BESNİ: KAHRAMANMARAŞ İÇİN KENTSEL DÖNÜŞÜM ŞART
Tüm Sanayiciler ve İşadamları Derneği (TÜMSİAD), Kahramanmaraş Şube Başkan Yardımcısı ve İnşaat Yönetim Kurulu Başkanı Ziraat Müh. Hikmet Besni, kentsel dönüşümle ilgili olarak önem arz eden tespitlerde bulundu. Aynı zamanda, inşaat malzemeleri, sıhhi te
Kentsel dönüşüm nedir? Buna bakış açınız nasıl?
Türkiye’deki afete açık olan yerlerin, daha düzenli ve daha yaşanılabilir olarak düzenlenmesidir. Maalesef Türkiye’de ve özellikle Kahramanmaraş’ta yaşam alanları, gelişi güzel yerlere yapılmış. Daha önce binalar, dere yataklarına, heyelan bölgelerine ve deprem bölgesi gibi yerlere yapılmış. Geçmişte bu yapıların bu gibi yerlere yapılması, göz ardı edildiği için günümüzde böyle olumsuz bir tabloyla karşı karşıya kalmış bulunuyoruz. Kentsel dönüşüm, bir vesile olup buraların toparlanıp daha düzenli, daha sağlıklı, daha yaşanılır ve mukavemeti daha sağlam yerlere şehirlerimizin taşınmasıdır.
Hükümet, kentsel dönüşümle ilgili bir program başlattı. Buna bir anlamda revizyon diyebiliriz. Kahramanmaraş, öncelikli iller arasına girmedi ama Kahramanmaraş’ta kentsel dönüşüme gerek var mıdır?
Kesinlikle var. Çünkü Kahramanmaraş 1.dercede deprem bölgesidir. Riskli bir bölgedir. Hepimizin malumu, Şekerdere’nin uzantısı olan dere ile Bahçelievler’den gelen derelerimiz var, ki yerleşimler de buralarda yoğunlaşmış. Bazı yerlerde de (Gayberli gibi) heyelana açık bölgelerimiz mevcut. Kale’nin civarında, Tekke gibi mahallelerde de, mukavemeti sağlam olsa da, gece kondular oluşmuş durumda. Bu gibi yerlerin de kentsel dönüşüm çerçevesinde yapılanması lazım.
Kahramanmaraş’ta kentsel dönüşüme nereden başlanmalı? Bu konuda projeleriniz var mı?
Tabi ki projelerimiz var. Biz TÜMSİAD İnşaat Yönetim Kurulu olarak da, her hafta toplantılar yapmak suretiyle, fikirlerimizi ortaya koyarak, gerekli mercilere ulaştırıyoruz. Geçmişte de, zaman zaman, projelerimizi Belediye Başkanlığına, Ticaret ve Sanayi Odası’na, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı gibi ilgili yerlere sunmuştuk. Tabi ki, TÜMSİAD üyeleri olarak, bu şehirde kazanıyorsak, kazancımızı da şehrimize sarf edeceğiz.
Kahramanmaraş’ta kentsel dönüşümde, ilk etapta el atılacak çok yer ama öncelikle heyelana açık yerlerden, dere kenarlarına yapılan binalardan ve gecekondu bölgelerinden başlamak, daha doğru olur.
TÜMSİAD’a bağlı kaç inşaat firması var?
Yaklaşık 40’a yakın firma var. Daha güzel çalışmalara imza atabilecek kadar üyemiz mevcut.
Kahramanmaraş Belediyesi’nin, kentsel dönüşümde özel sektörü desteklemesi gerekir mi? Bu konuda beklentileriniz nelerdir?
Özel sektörün elbette desteklenmesi gerekir. Çünkü özel sektörün gücü bir yere kadardır. Belediye, özel sektörün önünü açabilir tabi ki. Bunu da, örneğin yoğunlukları arttırmakla veya yeni arazileri imara açmakla, yapabilir.
Toplu konutları malumunuz, TOKİ yapıyor. Bu işleri yaparken de, malzemeleri, büyük şehirlerden alıyor. Yani Kahramanmaraş’ta iş yapıyor ama yapılan işlerin malzemesinin %80’ini dışarıdan alıyor. Hatta işçisini bile dışarıdan getiriyor. Oysa biz, mahalli firmalar olarak birleşirsek ve el birliği yaparsak, kentsel dönüşümden büyük pay alabiliriz. Yoksa TOKİ’deki gibi bütün malzemeler dışarıdan alınırsa, bu işi yapan esnafın önü de kapanmış olur, piyasası da daralmış olur.
O zaman, ‘Belediye Başkanı Mustafa Poyraz’ın, kentsel dönüşümde görev alabilecek özel sektör temsilcileriyle bir toplantı yaparak, bilgi paylaşımı yapması gerekir.’ diyebilir miyiz?
Tabi, mutlaka gerekecektir. Belediye Başkanımız, belli platformlarda değişik açıklamalar yapıyor ama mahalli firmalarımızla bir araya gelmesi ve bilgilendirme yapması daha yararlı olur. Bu bilgileri aldıktan sonra mahalli firmalarımız da, gerekli hassasiyeti gösterip, dışarıdan firmaların girmemesi adına güç birliği yapmaları gerekir. Böylece işgücümüz de artar. Öbür türlü, TOKİ’nin toplu konutları yaptığında görüldüğü gibi, görünürde bir icraat var ama işin rantını dışarıdan gelen firmalar alır. Bunları da mutlaka düşünmemiz lazım.
Burada önemli olan, yetkili kurumlarla özel sektör temsilcilerinin, karşılıklı fedakârlıklarda bulunarak işbirliği yapmasıdır.
Belediye Başkanı Mustafa Poyraz’ın, özel sektörü teşvik etme adına şöyle bir söylemi vardı: ‘İnsanlar, projeyle gelsinler, biz yoğunluğu, 1 ise, 1 buçuk; 1 buçuk ise 2 yapalım.’ diye. Siz bunu nasıl yorumluyorsunuz?
Başlangıçta çok güzel bir adım. Destekliyoruz. İnşallah, bu konuda yapılabileceğin en iyisi yapılır.
Kentsel dönüşümle eski mahallelerimiz değerlendirilmeli mi?
Elbette değerlendirilmeli ama şu hassasiyeti göstermemiz gerekiyor: Malum, Kahramanmaraş’ta son dönemlerde, tarihimize sahip çıkma ve ön plana çıkarma adına güzel gelişmeler oluyor. Bunları yaparken, tarihi değerlerimizi ortaya çıkarıp ekonomiye kazanç sağlayacak şekilde olmalı. Kentsel dönüşüm buna vesile olabilir.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.