GÜVENÇ: AK PARTİ MİSYONUNA UYGUN İNSANLAR ADAYIMIZ OLACAK
Ak parti Kahramanmaraş Milletvekili Sıtkı Güvenç'le, büyükşehir yasasının nasıl olacağı ile ilgili yaptığımız söyleşi de bu yasanın Kahramanmaraş ve ülke için kazanım olacağını belirtti.
Muhtemelen meclis açılır açılmaz büyük şehir yasasının geçeceği söyleniyor. Bu yasayla ilgili bilgiler verebilir misiniz?
meclis açılır açılmaz inşallah Büyükşehir belediye yasa tasarısı meclise gelecek. Bununla ilgili ciddi çalışmalar yaptık. Gerek İç İşleri Bakanlığı, gerekse Ak Parti Genel Merkezi, yerel yönetimler başkanlığı bilgilendirme toplantıları yaptı. Toplantılar da hazırlanan yasadan bahsedildi buradan yola çıkarak Kahramanmaraş merkezde iki tane alt belediye kurulacak bu kurulacak belediyelerin sınırları içerisindeki beldeler ve köyler yeni ilçe belediyesine bağlanacak. Örnek vermek gerekirse
Türkoğlu belediyesi; Kılılı, Yeşilyöre, Şekeroba, Beyoğlu kasabalarını da içine alacak şekilde büyüyecek. Aynı şekilde Elbistan kendine bağlı kasabaları da içine alacak şekilde büyüyecek. Dolayısıyla ilçeler de büyük ilçe belediye başkanlığı olmuş olacak.
yeni oluşacak bir büyükşehir belediye başkanlığı, hizmeti tam olarak götürebilecek mi? en ücra köşelere kadar ulaştırmak mümkündür. küçük kasabalarda kaynakları kontrol etmek mümkün değil küçük kasabalarda bir de yeterli ekipman kurmak mümkün değil. Dolayısıyla kaynakların yerli yerince harcanmasında bir takım sıkıntılar var. bir kasabaya bir belediye başkanı atamışın nüfusu 1500 diyelim.1500 nüfuslu bir belediye başkanına bir makam arabası. Ankara'ya gidip gelmeleri vs. o belediyenin cari giderlerini artırıyor. Bunlara personel giderlerini de eklersek bütçenin bir kısmı belediyenin cari harcamalarına gidiyor. Hizmete gidecek bir şey kalmıyor. Yeni düzenlemeyle birlikte
büyükşehir belediyesinin yapacağı hizmetler var. Büyük ilçe belediye başkanlığının yapacağı hizmetler var. Büyükşehir belediye başkanlığının yapacağı hizmetler, ilin totaldeki imar planını yapacak. Daha önce ili total değerlendiren tüm il çevresinde imar yapan bir kurum yoktu. Her belediye, kendi bölgesiyle ilgili çalışmalar yapıyordu diğer bir konuysa şehirlerin, ilçelerin ve beldelerin genel sıkıntılarından bir olan imar. Biliniyor ki 1/100.000'lik, 1/5000'lik imar yeni yasayla birlikte Bu imar planlarını büyükşehir belediyesi yapacak. Bugün yine büyükşehrin ya da büyük ilçe belediye başkanlarının daha önce sıkıntı yaşadıkları bir durum çözülmüş olacak kendi bünyesinde mühendisi, mimarı , harita ve kadastro mühendisi için kadrolar açılacak Bütçesi artacak. Şimdi bir küçük kasaba belediyesinin elinde bir mimar yok bir mühendis yok bu durum büyükşehirle birlikte ortadan kalkmış olacak ve hizmetler ziyadesiyle artacaktır.
Kahramanmaraş ın son zamanlarda sanayideki gelişmesini de göz önüne alacak olursak Büyükşehir ile birlikte ilimiz ciddi bir göç alır ve ticaret hacmimiz genişler mi?
Göç noktasında bir düşüncem yok biliniyorki teşvikte beşinci bölgeyiz. Bunun bir takım avantajları var. K.maraş'ta organize sanayi bölgesinde yapılan her yatırımda bir alt bölgenin yani altıncı bölgenin imkanlarından faydalanılıyor. Bu ne demek? Bu, Diyarbakır, Hakkari, Mardin, Şırnak teşvikte ne alıyorsa Kahramanmaraş da onu alıyor demektir. Bu teşvikl ilimizde sanayileşmeyi artıracak, yatırımları patlatacaktır. Eğer bunu yapabilirsek o zaman göç alabiliriz Dolayısıyla köylerde yaşayan insanlarımız da bu endüstriyel alandan istifade edecektir.
Önümüzdeki genel seçimlerde 70 kadar milletvekilinin 3.dönemi dolacak, bunların arasında bakanlar da olacaktır Kahramanmaraş sürpriz bir isimle karşılaşır mı? bir bakan istifa ettiğinde İzmir adayı olabilir. Veya Ak Parti belediyeciliğinin olmadığı bir yerde çok sembol popüler çalışkanlığıyla iş bitiriciliğiyle göz doldurmuş başka bir bakanımız milletvekilliğinden istifa edip orda belediye başkan adayı yapılabilir. önümüzdeki süreçte ciddi bir anayasa çalışmamız var Öyle dönemler gelecek ki belki bir milletvekilinin oyuna dahi ihtiyacımız olacak.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.