AYNUR KIRDAN: KADINLAR, ÇALIŞMA HAYATINA KALİTE GETİRİYOR
Aynur Kırdan kimdir?
1980 yılında, Amasya’da doğdum. Kahramanmaraş’a gelin geldim. Çukurova Üniversitesi mezunuyum. Jeoloji Yüksek mühendisiyim. 2008 yılında kendi işyerimi kurdum. Ayça Jeoloji’nin Genel Müdürüyüm. Aynı zamanda JMO Kahramanmaraş temsilci yardımcısıyım.
Ayça Jeoloji kimdir? Biraz bilgi alabilir miyiz?
Biz Jeoloji üzerine bir firmayız. Amacımız kaliteli ve güvenilir bir firma olmaktır. Mesleğimizde fark yaratarak gelişmek ve büyümektir.
Firmamız; barajlarda, HES’lerde ve göletlerde ankraj, enjeksiyon işi yapar, denge ve havalandırma bacası açar. Ayça olarak hep fark yaratmaktan söz ediyoruz. Örneğin havalandırma-denge bacası açılması işini Türkiye’de yapabilen 3 veya 4 firma var. Biz bunlardan bir tanesiyiz. Ayrıca zemin etütleri, su sondajı, kuyu belgeleri çıkartılması vb. çalışmalar yapıyoruz.
Daha çok nerelerde çalışıyorsunuz ve şehir dışına açılıyor musunuz?
Şu anda Sivas’ta Karayolları Genel Müdürlüğü’nden bir iş aldık ve kısa zamanda şantiyemiz orada kurulacak. Yine Sivas- Şarkışla’da enjeksiyon işimiz devam ediyor. Şu anda büyük olarak bunlar var. Bazı köylerin zemin etüt işlerini yapıyoruz. Adana, Karaman, Konya, Sivas gibi yerlerde çalışıyoruz. İş nerdeyse biz ordayız ve belirli bir sınırımız yoktur.
Firmamızın hedefleri arasında daha çok büyümek var. Daha çok işçi istihdam etmek var. Hedefimiz kontrollü bir şekilde büyümektir. 25 kişilik ekiple çalışıyoruz
Kadınlar çalışmalı mı? Neden?
Tabiî ki çalışmalıdır. Bizim erkeklerden farkımız yok. Hatta artılarımızın olduğunu düşünüyorum. Ben mesleğe ilk başladığımda bunun hem avantajını, hem dezavantajını yaşadım. İş toplantılarında veya başka yerde bayan olduğumuz için orada hitap daha farklı oluyor. Ama bir araziye gittiğimiz zaman geri plana atılabiliyorsunuz. Kahramanmaraş’ta bayanlarla konuşma konusunda biraz çekince var.
Kadınlar STK’larda da görev almalı, daha doğrusu her yerde görev almalıdır. Kadınların girdiği yere belirli bir seviye giriyor. Bu da kaliteyi artırıyor.
Kadın Girişimciler Kurulu’na ne zamandan beri üyesiniz? Kuruldan neler bekliyorsunuz?
Geçen yıldan beri üyeliğim var. Bu sene daha aktif olmaya çalışıyorum. Biraz iş yoğunluğundan dolayı geçen sene katılamadım. Burada çalışmak isteyen kadınları bulmak çok önemlidir. Önemli olan hitap ettiğiniz kesimi bulmaktır. Kadınlar Kurulu’nda hep seçilmiş kadınlar var. Önemli olan, imkânı olmayan kadına ulaşmaktır. Hedefe ulaşabilmek adına bir şeyler yapmamız gerekir.
Çalışan kadının topluma faydaları nelerdir?
Her şeyden önce kendi evladını ona göre yetiştirir. Daha bilinçli yetiştirir. Çocuk da, buna göre daha sorumlu bir şekilde yetişiyor. Bilincini çocuk daha önce kazanıyor. Buna alışma süreci zor oluyor ama alışınca her şey kolay oluyor. Kadın çalışırsa aile yaşamı da iyi oluyor. Çalışan ve çalışmayan kadınlar arasında böyle bir fark oluyor. Kadın bir şeyleri doğru üretmelidir.
Ceylan Hanım’ın kurul başkanlığını nasıl değerlendiriyorsunuz?
Ceylan Hanımın başkanlığını iyi buluyorum. Çünkü çok aktif ve aynı zamanda despot bir yaklaşımı yok. Fikirlere çok açık ve bunu toplantılarda da görüyoruz. Açık görüşlü ve demokratik olması çok güzel bir şeydir. Kendini yetiştirmiş bir insandır.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.