Maliyet ile etin fiyatı pahalı değil
Kahramanmaraş Kırmızı Et Üreticileri Birliği Başkanı Yunus Ceren ile et fiyatlarını konuştuk.
HABER: ABDULLAH YILDIZ
Son dönem gıda fiyatlarında ki dalgalanmaların eti etkilemediğini savunan Ceren’e göre tarım ve hayvancılık bakanlığının yaptığı hamlelerle Türkiye’de hayvancılık problemi sona erecek.
Et fiyatlarını ve piyasa şartlarını Diriliş Haber Gazetesine değerlendiren Kahramanmaraş Kırmızı Et Üreticileri Birliği Başkanı Yunus Ceren, üretim şartları göz önüne alındığında fiyatların normal olduğunu söyledi. Ceren şöyle konuştu:
“Etin piyasası hakkında olumsuz bir yorum yapmak yanlış olur. Çünkü yem fiyatlarını bakımının ve işçiliğinin zor oluşu da göz önüne alındığında yem fiyatları gayet yerindedir. Bizim üreticimizde eti ucuza mal etmek ister. Sürekli Avrupa örneği gözümüze sokuluyor ama şartlar farklı. Orada meracılık gayet yaygın ve hayvanlar sürekli dışarıda. Bir diğer etken ki en önemlisi de budur, Avrupa domuz eti tüketir. Domuzun maliyeti diğer hayvanlara göre daha ucuzdur. Sığır ve keçi-koyuna talep azdır.
Ülkemizde şartlar daha farklı. Bir torba yemin fiyatı 65-70 lira. 800 liraya kaba yem dediğimiz yonca alıpta, ortalama 500 liraya saman alıpta eti ucuza vermesi zaten mümkün değildir. Mazot pahalı, gübre iki katına çıkmışken yem pahalı diyoruz ama yemin maliyeti bile ucuz değil.
Ayrıca 80 milyon nüfus artı 40 milyon da turist var ülkemizde. Etlerimiz dünya standartlarını göz önüne aldığımızda son derece kaliteli. Nitekim ithal et diye getirilen alternatife vatandaşımız rağbet etmedi. Bizim üreticimiz kaliteye önem veriyor.”
“ÜRETİCİ PARA KAZANMASIN MI?”
Son dönem doların dalgalanmasıyla birlikte artan fiyatları işaret eden Ceren, “üretici para kazanmasın mı?” diye sordu. Ceren şöyle konuştu:
“Birde fiyatları değerlendirmek lazım elbette. Karkas etin fiyatı şuanda 28 lira. 5 senedir bu fiyattan satılıyor. Bakınız karşılaştırma yaparsak daha rahat anlaşılır. Bir torba çimento 8 liradan 16 liraya çıktı. Demir 1.20 den 3.30’a yükseldi. Fakat et fiyatlarının bir yere çıktığı yok. Üretici para kazanmasın mı?
Ete bir lira zam gelse yanlı medya tarafından ortalık ayağa kaldırılıyor. Kemiksiz etin kilosu 40-45 lira. Madem bu fiyata itiraz var KDV yi kaldıralım. Ette yüzde 8 KDV var yüzde 2’de stopaj var. Eti üretmek çok zor.
İthal et yada daha geniş anlamda ithal hayvancılık yerli olana asla alternatif olamaz ve ülkemizde ki hayvancılığın gelişimine de vurulmuş en büyük darbedir. Ki zaten sayın bakanımız Fakıbaba gerçeklerin farkında ve hayvancılığın gelişmesi için elinden geleni yapıyor.”
Yaklaşan Kurban bayramı öncesinde tüm üreticilerin hazır olduğunu belirten Ceren, kurbanlık fiyatları hakkında da doğru bilinen yanlışları hatırlattı:
“Kurban bayramında canlı hayvanın kilosu 18-20 lira bunun da vatandaşa yansıması yine 35-40 liradır. Fiyatlarda bu hesap üzerinden yapılabilir. Ama şu bilinmeli ki kurban bayramında kesinlikle aşırı bir fiyat olmaz. Zaten şuan da tüm üreticilerimizin kurbanlıkları hazır.
Normalde kurbanlık hayvanlar normal etlik hayvandan 3-5 ay daha fazla besleniyorlar. Çünkü 2 yaş sınırı var. Üretici zaten bu kurbanlık hayvanı alırken de pahalı alıyor. Ayrıca yaş sınırından dolayı kurban için özel beslenmiş hazırlanmış bir hayvanı kasaptaki et hesabıyla alamazsın. Kurbanlık hayvanla etlik hayvan arasında 500 lira ile 1000 lira arasında fark oluyor. İki yıl boyunca kurbanlık için özel beslenmiş bir hayvana istenen fiyatta çok değildir.”
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.