16 yaşında 4 roman yazdı

Yayınlanma:
Güncelleme: 14 Temmuz 2020 12:50
16 yaşında 4 roman yazdı

16 yaşında 4 roman yazdı

Kahramanmaraş’ta geleneksel hale gelen ve bu yıl üçüncüsü düzenlenen, Anadolu’nun en büyük kitap fuarı kitap severleri ağırlamaya devam ediyor. 7’den 70’e  her okuyucunun gezebileceği kitap fuarının en genç yazarı olan Aybüke Gül Demir, Kahramanmaraş’ın tamamı renkli tek gazetesi Diriliş Haber’e kitap fuarını değerlendirdi. 16 yaşında ve 4 roman yazan Demir, tüm herkesi kitap okumaya davet etti.

Anadolu’nun en büyük kitap fuarına Ankara’dan katılan 16 yaşındaki Aybüke Gül Demir, Kahramanmaraş Fuar Merkezi’nde (KAFUM) okuyucularıyla buluştu. 4 roman yazan genç yazar, Kahramanmaraş’a ikinci kez geldiğini ve Kahramanmaraş’ı çok sevdiğini söyledi. Diriliş Haber Genel Yayın Yönetmeni Mücahit Dalkara’nın sorularını yanıtlayan 4 kitap yazarı Demir, Kitap fuarlarının öneminden bahsederek, gençlere yönelik çok önemli açıklamalarda bulundu. Okumayı ve yazmayı çok seven Demir, kitap fuarı değerlendirmesinin yanı sıra, ülkemizde kitap okuma oranını, kitap sevgisini ve yazarlığa nasıl adım attığını anlattı. Ankara Türk Telekom Sosyal Bilimler Lisesi’nde okuyan Demir, 11 yaşından beri yazdığını ve ailesinin kendisine verdiği destek ile kendisini yazarlığa adım attığını belirtti. İşte Aybüke Gül Demir’in gazetemize verdiği röportaj:

Kahramanmaraş kitap fuarı hakkındaki görüşlerin neler ?

Kahramanmaraş’ta düzenlenen kitap fuarını çok beğendim. Ankara’da bile bu kadar büyük fuar düzenlenmiyor. Ankara’da düzenlenen kitap fuarları çok kalabalık olur diye düşünüyorlar ve gittiğimiz zaman bazen kimse olmuyor. Kitap okuyan insan kendini anlayabilir ve anlatabilir. Ülkece okuma oranımız çok çok düşük görünüyor. Eğer bu durum artarsa çok iyi iş yapabileceğimize inanıyorum. Kahramanmaraş’ta kitaplara bakmadan geçen insan yok denecek kadar az. Çok fazla ün yapmış bir isme sahip değilim ancak yanıma gelip fotoğraf çektirmek isteyenler oluyor, mail adresimi alanlar oluyor geri dönüş yapabilmek için bunlar çok hoşuma gidiyor. Bu durum yazarlarımıza hem maddi hemde manevi açıdan büyük katkı sağlıyor. Fuarların olması böyle kültürel etkinliklerin yapılması ayrıca güzel bir şey. Çünkü çeşitler fazla ve insanlar aradıklarını bulmakta zorlanmıyor.

Yazmaya nasıl başladınız ve kaç kitabınız var?

4 tane kitabım var. İlkokulda öğretmenlerimin verdiği şiir yazma ödevlerim beni çok geliştirdi ve yazarlığa adım attırdı. O zamanlardan beri bir yazma isteği varmış gönlümde, her zaman şiir ödevlerimden tam not aldığım gibi ödüller de aldım. Bunun yanı sıra fazla kitap okumamdan kaynaklı olduğunu düşünüyorum. Çünkü 8 yaşımdan 12 yaşıma kadar fantastik roman okudum. O yaşlarımda o tür güzel geliyordu fakat şu anda tamamını okuyorum. Bu aşamalardan sonra ise yazmaya başladım.

Kitaplarınızın konusu nedir, ne anlatıyor ?

Yaşadığım şeylerden beslenerek yaşamadığım şeyler nasıl olurdu diye düşünerek bu şekilde başladım. Kitaplarımda baba karakterleri genelde ilgisiz ve kötü oluyor. Ve babam bile bu duruma alındı. Böyle olduğu için bana çok samimi geldi.

 

Hedefleriniz neler?

11 yaşımda kitap yazmaya başladım. İsim vermem doğru olmaz ancak beğendiğim ve örnek aldığım yazarlar elbette var. Franz Kafka hayranıyım. Oscar Wilde çok seviyorum. Felsefe tarzı romanlar bana daha yakın geliyor. Fotoğraflarını gördüğüm zaman bile tüylerim diken diken oluyor. Onlar artık efsaneleşmiş isimler ben daha çok amatörüm onların yanında. Yazdığım kitaplarda almış olduğum tepkiler bile beni memnun ediyor. Çünkü okumuşlar, anlamaya çalışmışlar. Ama genelde olumlu tepkiler alıyorum. Hedefim ise okumak.. Şu anda yurtdışı ile ilgili bir program dâhilindeyim ve alacağım diploma uluslar arası bir diploma olacak. Akabinde İngiltere ‘ye gidip orada eğitimime devam etmek ve bitiminde ülkeme dönerek faydalı bir katkı sağlamayı hedefliyorum. Ve yurtdışında da ülkemi tanıtmak istiyorum.

Ülkemi tanıtmak istiyorum dediniz… Ülkeye ne gibi katkı sağlamayı düşünüyor sunuz ?

Yazar olmak isteyen, kendini geliştirmek isteyen herkese elimden gelen çabayı göstermek istiyorum. Bazen maddi imkanlar elvermeyebilir, koşullar sağlanmayabilir, destek olmaz.  Bu gibi durumlarda ben yazar olmak veya kendini geliştirmek isteyenlere yardımda bulunmak istiyorum. Biz birbirimizi desteklediğimiz kadar varız. Birbirimize basamak olmalıyız. Birilerini aşağı çekerek istediğimiz yerlere ulaşamayız.

Kitap okumanın öneminden bahseder misiniz ?

Okuma olmadan olmaz. Mesela örnek Japonya.. Bu Ülkenin kitap okuma oranı çok fazla ve yaptığı işlere bakarsanız bunlar da çok iyi ve yine çok fazla. Demek ki yapılan en iyi işlerin kitap okuma ile bağlantısı var. Bu açıdan düşünmek gerek ve zaman zaman ben, okuduğum kitaplarda kendimi buluyorum. Benden bahsediyor, beni anlatıyor diyorum. Karakterleri benimsiyorum.. El ele verip bu oranı yükseltmeliyiz. Kitaplar pahalı diyorlar, bir paket sigara parasına kitaplar basılıyor. Kendini geliştirmek yerine, kitap almak yerine bir sigara alarak kendilerini öldürüyorlar.

Son olarak ne söylemek istersiniz?

Yazmak isteyen herkes vakit kaybetmeden yazmaya başlasın. Hatta benim kitabımın başında da şöyle bir söz var “ Her ne yapabilir ya da hayal edebilirsem başta cesaret, deha ve sihir vardır.” Bu bir alıntıdır ama çok anlamlı olduğunu düşündüğüm için kitabımın başına bunu ekleme gereksinimi duydum. Yaşımı bilerek okurlarsa başarabileceklerine olan inançları kat be kat artar diye düşünüyorum.  Eleştirilmekten korkarsanız hiçbir şey yapamazsınız. 

roportj-002.jpg

KAYNAK: Maraştanhaber

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.