DEDEOĞLU: TİCARET VE SANAYİ ODASI, İLİMİZDE AR-GEYE ÖNCÜLÜK ETMELİ
AKD Danışmanlık'ın sahibi Abdulkadir Dedeoğlu, Ticaret ve Sanayi Odası'nın, dışa açılmakta yatırımcılara öncülük etmesi gerektiğini söyledi.
Kahramanmaraş Ticaret ve Sanayi Odası (KMTSO), ekonomi açısından, dışa açılan yüzümüz. Size göre, oda, bizi dışarıda yeterince temsil ediyor mu?
İçerisinde olmadığımızdan, tam anlamıyla net bir cevap veremeyeceğim. Ama bu olayları biz de basından takip ediyoruz. Gördüğümüz kadarıyla, iç bünyesinde, ilimizin sınırları içerisinde faal gibi gözüküyor. Bu arada kendi görevi gereği, TOBB'la olan ilişkisi hakkında fazla bir bilgimiz yok. Genel kanaat olarak gördüğümüz; sanki temsil anlamında bir eksiklik olduğu yönündedir. Tabi burada şöyle bir durum da var: Yeni gelen yönetim, uyum sürecindeydi, ondan dolayı aksaklıklar olmuş olabilir.
İşiniz gereği, Ekonomi Bakanlığı, Teşvik Uygulama Genel Müdürlüğü İstişare Heyeti'ndesiniz…
30 yıldan beri Kahramanmaraş sanayisi içerisindeyim. Yatırım yapanların büyük bölümüyle de zaman zaman karşılaşıyoruz. Bazı konularda sorunlar noktasında, yardımcı oluyoruz.
Odanın faaliyetleri arasında KOBİ'lere yönelik çalışmalar olmalı mı?
Mutlaka olmalı. Sadece KOBİ'lere yönelik değil, en küçük şirketten en zirvedeki firmalara kadar destek verilmeli. Türkiye çapında, ilk 1000'e giren firmalarımız var. Fakat bunun altında KOBİ ve büyüğe yakın firmalarımız oluşmakta. Bunların; finans, markalaşma ve eğitim olarak desteklenmesi lazım. Tahminime göre, odadaki üyelerin %80'e yakını, orta ölçekli firmalardır. Tabi ki, bunların içinde sadece sanayi değil, ticaret faaliyeti gösteren firmalar da var. Bunlarla bu oran, daha da yükselir.
Ticaret ve Sanayi Odası, bence mesleklere yönelik ar-ge'ye önem vermeli. Kahramanmaraş ilinin mevcut üretim tesislerinin, nihai tüketiciye kadar aşamalarının tanıtılması lazım. Bu arada ar-ge ye önem verip sanayiinin kökleşmesine, gelişmesine çalışılmalı. Sermayesi olanların, yatırım yapacağı alanla ilgili, KMTSO'ya gelerek, ar-ge merkezine, 'Benim şu kadar sermayem var, şu kadar da kredi bulma imkanım var, ben ne yapabilirim?' sorusunu sormalı ve buradan cevabını alarak, yatırımını ona göre yönlendirmeli.
KMTSO'nun, mevcut bulunan işletmeleri destekleme adına ihracatı teşvik edici bir çalışması olmalı mı?
Mutlaka olmalı. İhracatsız, yurdışısız hiçbir şey olmaz. Ama ben şuna inanıyorum: Kahramanmaraş'ta üretilen ürünlerin büyük bir kısmı, ya ihraç ediliyor, ya da ihracatçılara satılıyor. Markalarımız olmadığından, Kahramanmaraş şu an, fasoncu ya da taşeroncu imajına sahip. Oysa yurt dışına, her fuara, Kahramanmaraş Ticaret ve Sanayi Odası öncülüğünde gitmek, stant açıp ilimizi temsil etmek lazım. Oralarda, ilimizi temsil edecek insanlar bulunmalı. Keza Türkiye'deki fuarlara da katılmak lazım. İlimizdeki fuar merkezi KAFUM'da da, donanımlı fuarlar yapılmalı. Fuarların, gelişmemize ve tanıtımımıza katkısı çok büyük olur. Mutlaka tanıtım ve reklam olmalı.
Size göre, KMTSO, siyasetçilerle barışık mı?
İç yönünü bilemiyoruz, basından takip ediyoruz. Eski politika yöntemleri kalmadı. Siyasetçilerle her zaman, iç içe olmamız lazım. Dertlerimizi ancak siyasetle çözebiliriz. Güçlü olan siyasetçilere önem vermemiz ve onlara meselelerimizi aktarmamız lazım. Sürekli bir diyalog olmalı. Tabi ki herkesle diyalog halinde olmamız lazım. Mutlaka ilişkilerimizi pozitif olarak devam ettirmeliyiz.
Odaya kayıtlı bir üye olarak; odanın, meslek gruplarına yönelik yaptığı çalışmalardan memnun musunuz?
Şu ana kadar meslek komitemle ilgili, yapılmış olan herhangi bir işlem olmadı. Genel duyurular şeklinde oluyor.
Aynı zamanda mali müşavir olduğum için, halkla devlet bürokrasinin nasıl olması gerektiğini ve halkın beklentilerini biliyorum. Mesela bir bakan ya da bir üst bürokrat geldiği zaman, sadece meclis üyeleri ve siyasiler davet ediliyor. Halka ve tabana inme ve yayılma yok. Burada, sadece yönetimin değil, meclis üyelerinin ve komite başkanlarının da çok aktif olması lazım. Sonuçta yönetimin birinci görevi, temsildir. İcra organları diğer bölümlerdir. O bakımdan icradakilerin, daha çok aktif olması gerekir.
Ar-ge önemli mi? Odada ar-ge çalışması yapılmalı mı?
Mutlaka olmalı. Çünkü ar-ge'siz hiç bir şey olmaz. Ar-ge, bugün için, devletin destek unsurlarından biri. Ar-ge, devlet ve TÜBİTAK gibi kurumlar tarafından sürekli destekleniyor. Firmalar, mümkün olduğunca ar-ge birimi kurabilseler, çok yararlı olur. Fakat bu iş, maliyetli olduğu için, bence bunu, tüm Kahramanmaraş adına üstlenmesi gereken kurum Ticaret ve Sanayi Odasıdır, veya meslek odalarıdır. Mesleklerin gelişmesi için, mutlak ar-ge ve eğitime ihtiyaç vardır.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.