Uyanık Beyin Tümörü Ameliyatı: Felç ve Konuşma Bozukluğu Riski Yok!
SANKO Üniversitesi Hastanesi'nde uyanık beyin tümörü ameliyatı ile hastalar ağrısız ve güvenli bir şekilde tedavi ediliyor. Riskler en aza indiriliyor!
SANKO Üniversitesi Hastanesi Beyin ve Sinir Cerrahisi Bölümü'nden Doç. Dr. Murat Ulutaş, 65 yaşındaki S.G’ye, bilinci açıkken ve konuşarak beyin tümörü ameliyatı gerçekleştirdi. S.G., ameliyat öncesinde yüzünde hafif bir felç belirtisi fark ettiğini ve konuşma yeteneğini kaybetmeye başladığını belirtti. Hızla hastaneye getirilen S.G., Doç. Dr. Murat Ulutaş ile görüştü ve yapılan MR sonucunda beyninde tümör tespit edildi.
Doç. Dr. Ulutaş, beyin tümörlerinin cerrahi tedavisinin son derece hassas bir süreç olduğunu vurgulayarak özellikle beyindeki önemli bölgelerde veya yakınında bulunan tümörlerin daha fazla hassasiyet gerektirdiğini açıkladı. Ameliyat sırasında teknolojik desteklerin (nöronavigasyon, nöromonitörizasyon) bazen yeterli olmadığını belirten Ulutaş, ameliyatın uyanıklık halinde gerçekleştirilmesinin, hastanın fonksiyon kaybı yaşamaması için kritik olduğunu dile getirdi.
Ameliyat sırasında hastayla sürekli iletişim halinde olan Anesteziyoloji ve Reanimasyon Uzmanı Doç. Dr. Betül Şimşek ise hastanın uyanık olacağını ve ameliyat sırasında komutları yerine getirmesi gerektiğini önceden bildirdiklerini belirtti. Hastanın ameliyat sırasında ağrı hissetmemesi için başının uyuşturulduğunu ve düşük dozlarda sedasyon ilaçları verildiğini açıkladı.
Uyanık beyin tümörü ameliyatının, hastanın ameliyat sonrası felç ve konuşma bozukluğu gibi riskleri en aza indirmeyi amaçladığını ifade eden Doç. Dr. Şimşek, ameliyat sırasında kullanılan anestezi teknolojileri sayesinde hastanın hiçbir ağrı veya acı hissetmediğini ve ameliyatı hatırlamadığını belirtti. Bu sayede hastanın ameliyat sonrası psikolojik olarak olumsuz etkilenmesi engellenmiş oluyor.
KAYNAK: Haber Merkezi
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.