BELEDİYE BAŞKANI TAŞHAN: BELEDİYECİLİKTE ÖNCELİKLİ OLAN ALT YAPIDIR

Yayınlanma:
Güncelleme: 14 Temmuz 2020 12:51
BELEDİYE BAŞKANI TAŞHAN: BELEDİYECİLİKTE ÖNCELİKLİ OLAN ALT YAPIDIR

2004’ten bu yana, iki dönemdir Türkoğlu Belediye Başkanlığı’nı başarıyla sürdüren Av. Mustafa Taşhan, Türkoğlu’nu, özellikle ekonomi alanında, cazibe merkezi haline getirdiklerini dile getirerek, yaptığı hizmetleri gazetemize değerlendirdi.

Mustafa Taşhan kimdir?

1970, Türkoğlu doğumluyum. İlk, orta ve lise öğrenimimi Türkoğlu’nda yaptım. Diyarbakır’da, Dicle Üniversitesi, Hukuk Fakültesi’ni bitirdim. 1995-2004 yılları arasında Türkoğlu’nda serbest avukatlık yaptım. Bu dönemde Refah Partisi, Fazilet Partisi ve Ak Parti’de çeşitli görevlerde bulundum. Teşkilat başkanlığı, mahalle temsilciliği, seçim kurulu üyeliği gibi görevler yaptım. 2002’de Ak Parti kurulunca Kurucu İlçe Başkanlığı yaptım. 2004 yılında da, halkımızın teveccühüyle belediye başkanı seçildim. 2009’da tekrar seçilerek o günden bu yana görevime devam etmekteyim.

Neden Ak Parti başkanım?

Geçmişten günümüze bakılırsa, misyonumuza ve çalışmalarımıza en uygun olan parti Ak Parti’dir. Bildiğiniz gibi partimizin sloganı; milliyetçi muhafazakâr, demokrat bir parti. Bunlar, tamamen yaşantımız ve inancımızla örtüştüğü için bu partideyiz.

Göreve geldiğinizden bu yana ilçenizde neler değişti?

Göreve geldiğimizde, 2004 yılında, Türkoğlu, adeta terkedilmiş bir vaziyetteydi. Neden? Çünkü, içme suyu sorunu, kanalizasyon sorunu ve en önemlisi de istihdam sorunu olan bir ilçeydi. Belediye, adeta bir geçim kapısı ve geçim kaynağı durumundaydı maalesef. Sokakta selam verdiğiniz 5 kişiden 3’ü, daha önce çalıştığı için, belediyeden alacaklı durumdaydı.  Tabirimi mazur görün, o zamanlar belediye, zenginin kendisine aile mezarlığı satın aldığı, fakirin de cenazesini nereye gömeceğini kara kara düşündüğü bir yerdi.  Mezarlıkta yer bile kalmamıştı.

İlçemizin yolları, çukurlardan geçilmiyordu. Şu anda yollarımız hepsi yapılmış durumda. Tabi ki bize bu konuda her zaman desteğini esirgemeyen milletvekillerimize, başta Mahir Ünal Bey olmak üzere, hepsine teşekkür ederim.

Biz gelir gelmez, işe önce temel ihtiyaçlardan başladık. İçme suyundan başladık. 100 km içme suyu şebekesi yaptık. 3200 tonluk içme suyu deposu yaptık. 2004’ten önce Türkoğlu’na gelen herkes, koli basiliden çeşitli hastalıklara maruz kalırken, bugün bu sıkıntılar tamamen ortadan kalkmış durumda. Yaptığımız yeni içme suyu şebekesi sayesinde ilçe olarak 50 yıl daha temiz su içeceğiz demektir bu. Eskiden, yeterince su olmadığından evlerin 2.katından yukarısına su çıkmıyordu. Oysa şimdi en yüksek binaların en üst katına kadar çıkabiliyor.

Mezarlık sorununu çözmek amacıyla, parası olanların aldığı yerlerle birlikte 50 dönümlük yeri kamulaştırdık ve halkımıza sunduk.

Önemli bir sorun olan istihdam sorununu çözmek için, 2005 yılında iş adamlarımızı buraya nasıl getiririz diye, mücavir alanımızı genişlettik. Sanayi alanları oluştu. 5800 dönüm alan genişletildi. Organize Sanayi Bölgesi (OSB) yapılarak, 2009’da tescil ettirildi. En geç 2013’ün başında, parseller yatırım sahiplerine verilecek. OSB’deki doluluk oranımız, resmi olarak %100’e ulaştı. OSB hayata geçmeden önce bile ilçemiz, bir cazibe merkezi haline geldi. Gaziantep’ten gelen iş adamları, ilçemizde yatırım için yer istiyor.  Böylelikle, 2004’te biz burada, işsizlerimize iş ararken, bugün işverenler ilçemizde sürekli iş ilanları vermektedirler.

Devlet Demir Yolları (DDY), Türkiye genelindeki mevcut 6 lojistik merkezine ilave olarak yaptığı 11 tane lojistik merkezinden birini Türkoğlu ilçemizde yapmaktadır. Bu, çok kapsamlı bir projedir. İşadamlarımız bütün ithalat ihracat işlerini burada, yeni yerinde yapabileceklerdir. Şu anda kamulaştırma devam ediyor. 2011 yatırım programına alınmıştı. DDY tarafından yapılıyor, biz de, bir an önce yapılması için, takip ediyoruz. Bu konuda da emeği geçenlere teşekkür ediyorum. Özellikle İşadamı Mahmut Arıkan Bey’in bu konuda çok desteğini gördük.

Ayrıca; araçlarımıza yenilerini ekledik. Yeni JSB, ilaç makinesi ve grayder aldık. Aracımızın yetmediği durumlarda da hizmet alımı yapıyoruz.

Büyükşehirle belediyesi olmakla birlikte büyük ilçeler de olacak. Göreve devam ederseniz ne gibi değişiklikler olacak?

Önemli olan şudur: Önümüzdeki 50 yıl için alt yapınız var mı? Biz, buna rahatlıkla cevap verebiliyoruz. Bizim, önümüzdeki 50 yıla kadar alt yapı sorunumuz yok. Çünkü su şebekesi olsun, kanalizasyon olsun, yollar olsun hepsi yapıldı, yapılıyor.

Yani ‘Şu kadar parke taşı döşedim, şu kadar yol yaptım’ dan ziyade, içme suyu şebekeniz kaç yıllık? Kanalizasyonunuz kaç yıllık? Bunlara cevabınız olması lazım. Belki de bu, kimsenin işine gelmiyor. Belediyecilikte alt yapı olmadan üst yapıları yapmak olmaz, yapılmamalı.  

Yarın Türkoğlu’nda belediye başkanı kim olursa olsun, işi çok kolay. Neden? Çünkü alt yapı bitmiş, üst yapıya başlandı. 250 bin m2 kilit parke yapılmış. Parke taşı döşenecek 750 bin m2’lik bir alanı daha var. 60 bin m2 asfalt yapılmış. Çok yakında bu rakam 80 m2’ye çıkacak. Ana caddelerin tamamı bitmiş olacak. Pırıl pırıl bir şehir. Süpürge makinesi aracı alıyoruz. Süpürge makinesi, bundan sonra bire ihtiyaç. Çünkü yollarımız tamamlandı.

Belki bunlar, bazı belediyelere göre azdır ama, ama, siz 1 milyon m2 kilit parke yapın. Eğer yarın bunu sökmek zorunda kalırsanız, bunun bir anlamı var mı? İçme suyu şebekeniz, kanalizasyonunuz tam olarak yapılmamışsa, bunlar yarın sökülecek demektir. İşte biz, bunları düşünerek çalışıyoruz.  OSB’mizin tüzel kişiliği oluşmuş, yılbaşından sonra 28 fabrika faaliyete geçecek, lojistik merkezimizle ilçemiz Kahramanmaraş’ın, cazibe merkezi olacak.

100 bin m2 parkıyla, halı sahalarıyla, bir mesire alanı oldu ilçemiz.

Yani, insanların içecek suyu yokken, siz festival yaparsanız bunun hiçbir mantığı yok.

Yollarınız toz-çamur halindeyken, kültürel faaliyetlere öncelik tanımak olmaz. Biz göreve geldiğimiz zaman, buradaki durumu iyi olan vatandaşlarımız Kahramanmaraş’ta oturuyordu. Am şu an, biz bu göçün önünü kesmiş bulunuyoruz. Kahramanmaraş’a yakınlığımızı dezavantajdan avantaja çevirdik. Türkoğlu’nu Kahramanmaraşlının yatırım alanı haline getirdik.

 

+++

 

Büyük şehir ile ilgili bilgi verir misiniz?

Yasanın içeriği belli olmamakla beraber, bütün il sınırlarının belediye sınırı olacağını biliyoruz. Ulaşımda 15 m’den büyük olan yollar, içme suyu,  kanalizasyon, bazı imar uygulamaları gibi işler büyükşehir belediyesine ait olacak. 15 m’den küçük olan yollar, mezarlıklar, temizlik gibi işler de ilçe belediyelerine ait olacak.

Büyük şehir olursak, ilin her yeri aynı hizmeti, eşit olarak alabilecek mi? Malum, coğrafi yapı, bazı yerler için engel olmaz mı?

İyi bir orkestra şefi belediye başkanı olursa, hizmetin iyi bir şekilde her yere gideceğine inanıyorum. Yani büyükşehir belediye başkanının iyi bir ekibi olduğu sürece, tabi ki hizmet her yere homojen olarak dağılır.  Biraz da hizmetin gidip gitmemesi insanlarımız bağlıdır.

Büyükşehirin yapacağı işleri takip edecek bir ekibiniz olursa neden olmasın.  Bir yerde, en iyi sistem de olsa, eğer onu takip etmezseniz sistem tam olarak işlemez. Takip edecek kişiler varsa iyi sonuç alırsınız. Kahramanmaraş, büyükşehir belediyesini rahatlıkla kaldırabilir.  Nasıl ki, bu gün en uzak kırsal kesime, il özel idaresi hizmet götürüyorsa, büyükşehir belediyesi, daha rahat götürebilir. Daha fazla hizmet götürülecek. Yani şöyle sanılmasın. Örneğin Elbistan’a, büyükşehir belediyesi, Kahramanmaraş’tan asfalt yükleyip götürmeyecek. Bu gibi yerlere,  büyükşehrin bir asfalt şantiyesi olacak. Buralarda belediyenin ilgili daire müdürlükleri olacak.

Küçük belediyelerde, özellikle beldelerde,  maalesef şahıslara hizmet ediliyor. Ama büyük şehirlerde genele, kamuya hizmet edilir. Bir kere fark bu.  Örneğin Kavlaklı’nın ve Karacasu’nun içme su sorunları merkeze bağlanmakla çözülmedi mi? Yıllarca buralar, beldeydi, neden bu sorunları çözülmedi? İşte büyükşehrin bu gücü var.

Başkanım siyasete devam mı?

Bizim devam edip etmememiz, tamamen halkımızın teveccühüyledir. Kamuoyu yoklamaları, gazetecilerin araştırmaları vs. ile bu, zaten ortaya çıkar. Halkımız, isterse ve destek verirse nasipse devam etmek isteyeceğiz. Zaten Ak Parti’de üç dönem sınırlaması var. Önümüzdeki dönem, son dönemimiz olur.

Beldelere de aynı hizmet gidecek mi?

Tabi ki, elbette. Her yerden oy alınacağı için, hizmet götürmeme gibi bir durum olamaz. Merkezi bir belediye olacağız. Yaşadığımız bir örneği vermek istiyorum. Valilik, Türkoğlu’nda 300 kişilik bir ortaöğretim öğrenci yurdu yapmak için, bizden de, Kılılı’dan da yer istedi. Şifahen duyduğumuza göre, valilik, Kılılı’ya yapılmasına karar vermiş. Ama olsun. Sonuçta Türkoğlu-Kılılı ayırımı yapmamamız lazım. Merkeze yapılması noktasında ısrarcı olmanın gereği yok. Her yer, insanlarımızın yaşadığı yerler. Bu tür çekişmeler küçük yerlerde oluyor.

Son olarak eklemek istediğiniz bir şey var mı?

Kahramanmaraş geleceği parlak bir il, Türkoğlu geleceği parlak bir ilçe. Büyük şehir imkânlarıyla birlikte çok daha güzel yerlere geleceğimizden eminim. Ekonomide cazibe merkezi oluşumuzla Kahramanmaraş’ın bir numaralı ilçesi olacağız.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.