Erkan Kiraz
SEKTÖRE KALP MASAJI YAPILMALI
2019 Yılının en olumsuz yönde etkilenen sektörü, inşaat sektörü oldu diye başlamak isterdim ama sadece inşaat değil, sektörün bütün yan dalları ziyadesiyle nasibini aldı.
2017 yılı ilk aylarında kendini göstermeye başlayan inşaat malzemelerindeki fiyat artışları 2018 yılı 10 ağustos günüyle beraber tavan yapmaya başladı. Hedefte belki ülkedeki ekonomi direncini kırmak, iktidarı sorgulatmak, gelişmeyi engellemek ya da uluslararası bir antlaşmada tehdit unsuru olarak kullanmak ya da başka bir şey vardı. Birileri hedefine ulaştı, bu tür durumların sonucunda her zaman olduğu gibi en çok etkilenen taban kısmı, yani vatandaş oldu. Bir sürü firma battı, hem arsa sahibi, hem müteahhit, hem de vatandaş mağduriyet yaşadı, bunlar herkesin bildiği konular.
Süper Medya ekibi olarak bu çalışmayı hazırlamaktaki hedefimizin başında bu zorlu süreçte işin, şirketinin başında durmuş, hem itibarını korumuş hem mağduriyetlere sebep olmamak için mücadele etmiş, kurumsal firmaları anlatmak vardı. KAYIP olmuş güven duygusuna bakışın bir nebze olsun pozitife dönmesi için bir çalışma hazırladık.
Betona yapılan yatırımlar, her ne kadar son zamanların eleştiri konusu olduysa da bu süreçte net bir şekilde görüldü ki yerel ekonomiyi en çok etkileyen etkenlerin başında geliyor inşaat ve yan dalları. Nasıl olmasın ki yaklaşık 300 sektörün hareketliliği ve durağanlığından bahsediliyor. Buralarda çalışan binlerce işçiden bahsediliyor. Beklenti oydu ki konuyla ilgili hükümetin yapmış olduğu düzenlemelerin dışında, yerel siyasetçi de vekilinden belediye başkanına kadar elini taşın altına koysun, hem sektörün hareketlenmesi, hem mağduriyetlerin giderilmesi adına bir çalıma yapılsındı. Ama bu konu enine boyuna incelendiğinde her zaman olduğu gibi yetersiz kalındı. Hükümetin yeni getirdiği uygulamalarla bir kısım düzenlemeler yapıldı, firmalar kategorilere ayrıldı, kurumsal olmaları yönünde adımlar atıldı. Doğru, yanlış ya da eksiklikleri önümüzdeki süreçte çıkacaktır.
Konut fiyatlarının yüksek olmasının nedenlerinde arsa maliyetleri ilk sıraları alıyor, şehirde arsa üretiminin yetersizliğinden, yeni imara açılacak yerlerin açılmamasından bahsedilirken Akla ilk gelen Büyükşehir belediyesi oluyor. Bir taraftan da yerel ekonominin gelişmesi için verdikleri ya da vermedikleri mücadele ortaya çıkıyor. Maliyetlere bakıldığında yeni yapılacak konut fiyatlarının bugünkü değerlerden yüzde 40 ila 60 arasında farkının olacağı neredeyse kesin gibi gözükürken, milletin ve işadamlarının desteklenmesi adına yerel siyasetin ne yapacağı merak ediliyor. Hazır bazı siyasilerimiz inşaat sektörüyle de ilgilenirken konunun sorunlarına vakıftır düşüncesiyle bir çalışma yapılırsa şehir kazanır düşüncesindeyim.
Ama burası KAHRAMANMARAŞ diyorum. Ancak millet adına yerel siyasetteki duyarlı insanların artmasını temenni ediyorum. Belirtmeden geçmek istemedim; firmaların eleştirdiği konulardan bir tanesi de TOKİ’nin ve Belediyelerin yaptığı konutlar olarak çıkıyor karşımıza, arsa maliyetlerinin neredeyse en diplerde olduğu kamunun yaptığı konutlarda haksız bir rekabetin olduğu aynı şartlarda bu arsaların özel sektöre verilmesi halinde kamunun fiyatlarından çok daha uyguna yapılacağı söyleniyor. Bir taraftan da kamunun da yaptığı açıklamalarda, öncelik insanların ucuz ve sosyal konutlarla ev sahibi olmaları hedeflenirken yorumu siz okuyuculara bırakıyorum. Kalın sağlıcakla…
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.