FATİH ESENCELİ: OSB’DE DOĞALGAZ OLMADIĞINDAN MALİYETLERİMİZ ÇOK YÜKSEK
Firmanız hakkında bilgi verir misiniz? Organize Sanayi Bölgesi’ne neden geçtiniz?
Essan Alüminyum Sanayi Ticaret Anonim Şirketi, 2005 yılında kurulmasına rağmen geçmişi çok eskilere dayanan bir firmadır. 1970’li yıllarda Dede Abdurrahman Esenceli tarafından kurulmuştur. Daha sonra firma babam ve amcamın yönetiminde 1984 yılından 2005 yılına kadar Yeni Sanayi Sitesi’nde 1200 m2 alanda faaliyet göstermiştir. 2005 yılında benim iş hayatına girmemle beraber, firmayı biraz daha kurumsallaştırmak, önünü açmak, yatırım alanları açmak amacıyla Organize Sanayi Bölgesi’ne (OSB) taşındık. 2005 yılında inşaatımız başladı, 2006 yılında taşındık. Biz geldiğimizde hemen hemen hiç fabrika yoktu. Daha sonra Kahramanmaraş’a verilen teşvikle beraber OSB’ye talep arttı ve buralar zamanla doldu. Buranın geçmişi, bildiğim kadarıyla, 20 yıl öncesine dayanıyor.
Organize Sanayi Bölgesi’ne gelme sebeplerimizden en önemlisi sanayi altyapısıdır. Bununla birlikte fabrika inşa izin ve ruhsat işlemleri daha hızlı ve daha az bürokrasi var. Kahramanmaraş’ta, büyük fabrika kurmak için arazi bulmak her geçen gün zorlaşıyor, bulunsa bile Adana ve Gaziantep Yolu’nda m2 fiyatları çok yüksek. Burada arazimiz 30 bin m2 ve toplam kapalı alanımız 6 bin 500 metrekaredir. Halen 10–15 bin metre kare daha kapalı alan yapmak için ruhsatımız var.
Organize Sanayi Bölgesi’nin birçok avantajı var. Burada olduğunuz zaman daha kurumsal bir kimlik kazanıyorsunuz. Firmamızı tanımayan insanlar adrese baktıkları zaman kurumsal bir şirket olduğumuzu düşünüyorlar ve bize o gözle bakıyorlar. Onun dışında birçok hizmet alımında tek bir kuruma bağlıyız, mesela elektrik,su vb. Organizede şebeke içme suyumuz mevcut, bunun yanında içmeye uygun olmayan ama endüstriyel amaçlı kullanabileceğimiz, uygun maliyetli su da bulunmaktadır. Geçmiş yıllarda ve günümüzde devletimizin teşvik yasalarında OSB' lere tanıdığı pozitif ayrımcılıkları gördükten sonra doğru bir karar verdiğimizi birkez daha anladık.
MEVCUT OSB GENİŞLETİLMELİ
Buradaki arazimin 6–7 yıl sonra tamamen dolacağını düşünüyorum. Ben çok girişimci ruha sahip bir insanım. Kazandığımı lüks tüketim yerine yeni teknolojilere ve makinelere yatırıyorum. Çevremiz fabrikalarla dolu olduğu için çevreye genişleme şansımız yok. Şu anda içinde bulunduğumuz Organize Sanayi, %100 doluluğa ulaştı. Kahramanmaraş’a ikinci bir organize Türkoğlu’na kuruldu. Orası da küçük bir yer ve şimdiden doldu. Üçüncü bir organize için Tomsuklu’yu düşünüyorlar. Tomsuklu ile şu anda benim fabrikamın arası 50 km civarındadır. Ben oraya bir fabrika kursam ve ikisinin arsında günde iki kez git gel yapsam günlük 2–3 saatim yolda geçecektir. İki fabrikayı bu şekilde idare etmek zorlaşacaktır. Bulunduğumuz OSB’nin genişletilmesi için çevresinde yeterli arazi olduğunu düşünüyorum, sadece ıslah edilmesi gerekir. Bence üçüncü OSB kurulmalı ama aynı zamanda birinci OSB'de de genişletilmelidir.
EN BÜYÜK SIKINTILARIMIZDAN BİRİ, DOĞALGAZ OLMAYIŞI
Organize Bölgemizin tamamına yakını dolmasına rağmen, yönetimin özel sektöre geçmemesi sorunlarımızın en başında geliyor. Biz OSB' miz için toplanan ve karar veren yöneticilerin hiçbirini tanımıyoruz. Teorik olarak bir kaç ayda bir kez kendi aralarında toplanıyorlar. Toplantıda ne konuşuluyor, hangi kararlar alınıyor hiçbirimizin bilgimizin yok. Bu Organizenin daha aktif ve verimli işlemesi için bizim seçtiğimiz yöneticilerin burayı yönetmesi gerekiyor. yani kanunen hakkımız olan yönetim yetkisinin biz sanayicilere geçmesi gerekiyor. En büyük sıkıntılarımızdan biri de doğalgazdır. Burada biz sanayiciler olarak yönetimden yeterli desteği göremediğimiz için ve doğalgazın daha çabuk gelmesi için 25 firma toplanarak bir dernek kurduk. Birçok kez Armadaş’a ziyaretlerde bulunduk. Armadaş bize OSB’nin müracaat etmediğini söyledi. Fakat biz öğrendik ki, yönetim müracaatta bulunmuş. Bu sefer sorunun Karayolları Mersin Bölge Müdürlüğü’nden kaynaklandığını söylediler. Karayolları, köprü ve viyadük yapacakmış da, bunların koordinatları belirli değilmiş, bu yüzden çalışma yapmaları için onun netleşmesi gerekiyormuş. Bu konuşmalar bize yazılı olarak Armadaş tarafından gelmedi. Daha sonra bu işin detayını araştırmak için dernek olarak Karayolları Müdürlüğü ile görüşmeye gidildi. Kendilerinin bu konuda herhangi bir engellerinin olmadığını, tüm yetki ve sorumluluğun Armadaş’ta olduğunu söylediler. Bence Armadaş bu hattı döşese, bunun maliyetini en çok bir yılda çıkaracağını düşünüyorum. Türkiye' nin enerji verimliliğine çok ihtiyacı olmasına rağmen Organize Sanayiye doğal gaz gelmemesini biraz tuhaf karşılıyoruz. Biz kompressörlerimizde ısınan yağdan sıcak su elde edip idari binamızı ısıtmayı ve tesisimizin sıcak su ihtiyacını karşılamayı planlarken, bir taraftan milyonlarca TL' mizin tankerlerle taşınan doğalgaz için israf ediliyor olmasını hazmedemiyoruz. Tankerler ile doğal gazı bize satan firmaların üzerinde bir fiyat denetimi yok. Bunlar isterlerse doğalgazı daha da pahalıya satabilirler. Ben üretimimi durdurmamak için, bir anlamda, bunlardan gaz almaya mecburum.
AYLIK 20–25 BİN TL’MİZ HAVAYA UÇUYOR
Şu anda biz, aylık 25 bin metreküp gaz kullanıyoruz. Yeni bir yatırımımız var ve 3–4 ay içerisinde faaliyete geçecek. Onunla birlikte aylık tüketimimiz 30–35 bin metreküp civarına çıkacak. Taşıma doğalgaz yüzünden ayda 20–25 bin TL’ miz fazladan havaya uçuyor. Bu, yılda 300 bin TL demektir. Bu, sadece benim firmam için geçerli olan rakamdır. OSB' de bizden çok daha fazla gaz tüketen firmalar var. Yılda fazladan kaybedilen paranın 10 milyon TL civarında olduğunu düşünüyorum. Bu parayla orta ölçekli bir fabrika kurulabilir. Birçok kişiye istihdam yaratılabilir. Doğalgaz kullanarak ürettiğimiz alüminyumun tamamını diğer firmamız olan Eslon Mutfak Eşyalarına satıyoruz. Eslon, ihracat odaklı bir firma ve global pazarlarda Çin ile rekabet ediyor ve bunda çok zorlanıyor. Çünkü maliyetlerin yüksekliğinden dolayı rekabet zorlaşıyor. Geçmiş teşvik yasasının sona ermesi ve burada faydalandığımız SSK indirimlerinin kaldırılmasıyla maliyetlerimiz her geçen gün artıyor. Maliyetlerimizin artmadığı bir gün, neredeyse yok. Armadaş’tan bu konuda duyarlılık bekliyoruz. Bence bu konuya yetkililerimizin de biraz ağırlık vermesi gerekiyor. Sayın Valimizin, Ticaret Sanayi Odası Başkanımızın, Armadaş’ı bu konuda ikna etmesi gerekiyor. Bu işin çözümü noktasında destek olmalarını istiyoruz. Armadaş’ın OSB için ciddi bir fizibilite yaptığını düşünmüyorum. Bir nebze oyalama taktiği uyguladığını düşünüyorum. İlimizin en ücra mahallelerindeki tek haneli evlere bu hizmet giderken, bu ülkeyi ayakta tutan sanayicilerden neden bu hizmetin esirgendiğini izah edebilecek bir babayiğit arıyoruz.
Biz önümüzün açıldığı müddetçe ülkemiz ve şehrimiz adına çok daha iyi işler yaparız. Biz sanayiciliği çok seviyoruz. Dıştan bakıldığında sanayicilik kolay gibi görünüyor ama bu ateşten gömleği giymeyen hiç kimse bunun zorluğunu anlayamaz. Bu iş, sadece sanayiciliği seven insanların yapabileceği bir fedakarlıktır. Devletimiz ve idari büyüklerimiz bizim yolumuzu açtığı müddetçe, biz bu ülkenin insanlarına istihdam sağlamak için kazandıklarımızla son kuruşuna kadar yeni yatırımlar yapmaya hazırız.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.