Kahramanmaraş Deprem Riskine Karşı Önlem Alıyor: İşbirliği Protokolü Hayata Geçirildi!

Yayınlanma:
Güncelleme: 03 Kasım 2023 16:03
Kahramanmaraş Deprem Riskine Karşı Önlem Alıyor: İşbirliği Protokolü Hayata Geçirildi!
Yazı İşleri Müdürü

Türkiye'de deprem riskini azaltacak önemli bir adım: Diri Faylar Projesi! Bilim ve işbirliği ile güvenli bir gelecek için imzalar atıldı.

Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi (KSÜ) Rektörü Prof. Dr. Alptekin Yasım, Türkiye'nin deprem riskine karşı alınacak önemli adımları temsil eden "Türkiye Diri Faylarının Paleosismolojik Özelliklerinin Belirlenmesi Araştırma Platformu" projesinin imza törenine katıldı.

Bu anlamlı törene, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır, İçişleri Bakan Yardımcısı Münir Karaloğlu, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakan Yardımcısı Abdullah Tancan, Türkiye Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Merkezi (TÜBİTAK) Başkanı Prof. Dr. Hasan Mandal, Maden ve Tetkik Arama (MTA) Genel Müdürü Vedat Yanık, Türkiye Belediyeler Birliği (TBB) Genel Sekreteri Dr. Hayri Baraçlı, ve birçok üniversite rektörü ve araştırmacıları da katıldı.

kahramanmaras-deprem-tehlikesine-karsi-hazir-isbirligi-protokolu-imzalandi.jpeg

Bu önemli projenin kapsamında, ülkemizin deprem riski taşıyan 128 fay segmenti detaylı bir şekilde incelenecek. Bu analizler sayesinde nüfus yoğunluğuna sahip bölgelerde meydana gelebilecek potansiyel depremlerin zararları minimize edilmeye çalışılacak. Projenin hedefi 2026 yılına kadar 500 fay hattının ayrıntılı bir şekilde araştırılmasıdır. Ayrıca, bu proje çerçevesinde Türkiye Deprem Tehlike Haritasının güncellenmesi de amaçlanmaktadır. Aynı zamanda, diri fayların bulunduğu bölgelerdeki yerleşim alanlarını etkileyebilecek deprem senaryoları da bu çalışma ile ortaya konulacaktır.

TÜBİTAK'ın koordinasyonunda, AFAD, MTA, Türkiye Belediyeler Birliği ve 14 üniversiteden 100 araştırmacı ve 90 bursiyer öğrenci bu platformda yer alacaktır. Bu projede, 14 farklı üniversiteden gelen araştırmacılar yer alırken, KSÜ'den Mühendislik ve Mimarlık Fakültesi Jeoloji Bölümü'nden Dr. Öğr. Üyesi Alican KOP projenin yürütücüsü olarak görev yapacaktır.

depremlere-karsi-kahramanmarasta-birlikte-gucluyuz-isbirligi-protokolu-ile-haziriz.jpeg

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır, törende yaptığı konuşmada Anadolu'nun, kuzeyde Avrasya, güneyde Afrika ve Arabistan levhaları arasında bulunmasının Türkiye'yi önemli bir deprem bölgesi haline getirdiğini vurgulayarak, ülkenin 1509'daki İstanbul depreminden 6 Şubat'taki Kahramanmaraş depremine kadar birçok deprem afeti yaşadığını belirtti. Kacır, “Kahramanmaraş merkezli depremin ardından bir kez daha anladık ki deprem ülkemizin bir gerçeği, depremi tamamen engellemek mümkün olmasa da bilimsel yaklaşımlarla yarattığı yıkımı en aza indirebiliriz.” dedi.

Açılış ve proje tanıtım konuşmalarının ardından "Türkiye Diri Faylarının Paleosismolojik Özelliklerinin Belirlenmesi Araştırma Platformu" projesinin imza töreni gerçekleştirildi ve paydaş kurum yetkilileri protokol metnini imzalayarak töreni tamamladılar.

İlgili Haberler

KAYNAK: Haber Merkezi

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.