Sağlık Bakanlığı aşırı sıcaklara karşı uyardı

Sağlık Bakanlığı, aşırı sıcakların sağlık üzerindeki olumsuz etkilerini vurgulayarak, günde 2-2,5 litre su içmeyi ve bol, hafif, açık renkli giysiler tercih etmeyi önerdi.

Yayınlanma:
Güncelleme: 25 Haziran 2024 12:28
Sağlık Bakanlığı aşırı sıcaklara karşı uyardı

Sağlık Bakanlığı, aşırı sıcakların sağlık üzerinde olumsuz etkileri olabileceği konusunda uyarıda bulundu. Vatandaşlara gün içinde 2-2,5 litre su tüketmeleri, bol, hafif ve açık renkli giysiler tercih etmeleri önerildi.

Ankara - AA muhabirinin Halk Sağlığı Genel Müdürlüğü yetkililerinden edindiği bilgiye göre, yaz aylarının gelmesiyle birlikte sıcaklık ve nem artışıyla birlikte vücut ısısının da yükseldiği belirtildi.

Sıcak havalarda vücutta su ve mineral kaybı yaşanabileceği, bu durumun bayılma hissi, bulantı, baş dönmesi gibi sağlık sorunlarına yol açabileceği vurgulandı.

Özellikle 65 yaş üstü bireyler, küçük çocuklar, bakıma muhtaç kişiler, engelli bireyler, hamileler, açık alanda çalışanlar, ağır işlerde çalışanlar, sporcular, diyabet, kalp-damar hastalıkları, beyin-damar hastalıkları, psikolojik hastalıklar, kronik solunum sistemi hastalıkları, karaciğer hastalıkları, böbrek hastalıkları gibi kronik rahatsızlığı bulunanlar ile düzenli olarak tansiyon düşürücü, idrar söktürücü, depresyon ve uyku ilaçları kullanan kişilerin daha fazla etkilendiği belirtildi.

Aşırı sıcaklardan korunmak için bol, hafif ve açık renkli giysiler giyilmesi, gün içinde serinlemek için ılık duş alınması tavsiye edildi.

"Sıcak yaz aylarında su tüketimi çok önemli"

Sıcak yaz aylarında normalden daha fazla su içilmesi ve susamanın beklenmemesi gerektiği ifade edildi.

Su, vücut için en önemli doğal sıvı kaynağı olarak vurgulandı ve aşırı sıvı kaybının tehlike oluşturabileceği belirtildi.

Su, besinlerin sindirimine, besin ögelerinin emilimine ve hücrelere taşınmasına, hücrelerde biyokimyasal tepkimelerin gerçekleşmesine, vücut ısısının düzenlenmesine, eklemlerin sağlıklı kalmasına ve çeşitli minerallerin sağlanmasına yardımcı olduğu hatırlatıldı.

Su gereksiniminin hava sıcaklığı, fiziksel aktivite düzeyi ve tüketilen diyet gibi faktörlere bağlı olarak değişebileceği vurgulandı.

"Sıcak havalarda beslenme önemi büyük"

Sıcak havalarda beslenme alışkanlıklarının sağlık üzerinde önemli bir etkisi olduğu belirtildi.

Sağlığın korunması için yeterli ve dengeli beslenmenin önemli olduğu vurgulandı ve ağır yemeklerden kaçınılması tavsiye edildi.

Kan şekerini hızlı şekilde artırıp azaltabilen besinlerin tercih edilmemesi ve lifli besinlerin tüketilmesine dikkat edilmesi gerektiği belirtildi.

Enerji içeriği yüksek basit karbonhidratlar yerine sütlü veya meyveli tatlıların tercih edilmesinin önerildiği ifade edildi.

Özellikle yaz aylarında dışarıda veya açıkta satılan besinlerin tüketiminden kaçınılması, potansiyel risk taşıyan besinlerin uygun şekilde saklanması ve hazırlanması konusunda hijyen kurallarına dikkat edilmesi gerektiği hatırlatıldı.

Özellikle tatil programlarında açık büfe yemek sunan yerlerde gereksinimden fazla miktarda besin tüketilmemesi önerildi.

Kaynak: AA

İlgili Haberler
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.