Kobigel destek programı başvuruları sona erdi
'Üretim ve İhracatta Teknoloji Seviyesi Yüksek, Katma Değerli Ürünlerin ve KOBİ’lerin Payının Arttırılması'na ilişkin bir ay önce başlayan başvuru dün itibari ile sona erdi.
KOSGEB, KOBİGEL-KOBİ GELİŞİM DESTEK PROGRAMI, “Üretim ve İhracatta Teknoloji Seviyesi Yüksek, Katma Değerli Ürünlerin ve KOBİ’lerin Payının Arttırılması”na ilişkin bir ay önce başlayan başvuru dün itibari ile sona erdi. 8 Ayrı başlıktan oluşan destek programlarına toplam 8 bin 354 işletmenin başvurusu kabul gördü.
11 Eylül 2017’de başlayan proje teklif çağrısı 20 Ekim 2017 saat 23:59’a kadar sürdürüldü. Başvuru girişi yapan 8 bin 354 KOBİ’nin proje eksiklerini giderebilmeleri yönünde iki gün daha ek süre tanınarak 22 Ekim 2017 saat 23:59 itibari ile çağrıya ilişkin proje başvuru sistemi kapatıldı.
KOBİ'lerin daha rekabetçi ve güçlü olması için KOSGEB Başkanlığı’nca önemli çalışmalar gündeme taşınıyor. KOBİGEL-KOBİ Gelişim Destek Program çağrısının imalat sektöründeki KOBİ’ler hedeflenerek, Programdan yararlanmak üzere proje sunan KOBİ’ler için toplam 500 Milyon TL’lik bütçe ayrılmıştır. Projesi kabul edilen KOBİ’ler, 300 Bin TL geri ödemesiz, 700.000 TL geri ödemeli olmak üzere üst limiti toplam 1.000.000 TL olan destekten yararlanabilecektir. Destek oranı %60’tır. Destek, projenin yapılması için gerekli olan yeni personel, makine – teçhizat – kalıp, hizmet ve yazılım alımı giderleri için ödenecektir. KOSGEB tarafından uygun görülen gider tutarları üzerinden hesaplanacak % 30’luk tutar, projesini başlatan işletmelerin talebi üzerine teminat karşılığında “erken ödeme” adı altında harcama yapılmadan önce ödenebilecektir.
KOBİGEL’in 8 Proje Başlığına Göre Dağılım Şöyle:
Katma değeri yüksek üretim yapısına geçiş: 2.917
İhracat kapasitesinin arttırılması ve yeni pazarlara açılım: 2.448
Orta yüksek ve yüksek teknolojili sektörlerin üretim ve ihracattaki ağırlığının arttırılması: 1.414
Mikro ölçekli işletmelerde tasarım - mühendislik imkan ve kabiliyetlerinin geliştirilmesi ve ölçek büyütme: 681
Bilişim teknolojisi alt yapısının güçlendirilmesi: 426
Enerji verimliliğinin arttırılması: 181
Dördüncü sanayi devrimine hazırlık: Üretimde nesnelerin interneti uygulamaları: 170
Yeşil üretime geçiş: 117
olmak üzere, toplamda 8.354 adet proje başvurusu alındı.
Proje süreci nasıl işliyor?
Başvurular, Kurullar tarafından puanlanacak ve uygun bulunan projeler puan sıralamasına tabi tutulacaktır. Bütçe imkanları dahilinde en yüksek puandan başlamak üzere desteklenebilecek projeler belirlenecektir. Projelerin değerlendirilmesinde; proje çağrısında ilan edilen proje konularıyla ilgililik, proje tasarımının tutarlılığı, uygulanabilirlik, beklenen sonuçlar, bütçe – maliyet etkinliği ve risk / önlem kriterleri bakımından Kurullar tarafından puanlama yapılacaktır.
Aşağıdaki şartları sağlayan KOBİ’lerin projelerine toplamda % 10’a kadar ilave puan verilecektir:
- İşletme sahibinin veya % 50'den fazla hisseli ortağının kadın girişimci olması
- Orta yüksek veya yüksek teknolojili sektörde faaliyet gösterilmesi
- İşletmenin KOSGEB veya diğer kamu kurumlarından aldığı proje desteğinin, çağrı ilan tarihinden geriye son 3 yıllık süre içinde başarılı tamamlanmış olması.
KAYNAK:
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.