GÜLKESEN: ORGANİZE SANAYİ İÇİN, EN UYGUN YER TOMSUKLU BÖLGESİDİR
Gülbak Bakalit firma sahibi Kadir Gülkesen’le yaptığımız röportajda, organize sanayi bölgeleri ve turizmle ilgili çarpıcı tespitler bulabileceksiniz.
Firmaznı hakkında bilgi alabilir miyiz?
Gülbak Bakalit, mutfak eşyalarına kulp ve aksesuar üretmekte olan bir şirkettir.
Yaklaşık 20 yıldan beri bu sektörde faaliyet göstermekte ve sektörümüze hizmet etmekteyiz.
Firmanın hedefi nedir?
Şirketimiz daha yenilikçi ürünleriyle iç ve dış pazarlardan daha fazla pay almayı hedeflemektedir.
Ne zamandan beri ticaret ve sanayi odasının içerisindesiniz?
İki dönemden beri sektörümü temsil edip görev yapmaktayım.
En faydalı olduğunu düşündüğünüz projeniz hangisi?
Bu süreçte birçok faydalı çalışmanın içinde olduğumu düşünüyorum teşvik sürecinden tutun mesleki eğitim kampüs projesine kadar.
Özellikle mesleki eğitim kampüs projesi bence çok önemli bir proje ve Türkiyede mesleki eğitime yönelik ilk ve tek kampüs projesi ve bakan beyin desteklediği ülkeye örnek olacağını söylediği bir proje. Şu anda bu proje tamamlanmak üzere 5,000 öğrenci kapasitesi var inşallah yılda 1000- 1250 öğrenci mezun olacak ve kimi fabrikalarda nitelikli eleman olarak çalışacak kimi ise kendi iş yerini açıp müteşebbis olacak ilimiz hizmet sektörü ve sanayisinin nitelikli eleman ihtiyacını karşılayacak ve geleceğimize hizmet edecektir.
Bu çalışmanın benzeri başka illerde var mı?
Mesleki eğitime yönelik kampüs projesi ülkemizde ilk ve tek proje olma özelliği taşıyor.
Kahramanmaraş Ticaret ve Sanayi Odası ekonomik olarak dışa açılan yüzümüzdür size göre KMTSO bizi dışarıda yeterince temsil ediyor mu? Odanın faaliyetlerinden memnun musunuz?
KMTSO Türkiyedeki en etkin odalardan biridir en etkin ilk on odanın içinde olduğunu düşünüyorum. Bu uzun zamandır böyledir, ekonomiyi ilgilendiren tüm kanun taslağı çalışmaların da önerileriyle birçok önemli değişime katkı sağlamaktadır. Genelde Kahramanmaraş için çok önemli çalışmaları var yani ilimizin gelişmesinde önemli katkıları olan bir odadır ama çok daha etkin çalışmalar yapılabilir.
Bir şeyi bilmek lazım odanın direkt yaptırım gücü yoktur ama çok önemli bir sivil toplum örgütüdür. Üyelerinin, sektörlerinin ve ilimizin sorunları konusunda bilgi toplar ilgili mercilere iletir, talep eder ve takip eder. İlimiz ekonomisinin daha da büyümesinin önünü açacak projeler üretir. Firmaların dış pazarlara açılmasına yardımcı ve öncü olmalıdır. Ama üyelerin de bazı hizmetleri talep etmeleri bazı projelerin yürütülmesinde katkı sağlamaları gerekir.
Bence oda doktor gibidir. İşler iyi gittiğinde çok fazla talep gelmez ama işlerin nispeten daha kötü olduğu dönemlerde şikayetler ve talepler artmaktadır.
Valilik, belediye, siyasi partiler gibi direkt yaptırım gücü olan kurumlarla iş birliği yapılmalı, projeler üretilmeli, uygulanmalıdır.
Odanın, Tomsuklu ve ıslah organize sanayi bölgeleriyle ilgili çalışmaları gündeme geldi. Bunu nasıl değerlendiriyorsunuz? Başarılı bir çalışma mı?
Kahramanmaraş sanayisinin ana sorunlarından biri nitelikli ucuz sanayi arsalarıdır. Sanayi sürecine başladığımızda ilimiz ucuz arsanın ve ucuz işgücünün olduğu bir kent durumundaydı. Bu durum şu anda değişti. Bana göre ülkemizde ve kentimizde büyüklük ve başka nedenlerle OSB’ler dışında kurulması mecbur olan yatırımlar hariç her sanayi tesisi OSB içinde kurulmalıdır. OSB demek organize demek yani plan projeli alanlar sosyal tesise sahip alanlar demektir. Alt yapısı ve arıtmaları ile daha avantajlıdır. Kaldı ki devletimizde bu bölgedeki tesislere ekstra teşvikler sağlamaktadır.
İlimizde ise kamu arazisi olup organize sanayi bölgesi olabilecek en önemli alan Tomsuklu bölgesidir. Zaten bu bölgenin organize olabilmesi için dosyalar bakanlığa verilmiştir. Bu bölgenin OSB olmasından sonra atış alanı da dahil edilip genişletilmelidir. Ben şahsen, sanayicinin bina ve makineye harcayacağı sermayesini çok büyük oranda arsaya harcamasını doğru bulmuyorum. Sanayici ucuz arsa bulursa sermayesini daha fazla yatırıma harcayabilir. OSB çok önemlidir. Tomsuklu doğrumu yanlış mı diye düşünmek ve tartışmak doğru değildir. Zaten başka doğru alanımız yok. Bursa Sanayi Odasını ziyaretimizde yetkililer bizi uyardı, “sizde bizim gibi hızlı gelişiyorsunuz ilinize yapacağınız en büyük iyilik 1.2.3.4.5. organize sanayi bölgelerini nereye yapacağınızı belirleyin yoksa çarpık sanayileşme ve etrafında oluşan çarpık kentleşmenin önüne geçemezsiniz “bence de çok doğru bir uyarıdır. Yeni hayata geçecek OSB’ler de nispeten daha küçük üreticilere özel bölgeler oluşturulmalı, onların büyümelerine destek verilmelidir.
Kahramanmaraş ticaret ve sanayi odası ile siyasetçilerimiz barışık mı?
Siyaset kurumu da odamızda ilimizin ve ülkemizin daha ileri gitmesi için çalışan kurumlardır. Bu amaca yönelik proje üretmeleri ve birçok projede işbirliği yapmaları gereklidir. Ben ilimiz siyasetinin önde gelen isimlerinin memleketini seven ve hizmet için çaba gösteren insanlar olduğunu düşünüyorum. Bazı projelerde kurumlar arası farklı görüşler olabilir, bunlar iyi niyetle tartışılmalı yanlışı eleştirirken doğruyu ortaya koyabilmelidir ki, en doğru bulunmalı ve uygulanmalıdır. Bir kentin yönetiminin temel unsurları valilik, belediye, siyaset kurumu, ticaret ve sanayi odalarıdır. Bu kurumlar açıkça ve cesaretle tartışmalı fakat çatışmamalıdırlar. Şu anda ilimiz de böyle bir çatışma olduğunu düşünmüyorum. Bu güne kadar birlik olup talep ettiğimiz her konuda istediğimizi aldığımızı düşünüyorum.
Odada KOBİ’lere yönelik çalışmalar yapılıyor mu? Yapılmalı mı? Bu işi en faydalı hale nasıl getiririz?
Sırasıyla anlatmak gerekirse önce müteşebbis insan sayısını çoğaltmalıyız. Odamızda da zaman zaman KOSGEB ve DOĞAKA iş birliğiyle girişimcilik kursları düzenlenmekte, genç ve kadın müteşebbislerin sayısı artırılmaya çalışmaktadır. KOSGEB gibi bazı kurumlar yeni müteşebbislere ekonomik destek sağlamaktadır. Yeni girişimciler daha bilinçli iş hayatına atılmaktadır.
İkinci konu KOBİ’lerin desteklenmesi. Bir kentte farklı sektörde KOBİ sayısı ne kadar çok ise o kentin geleceği o kadar parlaktır. KOBİ’lerimiz, hem bugün üreterek katkı sağlamaktadır, yarın ise büyüyerek ülke ve dünya bazında büyük şirketler olma ihtimalleri vardır.
Kobilerin işyeri ve yatırım yeri temini, kurumsallaşma, kümeleşme, fuarlara katılım ve dış pazarlara açılma gibi konularda desteklenmesi, ihracatçı KOBİ sayısının artırılması gerekmektedir. Bu konularla ilgili olarak, odamızda eğitim ve danışmanlıkla ilgili çalışmalar yapılmaktadır ancak yeterli değildir. Her firma sektörüyle ilgili fuarlara ve yurt dışı iş gezilerine katılmalı kendi firmasını ona göre konumlandırmalıdır. Sanayi ve ticaret odasında bu firmalara hem organizasyon hem de kaynak temini konusunda yardımcı olmak amacıyla çalışmalar yapılmalıdır.
Odada Kahramanmaraş turizmiyle ilgili bir çalışma var mı? Olması gerekli mi? Kahramanmaraş turizme açık bir şehir mi?
Turizme açık bir şehir mi sorusunun cevabı bizim turizm den ne anladığımıza bağlıdır.
Kahramanmaraş’ı önce Kahramanmaraşlıların gezmesi gerekir, yani önce iç turizmle ilgili çalışmalar yapılmalıdır. İlimiz inanılmaz doğal güzelliklere sahiptir, ancak tesisleşmede çok büyük eksiklikler vardır. Ali Kayası, Döngel Mağarası, Yavşan Dağı, Tekir vb. gibi yerlere kaliteli restoranlar ve sosyal tesisler yapılmalıdır. İlimiz içinden baraj geçen bir şehirdir.
Barajlarla barışmalı, kenarlarına sosyal tesisler, su sporları merkezleri, gezinti tekneleri gibi organizasyonlar yapılmalı ve halkımız bu etkinliklerden yaralanmalı diye düşünüyorum. Tespitlere göre yılda 4 ay kayak yapılabilecek bir dağa sahibiz bu bölgemize kayak için tesisler yapılmalıdır. İlimize yeni spor tesisleri kazandırılmalı ve spor müsabakalarında etkinliği artırılmalıdır. Daha sonra ilimizi çevre illere açmak için çalışmalar ve tanıtım faaliyetleri yapılmalıdır. Bu aşamadan sonra uluslar arası turizm için çalışmalar yapılmalıdır. Germenicia antik kenti, şehrin tarihi dokusu, Eshab-ı Kehf gibi değerlerimiz bu konuda en büyük avantajlarımız olacaktır. Bunu ilimizi gezen TURSAB Başkanı Sn Başaran Ulusoy ve ekibi de uzman gözüyle tespit etmişlerdir.
Bir tespit daha yapmak lazım; turizmle ilgili hedefler için esnaf kardeşlerimiz daha da bilinçlendirilmeli ve organize olmaları sağlanmalıdır.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.