İnternetten fidan alanlar dikkat!
İnternetten fidan alanlar dikkat!
Nazif Tarım ve Fidancılık işletmecisi Aydemir Bozok, Kahramanmaraş’ta ceviz fidanı dikimlerinin devam ettiğini belirterek fidan alırken dikkat edilmesi gerektiğine vurgu yaparak, “Vatandaşımız sağlıklı bir fidan almak istiyorsa internet üzerinden fidan almasın, gelsin yerinde görsün fidanını öyle alsın” dedi.
Yıllardır çiftçilikle uğraşmış, 2000’li yıllardan sonra çiftçi para kazanamaz hale geldiğinde çiftçiliği bırakıp fidan yetiştirip satmaya başlayan Nazif Tarım ve Fidancılık işletmecisi Aydemir Bozok, vatandaşlara önemli uyarılarda bulundu. İnsanımız reklamlara kanarak fidan almasın diyen Bozok, “İnternet üzerinden satılan çoğu fidanlar sağlıksız ve bakımsız oluyor. Vatandaşlara tavsiyem, fidan alırken yerine gidip fidanı görerek alınmalıdır” dedi.
CEVİZDE YÜZDE 50 İTHAL
Son yıllarda ceviz fidan satışlarının attığını ve bu rakamın her yıl 10 bin ila 15 bin arasında yükselerek devam ettiğini belirten Bozok, “Türkiye’de ceviz üretimi ülke genelinde çok zayıf görünüyor. Vatandaş bunun farkına vardı ve ceviz yetiştirmeye yöneldi. Türkiye ortalama yıl bazında tükettiği cevizin yüzde 50’ni dışardan ithal ediyor. Yüzde 50’si ise Türkiye’de yetişiyor. Türkiye’de ceviz eksikliğini fark eden insanlar gelir durumunu da göz önünde bulundurarak ceviz yetiştirmeye yöneldi” dedi.
CEVİZ DİKERKEN DİKKAT
Kahramanmaraş iklim olarak ceviz yetiştirmeye çok müsait bir memleket olduğunu belirten “Bozok, Türkiye’de en iyi cevizlerden birisi de Kahramanmaraş’ta yetişir. Tabi ceviz fidanı alırken rakımı önemlidir. Detaylı toprak analizinin ardından fidan seçimi yapılmalıdır. Ceviz fidanı alırken dikkat edilmesi gereken konulardan en önemlisi cevizin aşılı olup olmaması. Ve cevizin dikileceği toprağın araştırmasının yapılması önemlidir. Ceviz mikroplara karşı hassas olduğu için araştırma yapılması lazım” ifadesini kullandı.Ceviz fidanlarını 20 ile 25 lira arası sattıklarını belirten Bozok, “Bizim sattığımız cevizler 4 ile 5 yıl arasında ceviz vermeye başlar. Vatandaşlarımız ceviz dikerken arazinin kalitesi ve arazinin yapısına önem verilmelidir. Aynı zamanda dikim yapılacak yerin iklim özelliklerine de dikkat edilmelidir. Satışlarımızda her yıl ortalama 5 bin artış görüyoruz. Cevizlerin her türlü bakımının zamanında yapılması gerekir. Zamanında besleyici ve dış tehlikelere karşı önlem alıcı ilaçlamalarının yapılması lazım. Cevizlerin haziran ayından eylül ayına kadar 10 günde bir sulanması gerekir” şeklinde konuştu.
KAYNAK: Maraştanhaber
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.