Erkan Kiraz
EKSİKLİKLERİN MUHATABI KİM?
Dünyada veya ülkede her deprem sonrası akıllara gelen ilk sorunun başında gelir “depreme hazır mıyız?” soruş. Ama bu soruya ne doğru bir cevap çıkar, ne de uzun süre akıllarda kalır.
Elazığ depremiyle beraber tekrar akıllara geldi depreme hazır olup olmadığımız. Kahramanmaraş sadece sarsıntıdan etkilenmesine rağmen, Binlerce insanda doğal bir durum olan endişe neticesinde binaları boşalttı. Araçlara binilerek caddelerde trafik kitlenecek duruma geldi, araçları olmayanlar ise yaşlısı, hastası, çocuklarıyla beraber hava sıcaklığının eksilerde olduğu gecenin bir vakti, boş alanlara doğru yönelip kaygıyla beklemeye başladılar. Ne soru soracak bir merci vardı, nede insanları yönlendiren bir kişi, kurum, kuruluş vardı. Ancak insanlar durumu sosyal medyadan takip ediyorlar, ne yapmalıyız konusunda karar vermeye çalışıyorlardı. Bu tür durumlarda devletin bütün imkanları seferber edilmişken, Türkiye bu tür konularda ihtiyaç sahibi değilken, Kahramanmaraş gibi illerde endişelenerek sokağa çıkan insanların sahipsiz bırakılması ya da insanlarda bu hissin oluşmasına sebep olan, yereldeki kamu kurum ve kuruluşlarının, yerel yönetimlerin yetersizliği hiç hoş olmadı. Yetersizlik derken konunun muhataplarını çokta suçlamak istemiyorum ama bu tür afetler konusunda; illerdeki hazırlıkların durumunu, ne yapılması gerektiği ile ilgili sair zamanlarda açıklama, bilgilendirme olmaması sonucunda dün gece vatandaşların yaşadıkları da göz önüne alınınca ihtimaller dairesinde yetersizlik düşüncesi net bir şekilde ortaya çıkıyor.
Kahramanmaraş’ın önemli bir fay hattının üzerinde olduğu yıllardır konuşulur, depremi engelleme, önceden bilme durumu yoktur. Ama olası durumda ne yapılması gerektiği, bu konuda insanların bilinçlendirilmesi, yönlendirilmesi hem yerel yönetimlerin, hem konuyla ilgili kamu kuruluşlarının sorumluluğunda değil midir?
Maalesef ki ülkede bazı konularda ihmaller zinciri yaşanmadan tedbirlerin alınmadığı dönem dönem karşımıza çıkar. 24 Ocak akşamı da benzer bir örnek diyebiliriz. Çok şükür ki şehir bu durumu hafif atlattı. Ama akla gelen soru; daha ağır bir durumla karşı karşıya kalsaydık ne olurdu?
*Kim nerede nasıl toplanacaktı?
*İnsanlar nasıl yönlendirilecekti?
*Şehirde toplanma merkezleri var mı?
*Toplanma merkezlerinde kimler görevli?
*Toplanma merkezlerinde acil ihtiyaçları karşılayacak gıda ve diğer ihtiyaçlar için yeterli stok var mı?
*Toplanma merkezleri E devletten görülebilir deniliyor ama vatandaşın telefonunda interneti yoksa ne yapmalı?
*E devlet uygulamasını kullanmayanlar ne yapacak?
*En son İstanbul depreminde GSM operatörleri yeterli hizmet verememişti ve sistem yoktu. Bu durumlarda neler yapılması lazım?
Gibisinden soruların cevapsız kalması, elbette ki üzüyor insanları Kahramanmaraş büyükşehir belediyesinin gecenin ilerleyen vakitlerinde sadece valiliğin açıklamış olduğu duyuruyu paylaşmış olması kendinden çokta bir şey katmamış olması üzücüydü. Yine Kahramanmaraş büyükşehir belediyesinin sosyal medya hesabından yayınlanan;
“DİKKAT Bazı sosyal medya hesaplarından yapılan paylaşımlarda ve Büyükşehir Belediyemize gelen telefonlarda; Büyükşehir Belediyemiz tarafından deprem dolayısıyla evlerinize girilmemesi gerektiği hakkında anonslar yapıldığı haberleri yayılmaktadır. Bu haber tamamen ASILSIZDIR Şehrimizde herhangi olumsuz bir durum söz konusu değildir. Büyükşehir Belediyesi olarak bizler, sizlerle resmî sosyal medya hesaplarımızdan gerekli ve asıl bilgiyi her an paylaşmaya devam edeceğiz” söylemi, savunma vari bir açıklama gibi olamamalıydı.
İnsanları bilgilendirici, rahatlatıcı ve yönlendirmelerin olduğu paylaşımların yoğun olduğu bir çalışma olmalıydı. Ve bu açıklamalar gece boyu devam etmeliydi, Galiba sınıfta kaldı. Bu durum sadece büyükşehir belediyesinin sorumluluğunda değil konuyla ilgili bütün kamu kurumlarının sorumluluğudur. Bu zamana kadar, deprem konusunda büyük risk taşıyan Kahramanmaraş’ta bir afet durumunda neler yapılacağının kamuoyuyla paylaşılmaması, özellikle toplanma alanlarıyla ilgili yapılmış bir çalışma varsa bile, bilgilendirme yapılmaması büyük bir eksikliktir. Umut ederim ki bundan sonraki süreçte gerekli tedbirler alınır ve bilgilendirme konunun eğitimleri yapılır.
Son olarak; Depremin hemen akabinde, bahsi geçen konularla ilgili AK Parti Kahramanmaraş Milletvekili Av. Ahmet Özdemir ile yaptığımız röportajda bundan sonraki süreçte bu konuyla ilgili daha ayrıntılı bir bilgilendirme çalışması yapılması gerekliliğini belirttiğini ve farkında olduğu için teşekkür ederim.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.