Yarpuzun faydaları nelerdir? Yarpuz nasıl kullanılmalı?
Şifalı bitkilerden Yarpuz, Yarpuz nasıl kullanılmalı, Yarpuz faydaları Yarpuz nedir?
Latince Adı: Mentha pulegium.
Diğer Adları: Filiskin, gülüskün, nene, narpuz.
Hasat Zamanı ve Şekli: Çiçeklenme döneminde biçilir. Kurutulur. Uçucu yağı çıkarılabilir.
Kurutma Usulü: Gölgede.
Kullanma Usulü: Demleme yapılıp içilir. 1 tatlı kaşığı kuru bitki tozu 1 su bardağı kaynamış suda demlenir. Günde 3kez 1’er fincan içilir. Yağı; şekere 10 damla damlatılıp günlük içilir.
Kullanılan Kısımlar: Çiçekli ve yapraklı toprak üstü kısımları.
Şifası: Hazmı kolaylaştırıcı, kanı temizleyici, idrar söktürücü, cinsel gücü arttırıcı, kuvvet verici, balgam söktürücü, diş ağrılarını giderici (çiğnenir), baharat ve koku verici olarak kullanılır. İştah açıcıdır. Pireleri kovmak için tütsü yapılır. Adet görmeyi kolaylaştırır, ferahlatıcıdır. Nefes açıcıdır.
Zehirlilik Durumu: Uçucu yağın fazlası zehirlidir.
Çeşitleri: Dikey ve yatay gelişen türleri vardır.
Yetişme Ortamı: Nemli çayırlıklar.
Uyarılar: aşırı alınmamalıdır. Yağı, hekim kontrolünde kullanılmalıdır. Hamilelerde düşüğe neden olabilir. Böbrek hastaları kullanmamalıdır.
Muhteviyatı: Uçucu yağ (pulegon), reçine, şekerler, diosmin, menthol, saponin, glikozit.
Kaynak: Haber Merkezi
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.