Bayrama Kötü Haber: Çikolatanın Tadı Kaçtı!

Kakao fiyatları son 2 ayda %250 artarak ton başına 9 bin doları aştı. Bakırdan bile pahalı hale gelen kakao, çikolata fiyatlarını da 46 yıllık rekor seviyeye taşıdı. Bayramda çikolata lüks mü olacak?

Yayınlanma:
Güncelleme: 26 Mart 2024 17:00
Bayrama Kötü Haber: Çikolatanın Tadı Kaçtı!

Bayram sevincine gölge düşüren bir haber geldi.

Kakao fiyatlarındaki son 2 ayda yüzde 250'lik artış, çikolata fiyatlarını da yukarı çekiyor.

Tonu 9 bin doları aşarak bakırdan bile pahalı hale gelen kakao, çikolata fiyatlarının son 46 yılın en yüksek seviyesine ulaşmasına neden olacak.

KAKAO FİYATLARI REKOR KIRDI!

Bloomberg HT'nin haberine göre, 46 yılın zirvesine çıkan kakao fiyatları ton başına 9 bin doları aşarak bakır fiyatlarını bile geride bıraktı.

Mart ayında yüzde 50'ye varan artışın konuşulduğu kakao fiyatlarının 10 bin dolara yükselme ihtimali de uzmanlar tarafından dile getiriliyor.

ÇİKOLATA FİYATLARI NE OLACAK?

Bloomberg Intelligence Analisti Diana Gomes, 2025 Paskalya döneminde çikolata fiyatlarının daha da yükselebileceğini öngörüyor.

Bu durum, bayram sofralarının vazgeçilmezi olan çikolatayı birçok aile için lüks hale getirebilir.

KÜRESEL TEDARİK ZİNCİRİ BOZULDU

Kakao fiyatlarındaki artışın arkasında küresel tedarik zincirindeki bozulma yatıyor. Fiyatlardaki yükseliş, çiftçilerin çekirdekleri yerel tüccarlara, onların da işleme tesislerine veya küresel tüccarlara sattığı tedarik zincirini olumsuz etkiledi.

KITLIK DÖNEMLERİNDE ANLAŞMAYA UYULMADI

Normalde düzenlemelere tabi olan kakao piyasasında, tüccarlar ve işleme tesisleri yerel tüccarlardan önceden belirlenmiş fiyatlarla bir yıl öncesine kadar kakao çekirdeği satın alıyordu.

2024 yılı gibi kıtlık dönemlerinde yerel tüccarlar, kakao çekirdeklerini güvence altına almak için çiftçilere prim ödedi. Daha sonra bu çekirdekleri önceden anlaşılan fiyatlardan teslim etmek yerine spot piyasada daha yüksek fiyatlardan sattı.

FİLDİŞİ SAHİLİ VE GANA YEREL FABRİKALARI KORUMAYA ÇALIŞIYOR

Fildişi Sahili ve Gana gibi kakao üreten ülkeler, yerel fabrikalara ucuz kredi vererek veya küresel tüccarların satın alabilecekleri kakao çekirdeği miktarını sınırlayarak onları korumaya çalışıyor.

İlgili Haberler

KAYNAK: AA

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.