Biberciler Caddesi Adını Nereden Almıştır?


Kahramanmaraş’ın Onikişubat İlçesine bağlı olan Biberciler Caddesi hakkında merak edilenler
Mahrukatçılar Caddesi ile Yeni Hal Caddesi arasında yer alır.
Caddeye isim olarak verilen biberciler, Maraş’ın en eski meslek grubudur. Geçmişte şehrin farklı semtlerinde faaliyet göstermekte iken Belediyenin tahsisi ile Toptancılar Hali civarında bir araya toplanmıştır.
Maraş’ta çok uzun yıllardan bu yana acı kırmızıbiber üretimi yapılmaktadır. İlimizde mevcut 80 civarında işletme mevcuttur. Çevre köy ve kasabalarımızdaki işletme sayıları da eklendiğinde bu rakamın 200 civarında olduğu tahmin edilmektedir. Bölgemizde yıllık olarak çiftçilerin kurutarak bu atölyelere sattıkları biber ortalama 18 bin tondur.
İlin iklim yapısı, arazi yapısı, bol soğuk su kaynaklarının olmasından dolayı Türkiye’nin en iyi kırmızı acı biberi burada yetiştirilir. İlimiz, Türkiye tüketiminin yüzde 45 ini karşılamaktadır, acı kırmızı Maraş biberi başta rengi olmak üzere aroması ve acılık oranı ile dünyanın en kaliteli ve aranan biberi durumundadır. Kırmızı biber baharat olmasının yanı sıra beslenmede de son derece önemli bir gıda maddesidir.
Dünyaca ünlü Maraş biberi, toz ve pul biber yapımında kullanılan, meyveleri konik yapılı, ince etli, kurutmaya elverişli bir bitkidir. Meyvesi konik şekilli, uç kısmı sivri ya da küt olabilir. Meyve boyu 60-115 mm, meyve eni 25-35 mm, et kalınlığı 1,2-1,6 mm, meyve ağırlığı 8-14 gr’dır. Maraş biberi, doğal yöntemlerle güneş altında yıkanıp, parçalanarak ya da parçalanmadan 1-3 gün arasında kurutulabildiği gibi fırın kurutma sistemlerinde 3-4 saatte veya mikrodalga takviyeli fırınlarda 1-1,5 saatte kurutulur. İçeriğinde bulunan “capsaicin” maddesinin oranına göre meydana gelen acılık iştahı artırıcı vasfı ile birlikte sindirim sistemine bir çeşit dezenfekte edici madde olarak ayrı bir niteliği bulunur.
KAYNAK: Haber Merkezi
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.