KAHRAMANMARAŞLI MUCİTLER BİLİM ADAMLARINI ARATMADI
Kahramanmaraş Ticaret ve Sanayi Odası (KMTSO) ve Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi işbirliği ile TÜBİTAK'ın finansal desteği ile düzenlenen Ar-Ge Proje Pazarı'nın dördüncü ayağına katılan üniversite öğrencileri, ilginç projeleri ile dikkat çekti.
Öğrenciler tarafından hazırlanan şapka cep telefonunuzu şarj edebilme, akıllı kıyafet ise bebeklerin ateşini ölçme imkanı sunuyor.
Ar-Ge Proje Pazarı'nda mimarlık ve mühendislik fakültesi öğrencilerinin hazırladığı projeler iş dünyasına sunuldu. Proje pazarına geçen yıl 38 proje katılırken, etkinlik bu yıl 42 projenin yarışına sahne oldu. Organizasyon sonunda jüri tarafından seçilen 5 proje arasından birinciye 3 bin TL, ikinciye 2 bin TL, üçüncüye bin TL, dördüncü ve beşinciye ise 500 TL para ödülü verilecek.
2 gün boyunca açık kalacak Ar-Ge Pazarı'nda yer alan dikkat çekici projelerden ateş ölçen bebek kıyafeti hakkında bilgi veren Sütçü İmam Üniversitesi Tekstil Mühendisliği Bölümü 4. sınıf öğrencileri Fatma Demirel ile Fevzi Yavuz, termokromik boyar maddeyle geliştirilen ve vücut sıcaklığı yükseldiğinde değişebilir renkten yola çıkarak termokromik tulumu geliştirdiklerini söylediler. Fatma Demirel, “Bebeklerin ateşinin yükselmesi ve havale geçirmesi durumunda bunu en aza indirmeyi amaçladık. Bebeğin vücut ısısı arttığında üzerindeki kıyafette bulunan rengin değişmesiyle annenin görmesini sağlıyoruz. Bu şekilde anne uyarı alarak bebeğe erken müdahale edecektir” dedi.
Projeler arasında bulunan cep telefonu şarj edebilen, serinlemeye yardımcı olan, üzerinde aydınlatma sistemi olan ve kask görevi yapan çok amaçlı şapka da ilgi gören projeler arasında yer aldı. Yine üniversite öğrencileri tarafından hazırlanan yenilebilir enerji, arıtma sistemleri gibi birçok proje, Ar-Ge Pazarı'na katılan davetlilerin beğenisine sunuldu.
KAYNAK: İha
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.