Kahramanmaraş'ın kıraç toprakları 75 tonluk çilek üretimiyle canlanıyor

Kahramanmaraş'ta kıraç topraklar, çilek üretimiyle yeniden hayat buluyor. Ekinözü ve Afşin'deki çiftçiler, verimsiz arazilerde çilek yetiştirerek kazanç sağlıyor.

Yayınlanma:
Güncelleme: 19 Haziran 2024 15:42

Kahramanmaraş'ın Ekinözü ve Afşin ilçelerinde çiftçiler, kıraç ve atıl topraklarda çilek yetiştirerek gelir elde ediyor.

Yüksek rakımı ve sert kış koşulları nedeniyle "Akdeniz'in Sibiryası" olarak bilinen Afşin ve Ekinözü'ndeki çiftçiler, verim alamadıkları kıraç toprakları çilek üretimiyle değerlendirmeye başladı.

Ekinözü ilçesinde çilek bahçesi kuran Murat Seyfi, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Genç Çiftçi projesi kapsamında 2017 yılında 6 dönümlük kıraç arazide başladığı çilek yetiştiriciliğini 15 dönüme çıkardığını belirtti.

aa-20240619-34917004-34916990-kahramanmarasin-kirac-topraklari-cilek-uretimiyle-canlaniyor.jpg

Seyfi, bölgedeki çiftçilerin "asrın felaketi" olarak nitelendirilen 6 Şubat 2023'teki depremlerden büyük zarar gördüğünü hatırlatarak şunları söyledi:

"Bu kıraç topraklarda önceden sadece buğday ekebiliyorduk. 2017'de Genç Çiftçi projesiyle çilek üretimine adım attık. Bu süreçte üretici sayısı ve alanı arttı. Başka çiftçiler de bu işe yöneldi. İlk 5 yıl boyunca Türkiye'nin çeşitli bölgelerine çilek gönderdik. Ancak depremlerle büyük kayıplar yaşadık. Evlerimiz yıkıldı, yakınlarımızı kaybettik, işlerimiz aksadı. İşçi bulmakta zorluk çektik. Depremin üzerinden yaklaşık 2 yıl geçti. Şimdi yavaş yavaş toparlanmaya çalışıyoruz ve işimize yeniden dört elle sarıldık."

Çilek üretimine yönelmelerinin bölgenin kaderini değiştirdiğini vurgulayan Seyfi, çileklerin günlük tüketim için yanı sıra reçel fabrikalarına da gönderildiğini söyledi. İlkbahar hasadının büyük bölümünü Sivas, Gaziantep, Malatya ve Adıyaman'a gönderdiklerini, kalan kısmının ise kentteki dondurma fabrikalarında değerlendirildiğini belirtti.

Çilek yetiştiriciliğinin karlı bir sektör olduğunu ifade eden Seyfi, yılda 4-5 defa hasat yapılan tarlalardan dönüm başına 5 tona yakın çilek alındığını, ürünlerin değer kazanması için bölgeye reçel fabrikası kurulmasının gerekli olduğunu söyledi.

EMEKLİ ÖĞRETMEN, TARLASINDAN YILDA 75 TON ÇİLEK ALIYOR

Afşin'de hobi olarak çilek üretimine başlayan emekli öğretmen Necmettin Tanbay, yılda 75 ton rekolteye ulaştı. Anzorey Mahallesi'ndeki 15 dönümlük kıraç arazisinde fasulye, buğday, arpa ve yem bitkilerini denemiş ancak en iyi verimi çilekten almış.

Yaklaşık 3 yıl önce başladığı çilek üretiminden memnun kalan Tanbay, "Şu anda tarlada 75 bin fide var ve her birinden yıl boyunca yaklaşık 1 kilogram çilek alıyoruz. Kasım ayına kadar hasat devam ediyor. Afşin'de ürettiğimiz çilekleri Çorum, Amasya, Samsun ve Düzce'nin yanı sıra zincir marketlere de veriyoruz." dedi.

Tanbay, çilek üretiminin yanı sıra fide de ürettiğini belirterek, 15 dönümle başladığı çilek üretimini 50 dönüme çıkarmayı ve ihracata yönelmeyi hedeflediğini söyledi.

ÇİLEK TARLASINI HALKA AÇTI

Ürünlerini aracısız satmak amacıyla tarlalarını tüketicilere açtığını belirten Tanbay, "Vatandaşlarımız tarladan kendi elleriyle topladıkları çilekleri tartarak alıyor. Özellikle çocuklar dalından koparıp çilek yemeyi çok seviyor. Toptan verdiğimiz fiyatla vatandaşlarımıza da sunuyoruz. Bu uygulamadan halkımız da memnun kalıyor." ifadelerini kullandı.

Kaynak: AA

İlgili Haberler
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.