İmar barışında ödemeler nasıl olacak?

Yayınlanma:
Güncelleme: 10 Temmuz 2018 12:35
İmar barışında ödemeler nasıl olacak?

Kahramanmaraş Harita Mühendisleri Odası Başkanı Serdar Erayman İmar Barışı Affına ilişkin gazetemize özel bilgiler aktardı. Kayıt süreci ile ilgili bilgiler veren Erayman, süreçte dikkat edilmesi gerekenlere değindi.

HABER: EMRE BOZ

Serdar Erayman; “Bu imar affının amacı; ruhsatı olmayan, imar mevzuatına aykırı yapıların ve herhangi bir resmi beyanı bulunmayan yapıların Yapı Kayıt Belgesi verilerek kayıt altına alınması amacıyla İmar Barışı Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından düzenlendi. Yapı Kayıt Belgesi özellikle 31 Aralık 2017 tarihinden önce yapılmış yapılar için verilir. Yapı Kayıt Belgesi için müracaatın 31 Ekim 2018 tarihine kadar yapılması ve Yapı Kayıt Belgesi bedelinin 31 Aralık 2018 tarihine kadar ödenmesi gerekir. Yapı Kayıt Belgesi alacak olan kişi, e-Devlet üzerinden Yapı Kayıt Sistemindeki Yapı Kayıt Belgesi formunun doldurulması suretiyle müracaatta bulunulabileceği gibi kurum ve kuruluşlara başvurulmak suretiyle de müracaatta bulunabilecek. Müracaatlar kurum ve kuruluşlara yapılmış ise, Yapı Kayıt Belgesi formunun müracaat sahibinin beyanına göre eksiksiz olarak doldurulması gerekiyor. Gerekli bedelin yatırılmasından sonra formun Müdürlükçe onaylanmasından sonra bir örneği talepte bulunan yapı sahibine veriliyor. Önemli olan konu da şu ki, Her yapı için sadece bir Yapı Kayıt Belgesi düzenleniyor. Yani vatandaşlarımız bir yapı kayıt belgesi ile birden fazla yapı için müracaatta bulunamıyor” ifadelerini kullandı.

ÖDEMELER NE ŞEKİLDE OLACAK?

Ödeme süreci ile ilgili bilgiler veren Erayman; “Yapı Kayıt Belgesi bedeli, yapının bulunduğu arsanın Emlak Vergisi Kanununa göre belirlenen emlak vergi değeri ile yapının yaklaşık maliyet bedelinin toplamı üzerinden, konutlarda % 3 (yüzde üç), ticari kullanımlarda % 5 yüzde beş oranındadır. Bu bedelin hesabında iki ana başlık var. Birincisi, Yapının bulunduğu arsanın emlak vergi değeri, ikincisi ise, Yapının yaklaşık maliyet bedeli belirlenirken birim maliyet bedeli. Yapı Kayıt Belgesi bedeli ise yapının bulunduğu arsanın emlak vergi değeri ile binanın toplam yapı alanı dikkate alınarak hesaplanıyor. Yapı yaklaşık maliyet bedelinin toplamı üzerinden, yapının konut veya ticaret olarak tek kullanımlı veya karma kullanımlı olup olmadığı da gözetiliyor. Karma kullanımlı yapılarda konut ve ticari olarak kullanılan alanların arsa oranları ayrı ayrı dikkate alınarak konutlarda yüzde üç, ticari kullanımlarda yüzde beş katsayısı ile çarpılması suretiyle belirleniyor” diyerek açıklamasını sonlandırdı.

Yapının yaklaşık maliyet bedeli belirlenmesi;

1) Tarımsal amaçlı basit binalar için 200 TL/ m2

2) 1-2 katlı binalar ve basit sanayi yapıları için 600 TL/m2

3) 3-7 katlı binalar ve entegre sanayi yapıları için 1000 TL/m2

4) 8 ve daha yüksek katlı binalar için 1600 TL/m2

5) Lüks binalar, villa, alışveriş kompleksi, hastane, otel ve benzeri yapılar 2000 TL/m2

6) Güneş Enerjisi Santralleri (GES) 100.000 TL/MW

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.