Kahramanmaraşlı milli atıcı Pelin'in "depremden Paris'e" olimpiyat mücadelesi
Deprem felaketine rağmen mücadeleyi bırakmayan Kahramanmaraşlı milli atıcı Rümeysa Pelin Kaya, Paris 2024 Olimpiyat Oyunları'na katılma hakkı kazandı ve büyük bir başarı elde etti.
Kahramanmaraş'ta antrenman ve ailesini ziyaret etmek için bulunduğu sırada deprem felaketine yakalanan, ancak mücadeleyi bırakmayarak çalışmalarına devam eden milli atıcı Rümeysa Pelin Kaya, Paris 2024 Olimpiyat Oyunları'na katılma hakkı kazandı. Kaya, "Deprem, konuşmakta zorlandığım bir konu." dedi.
Rümeysa Pelin Kaya, depremden 20 gün sonra Katar'daki Dünya Kupası'nda ve geçen hafta İtalya'da düzenlenen Plak Atışları Avrupa Şampiyonası'nda trap kadınlar kategorisinde bronz madalya kazanarak Paris 2024'e katılma hakkı elde etti. Duygularını AA Spor Masası'nda paylaştı.
Pelin, orta okulda beden eğitimi öğretmeninin yönlendirmesiyle atıcılığa başladı. "Sende yetenek var. Futbolu bırakabilirsin ama sporu bırakma." diyen öğretmeni sayesinde başladığı bu sporda, "Bakanlığın projesi kapsamında okulumuza gelen yetkililerle poligona gittik ve serüven 2014 yılında orada başladı. Ulusal ilk yarışmama 2015 yılında çıktım ve Türkiye 3'üncüsü oldum. Yıl 2024, 9 yıl sonra olimpiyat kotasıyla buradayım." dedi.
Deprem sırasında memleketi Kahramanmaraş'ta olan Pelin, "Deprem, hakkında konuşamadığım tek konu. 2018 yılında THOM projesine katıldım. Normalde antrenmanlarımı Kocaeli'de yapıyorum. Depremden 2 gün önce 12 Şubat Kahramanmaraş Kurtuluş Bayramı sebebiyle yapılacak yarışmalar için memleketime gittim. Ailemi görür, antrenman yaparım diye erken gittim fakat talihsizlik orada yakaladı beni de." diye anlattı.
Depremde evlerinin bir kısmı yıkılan ve akrabalarını kaybeden Pelin, şöyle devam etti:
"Depremden 20 gün sonra Katar'da dünya kupası vardı. Bakanlıktan genel müdürümüz ve federasyon başkanımız bizimle iletişime geçip, organizasyona katılmamızı istedi. Yapamayacağımı, ailemi bırakamayacağımı, acımızın taze olduğunu, yalnız kalmalarını istemediğimi söyledim. Uzaklaşmıştık, antrenmanlar, yarışmalar, planlar iptal olmuştu. Federasyonumuz ve bakanlığımızdan, 'Oradan uzaklaş, madalya beklemiyoruz, git, kendini toparla.' dediler. Uzaklaşmak o kadar iyi geldi ki Katar'da finale kaldık. Depremdeki zorlu mücadeleden 20 gün sonra performans gösterebildik."
"BÜTÜN DUYGULARI BİR ARADA YAŞADIĞIM BİR ANDI"
İtalya'da bronz madalya ve olimpiyat kotasını elde ettiği anı anlatan Pelin, "Çok duygusal bir andı. Ağlamak isteyip ağlayamadığım, bir anda ağladığım, bütün duyguları bir arada hissettiğim bir andı." ifadelerini kullandı.
Avrupa'da atıcılık branşında başarılı olmanın zorluğuna değinen Pelin, "Avrupa'da kota ve madalya almak çok zor. Bunu başarmış olmak beni ve bütün takımı mutlu etti. Ülkemizde atıcılık sporunun önünün açıldığına inanıyorum. Umarım daha da güzel hedeflerimiz olur. Olimpiyat madalyasıyla, 2028 oyunlarına tekrar kota alarak bunu taçlandırırız. Olimpiyatlara kadar antrenman ve yarışma programlarımız değişmedi. Paris'te madalya neden olmasın? Umarım rengi altın olur." dedi.
Yaşının genç olmasının avantaj sağladığını belirten Pelin, sözlerini şöyle tamamladı:
"Bizim branşımız için çok gencim. Bu yaşta elde ettiğim başarılar beni sonraki olimpiyatlar ve tüm serüvenler için daha da motive ediyor. Umarım boynumdan madalyalarım eksik olmaz, rengi hep altın olur. Destekledikleri için en başta aileme teşekkür ediyorum. Çocukluğumdan beri onlardan ayrı bir hayatım var. Neredeyse onlarla hiç anım yok. Yarışma ve antrenman anılarım var. Özellikle babam çok destekledi. Madalyamda da kotamda da emeği olan herkese çok teşekkür ediyorum."
KAYNAK: AA
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.