Japon deprem uzmanı Yoshinori Moriwaki uyardı: Sağlam binalar için denetim şart!

Japon deprem uzmanı Moriwaki, sağlam binaların inşası için denetim çağrısı yapıyor. Depreme dayanıklı yapılar için eksiksiz denetim önemli.

Yayınlanma:
Güncelleme: 28 Mayıs 2024 13:19
Japon deprem uzmanı Yoshinori Moriwaki uyardı: Sağlam binalar için denetim şart!

Japon deprem uzmanı Yoshinori Moriwaki, sağlam binaların inşası için denetim yapılması gerektiği konusunda uyarılarda bulundu.

Yüksek inşaat mühendisi, mimar ve deprem uzmanı olan Moriwaki, depreme dayanıklı binaların inşası için eksiksiz denetimin önemini vurguladı.

Moriwaki, Siirt'te düzenlenen "Siirt Uluslararası Yeni Nesil Gençlik Söyleşileri ve Deprem Sempozyumu"na katılarak, Türkiye'de ve dünyada yaşanan depremlerle ilgili bilgi verdi.

Koltuk değnekleriyle sempozyuma katılan Moriwaki, Doğu Anadolu Fay Hattı'nın ilerisinde bir deprem riski olduğunu belirtti ve Bingöl, Karlıova, Muş, Bitlis gibi bölgelerin bu risk altında olduğunu aktardı.

Siirt'in birinci derece deprem bölgesinde olmasına rağmen henüz 7'den büyük bir deprem yaşanmadığını belirten Moriwaki, ancak bundan sonra da büyük bir deprem beklemediklerini ifade etti.

Türkiye'de "Deprem Dede" olarak tanınan Prof. Dr. Ahmet Mete Işıkara'nın "Deprem öldürmez, bina öldürür." sözünü hatırlatan Moriwaki, bu görüşe katıldığını dile getirdi.

Moriwaki, yapı denetim sistemiyle ilgili bilgi vererek, 6 Şubat 2023'teki Kahramanmaraş merkezli depremlerde bu sisteme tabi tutulan binaların hasar gördüğünü ancak çökmeyi önlediğini belirtti.

"Binalar doğru şekilde yapıldığında çökmez." diyen Moriwaki, Türkiye'deki yapı stokunun büyük bir kısmının izinsiz olduğunu ve bu nedenle denetimin önemli olduğunu vurguladı.

Moriwaki ayrıca, deprem tatbikatlarının ve yaşam üçgeninin önemine de değindi.

Sempozyuma, Vali Kemal Kızılkaya tarafından Japon uzman ve katkı sunanlara plaket takdim edildi. İl Emniyet Müdürü Necmettin Öztürk, İl Jandarma Komutanı Tuğgeneral Emrullah Büyük, kamu kurumları ve sivil toplum kuruluşlarının temsilcileri ile arama kurtarma ekipleri ve öğrenciler de katıldı.

İlgili Haberler

KAYNAK: AA

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.