Yolculuğa çıkarken hangi dualar okunur?

Yolculuğa çıkarken okunması gereken dualar, Peygamber Efendimizin (sas) yolculukta yaptığı uygulamalar ve tavsiyeler hakkında bilgiler, yolculuk duaları nelerdir?

Yayınlanma:
Güncelleme: 09 Ağustos 2024 16:36
Yolculuğa çıkarken hangi dualar okunur?

Yolculuğa çıkarken hangi duaların okunması gerektiği konusu, birçok kişi için merak edilen bir konudur. Peygamber Efendimiz (sas) yola çıkarken nasıl hareket eder, hangi duaları okurdu? Yolculuk duası nedir?

"Allah'ım! Yolculuğun zorluklarından, üzücü olaylarla karşılaşmaktan, iyi durumdayken kötü hale düşmekten, mazlumun bedduasından ve geri döndüğümde mal ve ailemin kötü bir durumda olmasından sana sığınırım." (Nesâî, İstiâze, 41–42; İbn Mâce, Dua, 20)

Yolculuk, hayatın bir parçasıdır. İnsanlık tarihi boyunca ilmî, ticari, turistik ve ziyaret amacıyla birçok yolculuk gerçekleştirilmiştir.

Günümüzün gelişen dünyasında yolculuk araçları ve amaçları değişiklik gösterse de, kişinin yolculuk vesilesiyle hayatında farklı bir hareketlilik yaşaması değişmeyen bir gerçektir.

Peygamber Efendimiz (sas), hicret, hac ve umre gibi önemli vesilelerle yola çıktığında, yolculuğa çıkarken ve döndüğünde namaz kılar ve dua ederdi. Yolculuk için genellikle perşembe gününü tercih eder ve sabah erken saatlerde yola koyulurdu. Sahabesine yolculuk sırasında yardımlaşmayı öğütler, yalnız başına yola çıkılmamasını tavsiye ederdi. Yolculuğa çıkacak kişi, gerekli hazırlıkları tamamladıktan sonra yolculuğun her açıdan iyi geçmesi için Yüce Allah’tan yardım dilemelidir.

Abdullah İbn Ömer (ra), Peygamberimizin (sas) yolculuğa çıkarken bineğine binip iyice yerleştikten sonra üç kez tekbir getirdiğini (Allahu Ekber/Allah en büyüktür dediğini) ve ardından şu duayı okuduğunu aktarır:

"Bunu bize boyun eğdiren Allah, eksiklerden münezzehtir; yoksa biz buna güç yetiremezdik. Ve biz şüphesiz Rabbimize geri döneceğiz." (Zuhruf, 43/13-14)

Ey Allah'ım! Biz, bu yolculuğumuzda senden iyilik ve takvâ, bir de hoşnut olacağın ameller işlemeyi nasip etmeni dileriz. Ey Allah'ım! Bu yolculuğumuzu kolay kıl ve mesafeleri yakın et! Ey Allah'ım! Seferde bizim yoldaşımız, geride bıraktığımız ailemizin koruyucusu sensin. Ey Allah'ım! Yolculuğun zorluklarından, üzücü olaylarla karşılaşmaktan, dönüşte malımızda ve ailemizde kötü bir durum görmekten sana sığınırız. (Müslim, Hac, 425)

Abdullah İbn Sercis (ra)’den rivayet edildiğine göre, Peygamber Efendimiz (sas) yolculuğa çıkarken şu duayı okurdu:

"Allah'ım! Yolculuğun zorluklarından, üzücü olaylarla karşılaşmaktan, iyi durumdayken kötü hale düşmekten, mazlumun bedduasından ve geri döndüğümde mal ve ailemin kötü bir durumda olmasından sana sığınırım." (Nesâî, İstiâze, 41–42; İbn Mâce, Dua, 20)

Kaynak: Haber merkezi

İlgili Haberler
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.