Klima kullanırken dikkat! Karşısında uyuyanlara uyarı!

Uyku sağlığınız için klimayı 20 derece civarında kullanın. Aksi halde mikrop kapma riski artabilir ve kas rahatsızlıkları ortaya çıkabilir.

Yayınlanma:
Güncelleme: 20 Haziran 2024 11:47
Klima kullanırken dikkat! Karşısında uyuyanlara uyarı!

Trakya Üniversitesi Tıp Fakültesi Fizyoloji Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Levent Öztürk, çalışan klimaya karşı uyumanın sağlık sorunlarına yol açabileceği konusunda uyarılarda bulundu. Öztürk, AA muhabirine yaptığı açıklamada, mevsim normallerinin üzerindeki hava sıcaklıklarının uyku kalitesini olumsuz etkileyebileceğini belirtti.

Uyku sağlığının doğrudan hava sıcaklığıyla ilişkili olduğunu vurgulayan Öztürk, "İdeal uyku ortamı sıcaklığının 19-22 derece arasında olması gerektiğini söylüyoruz. 19 derecenin altındaki soğuk veya 22 derecenin üzerindeki sıcak hava uyku kalitesini negatif yönde etkileyebilir." dedi.

Prof. Dr. Öztürk, insanların sıcaklardan korunmak ve serinlemek amacıyla klima kullanımının arttığına dikkat çekti.

Klimanın doğru kullanımının önemini vurgulayan Öztürk, özellikle yatak odalarında bulunan klimaların en düşük seviyede, yaklaşık 20 derece civarında çalıştırılmasının uyku sağlığı açısından daha faydalı olacağını belirtti. Ayrıca, açık klimaya maruz kalmamanın pek çok sağlık sorunundan korunmak için önemli olduğunu vurguladı.

Öztürk, klimanın iyi temizlenmemiş filtrelerinden mikrop kapma riski bulunduğunu ve aşırı soğuk hava ile enfeksiyon hastalıklarının görülebileceğini, hareket sistemine ilişkin rahatsızlıkların, adale kramplarının, boyun ve omuz tutulmalarının ortaya çıkabileceğini belirtti.

Kaynak: AA

İlgili Haberler
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.