HGS bakiye ve ceza sorgulaması nasıl ve nereden yapılır?
Araçların köprü ve otoyollarda bulunan gişelerden geçişini hızlandıran sistem HGS'den aracında HGS kartı sahibi olan sürücüler geçebilmektedir. HGS bakiyesinin yetersiz olduğu durumlarda geçiş yapan sürücülere ceza kesilir. Peki, HGS ceza ve bakiye sorgul
Otoyol ve köprülerden geçmek üzere HGS kartı edinen sürücülerin, bakiyelerini kontrol altında tutmaları ve bakiyenin yetersiz olduğu durumlarda geciktirmeden yükleme yapmaları gerekmektedir. Aksi takdirde araç sistemden geçer ancak, araca ceza yazılır. HGS bakiyesini kontrol etmek isteyen araç sahiplerinin birden fazla seçeneği bulunmaktadır.
HGS bakiye sorgulamak için; e-devlet, PTT, telefon ve bankalar aracılık eder. Bunlatrın hiçbirine gerek kalmadan bankalara verilecek otomatik ödeme talimatı ile de bakiyenin yetersiz kalması durumunun önüne geçilebilir.
HGS bakiye ve ceza işlemleri detaylı bilgi için...
HGS BAKİYE SORGULAMASI NASIL YAPILIR?
HGS bakiye sorgulaması için 4 farklı seçenek vardır;
e-devlet üzerinden; kişisel e-devlet şifreniz ile sisteme giriş yaptıktan sonra, e-Hizmetler bölümünden PTT Genel Müdürlüğü bağlantısı açılır. Ardından ‘’Hızlı Geçiş Sistemi Hesap Bilgileri’’ bağlantısına girilerek kolaylıkla HGS bakiye sorgulama işlemi gerçekleştirilir.
E-devlet üzerinden Hızlı Geçiş Sistemi (HGS) Hesap Bilgileri Sorgulama için tıkla!
Telefon ile; telefon aracılığı ile HGS bakiye sorgulaması yapmak isteyen araç sahipleri, 444 1 778 ya da 0580 460 60 60 numaralı telefonları tuşlayarak bilgilerini vermeleri halinde sorgulamayı yapabilirler.
PTT aracılığı ile; PTT üzerinden HGS sorgulamasını yapmak isteyen kişiler; PTT internet sitesi üzerinden, ‘’HGS bakiye sorgulama’’ sayfasına tıkladıktan sonra aracın plakası, vergi numarası, T.C. kimlik numarası, pasaport numarası bilgilerinden birisi ile sorgulamayı gerçekleştirebilirler.
Bankalar üzerinden; HGS bakiye sorgulaması bankalar üzerinden yapmak isteyen araç sahipleri, bu işlemi müşteri temsilcileri, şubeler ve mobil uygulamalar aracılığı ile yapabilirler.
HGS BAKİYE YÜKLEME NEREDEN YAPILIR?
HGS kartına bakiye yüklemesi yapmak isteyen araç sahipleri bu işlemi; PTT şubeleri ve bankalar aracılığı ile gerçekleştirebilirler.
HGS GEÇİŞ İHLALİ (CEZA) SORGULAMASI İÇİN...
Bakiyesi yetersiz olduğu halde HGS'den geçiş yapan araçlara, HGS geçiş ihlali adı altında ceza kesilir. HGS cezasının ne zaman yazıldığı ve miktarını öğrenerek ceza sorgulaması yapmak isteyenler de; bu işlemi e-devletten ‘’Hızlı Geçiş İhlalli Geçiş Bilgileri Sorgulama’’ bağlantısından ve PTT resmi internet sayfasından ise "HGS Geçiş İhlali Sorgulama" sayfasından yapabilirler.
PTT'den "HGS Geçiş İhlali Sorgulama" sayfası için
HGS KART VE ETİKETİ BAŞKA ARAÇTA KULLANILABİLİR Mİ? BAKİYE AKTARIMI MÜMKÜN MÜ?
HGS sistemi plakaya tanımlı tek hesap üzerinden ücretlendirme yapmaktadır etiketin ya da kartın farklı araçlar üzerinde kullanılmasına izin verilmemektedir. Ancak yeni eski bakiyenizi yeni kartınıza aktarmanız mümkündür. PTT'den satılan ürünler için PTT işyerlerine giderek eski ürününüz içindeki bakiyenin yeni ürününüze aktarılmasını isteyebilirsiniz. Bakiyeniz 7 (yedi) gün sonra sistem tarafından hesabınıza eklenmektedir.
HGS ÜRÜNÜ ALMAK İÇİN İSTENEN EVRAKLAR NELERDİR?
Bireysel başvurularda kimlik, ruhsat veya ruhsat fotokosiyle PTT merkez ve işyerlerine başvuru yapılabilir. Kurum üzerine alınacak ürün veya ürünler için Temsil Belgesi, araç ruhsatları veya ruhsat fotokopileri ile başvuru yapılabilir. Kiralık araçlar için yukardaki belgelere ek olarak sözleşmelerle birlikte PTT merkez ve işyerlerine başvuru yapabilirsiniz.
KAYNAK:
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.