Deprem uzmanı Demirtaş açıkladı: Son deprem ölü Kahramanmaraş fay hattında değil

Deprem uzmanı Dr. Demirtaş, son sarsıntının Kahramanmaraş'taki ölü fay hattında olmadığını belirtiyor, deprem yerinin doğru anlaşılması gerektiğini vurguladı.

Yayınlanma:
Güncelleme: 22 Mayıs 2024 17:14
Deprem uzmanı Demirtaş açıkladı: Son deprem ölü Kahramanmaraş fay hattında değil

Paleosismolog Dr. Ramazan Demirtaş, sosyal medya üzerinden yaptığı açıklamada, son sarsıntının Ölü Kahramanmaraş Fay Hattı'nda gerçekleşmediğini belirtti.

6 Şubat 2023'teki büyük depremin ardından artçı sarsıntıların hala hissedildiği Kahramanmaraş'ta, bugün yeni bir deprem meydana geldi. AFAD, sabah saat 09:26'da büyüklüğü 3,6 olan bu depremi duyurdu. Dr. Demirtaş ise bu son depremin yeri ve nedenleri hakkında bilgilendirme yaptı.

"BU SARSINTI ÖLÜ KAHRAMANMARAŞ FAY HATTI'NDA GERÇEKLEŞMEDİ"

Sosyal medya hesabından detaylı bir açıklama yapan Dr. Demirtaş, bu son depremin Ölü Kahramanmaraş Fay Zonu'nda olmadığını belirtti. "Bazı kişiler bu depremi Kahramanmaraş Fay Zonu'na bağlayarak kamuoyunu yanıltabilirler. Ancak bu deprem ölü Kahramanmaraş Fay Zonu'nda gerçekleşmedi. Deprem yerlerinin belirlenmesinde coğrafi il ve ilçe sınırları kullanılıyor. AFAD ile KOERI arasındaki 3.5 km'lik fark, kabuk yapısı ve hız modeli farklılıklarından kaynaklanıyor" dedi.

"DEPREM ONİKİŞUBAT MERKEZ'DE DEĞİL"

Dr. Demirtaş, depremin Onikişubat Merkez'de olmadığını, Onikişubat ilçe merkezinin yaklaşık 42 km kuzey-kuzeybatısında, Onikişubat ilçesine bağlı Tekir Mahallesi'nin 2.2-4.2 km kuzey-kuzeydoğusunda meydana geldiğini açıkladı. Depremin Göksun'un 15 km güneydoğusunda, Çardak Fay Zonu'nun batı ucunun 10 km güneyinde, Çardak Fay Zonu'nun geniş açılmalı büklüm bölgesinde, Tekir civarında olduğunu belirtti. Bu depremin, 6 Şubat 2023'te meydana gelen Mw=7.6 büyüklüğündeki Çardak depreminin artçı şoklarından biri olduğunu ifade etti. Son olarak, bugünkü Mw=3.6/3.7 büyüklüğündeki artçı depremin, 42 km güneyinden geçen ve 3.5 milyon yıl önce aktivitesini yitirmiş ölü kör bindirme fayı olan Kahramanmaraş Fay Zonu ile ilgisi olmadığını belirtti. "Ölü faylar ve akarsu/kaya taraça sarplıkları deprem üretemezler" diyerek açıklamasını sonlandırdı.

İlgili Haberler

KAYNAK: Maraştanhaber

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.