Bakan Yumaklı: Kahramanmaraş dahil 6 ilide kapsayacak! 400 milyon dolarlık kredi

Tarım ve Orman Bakanlığı, Dünya Bankası işbirliğiyle 400 milyon dolarlık krediyle İklime Dirençli Ormancılık Projesi'ni başlattı. Proje, deprem bölgelerine katkı sağlayacak.

Yayınlanma:
Güncelleme: 30 Mayıs 2024 13:53
Bakan Yumaklı: Kahramanmaraş dahil 6 ilide kapsayacak! 400 milyon dolarlık kredi

Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, Dünya Bankası ile iklim değişikliği konusunda birçok alanda işbirliği yaptıklarını belirterek, "Bugün Dünya Bankası'nın 400 milyon dolar kredi sağlayacağı ve 5 yıl sürecek olan projenin başlangıcını yapmış olacağız. Bu proje, Kahramanmaraş, Gaziantep, Hatay, Kilis, Adana ve Osmaniye gibi illerimizi de kapsayarak deprem bölgesinin yeniden ayağa kalkmasına önemli katkı sağlayacak," dedi.

Yumaklı, Orman Genel Müdürlüğü Konferans Salonu'nda düzenlenen "İklime Dirençli Ormancılık Projesi"nin (İDOP) açılış töreninde, Türkiye'nin Akdeniz Havzası'nda yer alması nedeniyle iklim değişikliğinden en çok etkilenen ülkeler arasında olduğunu vurguladı.

Türkiye'nin güneyinde orman yangınları, kuzeyinde sel felaketleri ve iç bölgelerde kuraklıkla mücadele ettiklerini belirten Yumaklı, bu nedenle toprağı, suyu, ormanları ve biyoçeşitliliği korumaya yönelik politikalar geliştirdiklerini söyledi. İklim değişikliğinin yıkıcı etkilerine karşı ancak bu şekilde durabileceklerini ifade etti.

Yumaklı, iklim değişikliğinin herkes için önemli bir sorun olduğunu ve bireysel, kurumsal ve ulusal düzeyde hazırlıklı olunması gerektiğini belirtti.

Son 22 yılda ormanların geliştirilmesi için 179 milyar liralık yatırım yapıldığını ve 7 milyar tohum ve fidanın toprakla buluşturulduğunu söyleyen Yumaklı, "Ülkemizin yüzölçümünün yüzde 30'u ormanlarla kaplı. Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü (FAO) verilerine göre, ağaçlandırma çalışmalarında Avrupa'da birinci, dünyada ise dördüncü sıradayız. Orman alanı bakımından ise 2015'te 46. sıradayken 2020'de 27. sıraya yükseldik," dedi.

"29,3 MİLYAR LİRA HİBE VE KREDİ VEREREK YAKLAŞIK 280 BİN PROJEYİ DESTEKLEDİK"

Orman köylülerinin kalkındırılması için verilen "ORKÖY" kredilerinin önemine değinen Yumaklı, "Son 22 yılda 29,3 milyar lira hibe ve kredi vererek yaklaşık 280 bin projeyi destekledik. '5 bin Köye 5 bin Gelir Getirici Orman Projesi' ile orman köylülerinin gelirlerini artırmak için ceviz, badem, kestane ve zeytin gibi fidanlar dikiyoruz. 796 bal ormanı tesis ettik. Bal ormanlarının tesisi bizim için önemli. Geçen yıl 15 bin 520 hektar alan yangınlardan zarar gördü. Başarıyı yangınların çıkmamasını sağlayacak tedbirlerin etkinliğinde ve başarısında görüyoruz," dedi.

Yumaklı, yangınların yüzde 90'ının insan kaynaklı olduğunu ve bilgilendirme ve bilinçlendirme çalışmalarının önemini vurgulayarak, orman yangınlarına karşı toplumsal desteğin önemine dikkat çekti. 105 helikopter, 26 uçak, 14 İnsansız hava aracı (İHA), 5 bin kara aracı, 25 bin personel ve yaklaşık 120 bin gönüllüyle yangınlarla mücadeleye hazır olduklarını ifade etti.

Yangın göletlerinin ve yangın gözetleme kulelerinin önemine değinen Yumaklı, "4 bin 727 yangın göleti yapıldı. 776 kulemiz var ve bunların 184'ü akıllı kule. Orman yangınlarıyla mücadelede yapay zekayı kullanıyoruz. Yerli ve milli imkanlarla geliştirdiğimiz Yangın Karar Destek Sistemi, Birleşmiş Milletler tarafından ödüle layık görüldü," dedi.

"PROJE, YANGINLARA KARŞI DİRENÇLİ ORMANLAR KURULMASI AÇISINDAN ÖNEMLİ"

Dünya Bankası ile işbirliği yaparak toplam 1,5 milyar dolar değerinde projeler yürüttüklerini belirten Yumaklı, "Taşkın ve kuraklık gibi iklim değişikliğinin etkilerini ve deprem bölgesinde tarım sektörünün yeniden yapılandırılmasını sağlamak için iki proje ile 850 milyon dolar değerinde proje portföyümüzü hayata geçirmeyi planlıyoruz," dedi.

Yumaklı, "Bugün Dünya Bankası'nın 400 milyon dolar kredi sağlayacağı ve 5 yıl sürecek olan İDOP Projesinin başlangıcını yapacağız. Bu proje, yangınlara karşı dirençli ormanlar kurulması açısından önemli alt projeler içeriyor. Orman köylülerimiz için konut geliştirme ve iyileştirme, fenni arıcılık, hayvansal ve bitkisel üretim desteği ve çatı güneş enerjisi kurulumları gibi pek çok başlık var. Dünya Bankası ve Bakanlığımızın ortak hedefleri önemlidir. Karbon ayak izi konusu da ticari hayatı etkileyecek en önemli unsurlardan biri olacak. Türkiye olarak bu konuya ciddi bir şekilde hazırlanıyoruz," dedi.

"ALTYAPININ İYİLEŞTİRİLMESİ İÇİN ANAHTAR OLACAK"

Orman Genel Müdürü Bekir Karacabey, projenin ormanların iklime dirençli hale getirilmesi için yeni ağaçlandırma çalışmaları ve orman zararlılarının olumsuz etkilerini ortadan kaldırmaya yönelik çalışmalar içerdiğini belirtti. Karacabey, "Projenin, ormanlara teknik müdahaleleri kolaylaştıracak altyapının iyileştirilmesi için anahtar olacağını düşünüyoruz," dedi. "Orman Okulları Projesi" ile çocukların bilinçlendirilmesine de vurgu yapan Karacabey, "Proje tamamlandığında, 9 bölge müdürlüğümüz ve 14 ilimizde yaşayan yaklaşık 7 milyon insan için orman yangınları ve iklim değişikliğinin olumsuz etkileri ile ilgili farklı bir projeksiyon sunulmuş olacak," dedi.

Dünya Bankası Sürdürülebilir Kalkınma Programı Lideri Laurent Debroux ise İDOP projesinin önemine dikkat çekerek, projeyle ilgili yapılan çalışmaların Türkiye'nin 2053 yılı itibarıyla sıfır karbon emisyonu hedefine ulaşmasına katkı sağlayacağını belirtti.

İlgili Haberler

KAYNAK: AA

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.