karıştırılır ve Maraş pul biberi, sarımsak ve sumak ekşisi ile servis edilir.

Maraş’ın paçacılarında beyin genellikle yan salata olarak sunulurken, göz ise paça suyunda yer alır. Eğer bu bölümlerle aranız yoksa, sipariş verirken siyah etlerden oluşan bir çorba istemeniz yeterli olacaktır.

Kahramanmaraş’ta paçacılar genellikle çarşı merkezinde, Ulu Cami ile Kıbrıs Meydanı arasında yoğunlaşmıştır ve çoğu 24 saat hizmet vermektedir.

Ayrıca, Maraş’taki sakatatçılardan ütülmüş kelle alarak evde de paçayı kendiniz hazırlayabilirsiniz.

Kaynak: Haber merkezi

İlgili Haberler
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.