KAHRAMANMARAŞ’TA BİR AŞİNA YÜZ
KAHRAMANMARAŞ’TA BİR AŞİNA YÜZ
Hocam, sizi tanımayanlar için kendinizi tanıtabilir misiniz?
1954 Yılında Kahramanmaraş’ta doğdum. İlk okulu İstiklal İlkokulu’nda, ortaokul ve liseyi K.Maraş İmam Hatip Okulu’nda tamamladım. İmam Hatip Lise 4.sınıfı bitirince 1969 yılında Kazancı Camii’nde imam-hatip olarak göreve başladım. Daha sonra sırasıyla Divanlı Camii İmam-Hatibi, İl Müftülüğü Personel Şefliği, Uncular Camii İmam-Hatibi ve Abdulhamidhan Camii’nde imam-hatip olarak görev yaptım. Halen Abdulhamidhan Camii İmam-Hatibi olarak görevime devam etmekteyim. Evli ve dört çocuk babasıyım. 43 Yıllık hizmetimi ölünceye kadar devam ettirmek azmindeyim.
Hocam başlangıçtan bugüne Abdulhamidhan Camii’nin inşaat serüveninden bahseder misiniz?
Abdulhamidhan Camii, 1993 yılında temeli Merhum Başbakanımız Necmeddin ERBAKAN tarafından atılan, 20 yıl süren bir mücadeleden sonra günümüzde Kahramanmaraşımız’ın tanıtımına katkılar sağlayan bir büyük eser. Bu camiinin Yaptırma ve Yaşatma Derneğini 1993 yılında zamanın İl Müftüsü Ali Rıza KIRBOĞA Beyefendi’nin teşvikleriyle kuranlar arasındayım. 2000’li yıllara kadar Hacı Ali ÖZTURAN kardeşimizin başkanlığını yürüttüğü bu dernek, camiinin bütün yükünü çekerek bugünlere getiren bir avuç fedakar ve vefakar insanın görev aldığı bir dernektir. Dernekler, Dernekler Masası’na müracaatla kurulan ve istenildiğinde valiler tarafından feshedilebilen kuruluşlardır. K.Maraşımız’ın cefakar halkının harçlıklarıyla destekledikleri bu muazzam mabedi ve müştemilatını kıyamete kadar yine K.Maraşlılar tarafından muhafaza etmek, bakım ve onarımını sağlamak ve bir vakıf düşüncesiyle sosyal hayatın merkezinde olmasını sağlamak amacıyla iki yıl önce Abdulhamidhan Camii Vakfı adıyla bir vakıf kuruluşu gerçekleştirdik. Camii Derneğimiz olağanüstü genel kurulunu yaparak kendini feshetmeye ve tüm mal varlıklarını Dernekler Masası’nın izni ve kanunların müsaade ettiği çerçevede Abdulhamidhan Camii Vakfı’na devretme kararı almıştır. Ve bu devir gerçekleşmiştir. Şu anda Abdulhamidhan Camii ve müştemilatı yani bütün malvarlığı Abdulhamidhan Camii Vakfı’na aittir.
Hocam neden bir büyük vakfa şube olmadınız, K.Maraş’ta ayrı bir vakıf kurma ihtiyacı duydunuz?
Büyük vakıfların şubeleri, bölgelerinden topladıkları yardımların bir bölümünü genel merkeze aktarmak, tüm gayrimenkullerinin tapularını genel merkez üzerine yaptırmak, kira gelirlerini genel merkez hesabına yatırmak ve ihtiyaçları genel merkezden talep edip onaylatmak zorundadırlar. Bu da birtakım bürokratik engellere ve zaman kaybına, bazen de çekişmelere sebep olmaktadır. Devletten ciddi bir yardım almadan K.Maraş halkımızın inşa ettiği bir cami yine bu şehrin evlatlarının kurduğu bir vakfın malı olmalı idi. Biz böyle düşündük. Rabbim hayırlı hizmetler nasip etsin.
Hocam sizin Saçaklızade Vakfıyla ilginiz nedir?
Saçaklızade Vakfı, 1993 yılında Merhum İsmet KARAOKUR Hocaefendi’nin riyasetinde bir avuç K.Maraş evladının camii meşrutalarında barınan köy çocuklarını daha düzenli, sağlıklı, hijyenik ortamda barındırılmaları, vatana millete ve dinimize yakışan genç bir nesil yetiştirilmesi amacıyla kurulmuş bir vakıftır. Bu vakıf kurulduğunda kurucular arasında yer aldım. Kurulduğundan beri yönetim kurulu üyesiyim. Halen Yönetim Kurulu Başkanlığını yürüten Ali DEMİRDÖĞEN Hocamın yardımcısıyım. Çok zor şartlarda kurulan bu güzel vakıf isim sahiplerinin bereketiyle kısa zamanda K.Maraş halkının gönlünde taht kurmuş; aşevi, gıda bankası, öğrenci evleri, Ali Şirikçi Öğrenci Yurdu, Özel Beyza Eğitim Kurumları (Gülen Çocuk Anaokulu, İlkokul, Ortaokul, Lise, Fen Lisesi), Pi Analitik Dersanesi, Erdem Dersanesi, Pi Özel Dersanesi olmak üzere K.Maraşımız’ın sosyal hayatında fevkalade etkili bir noktaya gelmiştir. Yaptığı çalışmalardan dolayı 2010 yılında TBMM tarafından Üstün Hizmet Madalyası ile taltif edilen vakfımız, K.Maraşımız’da fakir ve muhtaç 7.000 aileyi araştırmış; ihtiyaçlarına göre sınıflandırmış, aşevinden yemek alması icap edenlere sıcak yemek, gıda bankasından giyecek, yiyecek, temizlik ürünleri, ayakkabı, zahirelik buğday, odun kömür, kırtasiye, düğün yardımları alması icap edenlere gıda bankası aracılığıyla yardım etmiş ve etmektedir. Yine, öğrencisi olanlara burs yardımı yapmış, köylerden gelip şehrin muhtelif bölgelerinde oturan öğrencilere gıda, giyim, yakacak, yiyecek, kırtasiye yardımı yapmak suretiyle hizmetlerini yürütmektedir. Ayrıca her sene Kutlu Doğum Pilavları, Aşureler tertipleyerek on binlerce insanı Peygamber (sas) sevgisine ve Muharrem ayı etkinliklerine katkıda bulunmaktadır. Sünnet Şölenleriyle de ihtiyaç sahibi ailelerin çocuklarının erkekliğe ilk adımlarına destek olmaktadır. Bu hizmetler K.Maraş halkının nezdinde fevkalade güzel bir yere oturmuş, vakfımız kısa zamanda çok büyük mesafeler kat etmiştir. Hizmet gördüğümüz bütün binalarımız, hemen hepsi mülkiyeti vakfımıza ait binalardır. Gecekondu bölgelerindeki ve köylerdeki ortaöğretim kurumlarından tespit ettiğimiz başarılı çocukların eğitim öğretimlerini hayata atılıncaya kadar yakın takibe alan vakfımız, binlerce fakir K.Maraş evladına kol kanat germiş, hayata atılmalarına yardımcı olmuştur. Bu görevleri yürütürken vakıf kurucularımız ve yönetim kurulumuz hiçbir dönemde ücret almayı aklından bile geçirmemiş, hizmetlerini gönüllülük esası üzerine gerçekleştirmiştir.
Hayırlı hizmetlerde görev alan insanların zaman zaman iftiralarla, dedikodularla yollarından saptırılmaları tarihte örneği çok olan hadiselerdir. Biz bütün hizmetlerimizde Hz.Ali Efendimiz gibi “NE KİMSEYE İYİLİK ETTİM NE DE KİMSEDEN KÖTÜLÜK GÖRDÜM” prensibiyle hareket ediyor ve gördüğümüz bütün vefasızlıkları görmezden gelerek kadirşinas K.Maraş halkının bize olan sevgisine ve muhabbetine layık olmaya çalışıyoruz. Mükafatı ise Allah’tan bekliyoruz.
Abdulhaidhan’daki göreviniz nedir? Siz Baş İmam mısınız?
Abdulhamidhan Camii inşası sırasında 18 yıl Uncular Camii İmam Hatibi olduğum halde Abdulhamidhan Camii Yaptırma ve Yaşatma Derneği’nde aktif görev aldım. Dolayısıyla Abdulhamidhan Camii ibadete açıldığında var olan bir imam hatip bir de müezzin kadrosuna ilaveten devletimiz ikinci bir imam hatip kadrosunu Abdulhamidhan Camii’ne tahsis etti. K.Maraş Valiliğimiz’in teklifi ve Diyanet İşleri Başkanlığımız’ın onayı ile kadromla birlikte Abdulhamidhan Camii’nin tahsis edilen ikinci kadrosuna tayin edildim. Abdulhamidhan Camiinin var olan imam hatip kadrosu halen münhal bulunmaktadır. Diyanet İşleri Başkanlığız son dönemde imamları (imam-uzman imam-baş imam) şeklinde sınıflandırmış, yapılan imtihanlarla imamlar arasından uzman ve baş imamlar tespit etmiştir. Ben ise ne uzmanlık ne de baş imamlık imtihanlarına müracaat etmedim. 43 yıllık tecrübemle var olan imamlık görevimi yürütmekteyim. Ne kadar becerebildiğimin takdirini alicenap halkımıza bırakıyorum. Hiçbir yerde kendimi baş imam olarak tanıtmadım. Geçtiğimiz yıl Kutlu Doğum Haftası’nda bir konferans için Isparta Üniversitesi Öğrenci Konseyi tarafından Isparta’ya davet edildim. Isparta Üniversitesi Öğrenci Konseyi konferans için bastırdığı el ilanlarında benim bilgim olmaksızın K.Maraş Abdulhamidhan Camii Baş İmamı ifadesini kullanmıştır. Bu bir eksik bilgiden kaynaklanan hata olarak zikredilebilir.
Abdulhamidhan Camii’nde düşündüğünüz sosyal faaliyetlerden bahseder misiniz?
Ondan önce Saçaklızade Vakfı’nın ideallerinden bahsetmeliyim. Çünkü ben bütün tecrübemi Saçaklızade Vakfı’nda kazandım. Halka hizmetin Hakk’a hizmetle eşdeğer olduğunu o vakıfta öğrendim. Abdulhamidhan Camii Vakfı benim kalfalık dönemimdir. Saçaklızade Vakfımız hizmetlerine tüm K.Maraş halkının yanı sıra Suriyeli muhacir kardeşlerimizin Çadırkent dışında kalanları da içine alacak şekilde genişletmiştir. Hayli zorlanmasına rağmen yiyecek, giyecek, yakacak ve barınma masrafları konusunda bütün yükü sırtlamıştır. Ayrıca K.Maraş’a bir özel üniversite kazandırabilmek için var gücüyle çalışmaktadır. Abdulhamidhan Camii’ne gelince camiimizin bir kütüphanesi, bir taziye evi, bir sağlık merkezi ve gelir getirecek dükkanları hizmete sokulmuş olup ayrıca içerisinde 55 mevcutlu bir erkek Hafız Yatılı Kur’an Kursunu barındırmaktadır. Bu kursumuzun sıcak yemeği Saçaklızade Vakfınca karşılanmaktadır. Saçaklızade Vakfı Müftülüğümüz’e bağlı diğer bazı kurslarımızın da iaşe ve ibatesinden kendini sorumlu tutmaktadır. Abdulhamidhan camii Nikah Salonu, ihtiyarlar için Dinlenme Salonu, Seyir Terasları, Katlı Otoparkı, geniş alışveriş merkezi faaliyete geçirmek için çaba sarf ettiğimiz hedeflerimizdir. Abdulhamidhan Camiinde her Cuma sabahı dua programı tertip etmekte ve arkasından gelen misafirlerimize Saçaklızade Vakfı’nın hazırladığı, zaman zaman da ilimizde faaliyet gösteren tabldot firmalarının hazırladıkları çorbaları ikram etmekteyiz. Her Cuma gecesi yatsı namazından sonra şehrimizde kendi branşında nüfuz etmiş güzel insanların misafir konuşmacı olarak davet edildiği sohbet toplantılarına camiimize ait toplantı salonunda devam edilmektedir. Bu haftaki misafir konuşmacımız Emekli Din Kültürü Öğretmeni AKİF AĞIR HOCAEFENDİ’dir. Hedefimiz halkımızla birlikte tırnaklarımızla kazarak meydana getirdiğimiz bu eşsiz mabedin dünyaca tanınması bir ziyaretgah haline getirilmesi ve etkinlikleriyle K.Maraşımızın sosyal hayatında önemli görevler almasıdır.
Hocam camiye toplanan yardımlarda takip ettiğiniz usul nedir?Camiyi herhangi bir vakfa devrettiniz m?
Bütün cami yaptırma dernekleri gibi bizler de her senenin başında İl Müftülüğümüze müracaat ederek belirlenen günlerde yardım toplamak istediğimizi bildiririz. Bu cami derneği kurulduğundan beri derneğin feshinden sonra da Abdulhamidhan Camii Vakfı tarafından her senenin başında İl Müftülüğümüze müracaat ederek, İl Müftülüğümüzün teklifi ve Valiliğimiz’in onayıyla yardım toplarız. Toplanan yardımlar dernek ve vakıf makbuzlarıyla kayıt altına alınır. Dernekler, Dernekler Müdürlüğü tarafından, vakıflar ise Vakıflar Genel Müdürlüğü müfettişleri tarafından periyodik aralıklarla denetlenir. Ayrıca vakıflar her yıl mali müşavirlerce iç denetime tabi tutulurlar ve yıllık bilançolarında bu iç denetim raporlarını Vakıflar Genel Müdürlüğüne sunma zorundadırlar. Yardım toplamalar ve harcamalar hiç kimsenin keyfine bırakılmış işler değildir. Bu konuda hiçbir delile dayanmayan iftira ve dedikodular yargının takibine uğramaktadır. Bizlerse yolumuza azimle ve şevkle devam etmekteyiz. Cami hiçbir zaman hiçbir gerekçeyle bir başka vakfa devredilemez. Çünkü vakıflar mahkeme kararlarıyla kurulur ve ancak mahkeme kararlarıyla feshedilebilirler.
Hocam eklemek istediğiniz bir şey var mı?
Vakıflar kıyamete kadar devam edecektir. Vakıf insanlar milletimizin hizmetinde bulundukça huzurlu bir geleceğe yürüyeceklerdir. Her bir gün yenileri eskilerine ilave edilecektir. Vakıf hizmetinde bulunan insanlar dürüst yürekli ve cesur olmalıdırlar. Ben görev hayatım boyunca hiçbir zaman kınayanın kınamasına prim vermedim. Çünkü kötüler kadar en az iyiler de cesur olmalıdırlar. Buna inanan bir kardeşiniz olarak Rabbimden temennim her gün bir yeni hayır hizmetinin içinde olarak ruhumu Allah’a teslim etme azmindeyim. Bu konuda bu güne kadar bütün zamanlarda hayır işlerinde bizi yalnız bırakmayan devlet büyüklerimize kamu kurum ve kuruluşlarının inançlı vicdan sahibi amirlerine basınımızın dürüst vefakar kadirşinas mensuplarına her ay camilerinden ihtiyaçları olduğu halde bizim için yardım toplayan tüm din görevlisi kardeşlerime, K.Maraş Belediyesine ve saygıdeğer Başkanlarına bize en büyük yardımları yapan sanayici ve işadamlarına ve iş kadınlarına, en önemlisi de ekmeğini bizimle paylaşan vefakar ve cefakar K.Maraş halkına şükranlarımı arz ederim.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.