MTA Türkiye Diri Fay Haritası Güncellendi: Kahramanmaraş Var Mı? İşte 45 İldeki 5,5 ve Üzeri Deprem Riski!
Türkiye genelindeki güncellenmiş diri fay hattı haritası MTA tarafından paylaşıldı. Ülke genelindeki peş peşe yaşanan depremler sonrasında, diri fayların ve riskli bölgelerin araştırılması hız kazandı. Detaylar haberimizde.
Türkiye'de deprem riski her geçen gün daha da önem kazanıyor. Maden Tetkik ve Arama Genel Müdürlüğü (MTA) tarafından güncellenen diri fay hatları haritası, ülkede 24 ilin ve 80 ilçenin merkezi aktif fay üzerinde olduğunu gösteriyor.
TÜRKİYE'NİN YENİ DİRİ FAY HATTI HARİTASI
MTA tarafından paylaşılan güncellenmiş diri fay hattı haritası, ülkedeki deprem riskini detaylı bir şekilde ortaya koyuyor. Toplamda 485 diri fayın bulunduğu Türkiye'de, özellikle İzmir, Balıkesir, Manisa, ve diğer birinci derece risk altındaki şehirler dikkat çekiyor.
DİRİ FAY HATTI VAR MI? HANGİ İL VE İLÇELER RİSK ALTINDA?
Yapılan araştırmada, Türkiye genelinde 45 ilde 5,5 ve üzeri deprem üretebilecek 485 diri fay tespit edilirken, birinci derece risk altındaki şehirler belirlendi. İşte, ülkemizdeki diri fay hatlarına sahip iller ve ilçeler...
DOĞU ANADOLU FAY HATTINDAKİ İLLER
Doğu Anadolu Fayı, Ölü Deniz Çatlağı'nın kuzey ucundaki Maraş Üçlü Bitişmesi ile başlıyor ve Kuzey Anadolu Fayı ile birleştiği Karlıova Üçlü Bitişmesi'nde kuzeydoğu yönünde son buluyor.
Doğu Anadolu Fay Hattı, Hatay, Osmaniye, Gaziantep, Kahramanmaraş, Adıyaman, Elazığ, Bingöl, Muş'a kadar devam eder ve sonrasında Erzincan'dan itibaren Kuzey Anadolu Fay Hattı ile birleşir.
KUZEY ANADOLU FAY HATTI ÜZERİNDE BULUNAN İLLER
AFAD'ın verilerine göre, Kuzey Anadolu Fay Hattı ve Ege Bölgesi Graben Sistemi üzerinde toplamda 24 ilin merkezi doğrudan aktif fay hattından geçiyor. Ayrıca, bu hatlar üzerindeki 80'den fazla ilçe de dikkat çekiyor.
BATI ANADOLU FAY HATTI ÜZERİNDE HANGİ İLLER VAR?
Ege Bölgesi'nde Bakırçay, Gediz, Küçük ve Büyük Menderes çöküntü ovaları boyunca uzanan diri fay hatlarına sahip olan iller neler? İstanbul ve Ankara ise diri fay hatları açısından nasıl bir durumda?
MTA DİRİ FAY HARİTASINA GÖRE RİSKLİ BÖLGELER
MTA'nın güncellenmiş diri fay haritasına göre birinci, ikinci, ve üçüncü derece riskli bölgeler belirlendi. İzmir, Balıkesir, Manisa gibi birinci derece riskli illerden başlayarak, Türkiye'nin farklı bölgelerindeki risk haritasını detaylı bir şekilde inceleyelim.
EN AZ RİSKLİ BÖLGELER HANGİLERİ?
Türkiye Deprem Haritasına göre en az riskli dördüncü ve beşinci grupta yer alan iller hangileri? Sinop, Giresun, Trabzon gibi iller, deprem riski açısından nasıl bir konumda?
Bu güncellenmiş harita ile Türkiye'nin deprem riski daha net bir şekilde ortaya konuyor. Vatandaşlar, alınması gereken önlemleri göz önünde bulundurarak deprem hazırlıklarını sürdürmeli.
KAYNAK: Haber Merkezi
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.